28 ноември 2009 г.

Лондонски квадрат


Това е един сладкиш от рецептите на моята майка и имаше момент в който беше "модерен"и винаги някой искаше рецепта.
В оригинала се използваше шипков мармалад, който обичам до днес.
Детският ми спомен е, че мармаладът се продаваше в дървени буренца и беше толкова гъст, и толкова вкусен, естествено толкова тръпчив, теглеха го върху хартия и го ядяхме с лъжица.

Днешното ми творение е със сладко от кайсии, което направих много гъсто и с него заместих мармалада.
За рецептата ви са необходими:
4 яйца
1ч.ч. п.захар
1 пак/125г/масло
3/4ч.ч. прясно мляко
2ч.ч. брашно и
един бакпулвер.

Можете да използвате мармалад, или по-кисело сладко-сливи, вишни.
Маслото се разбива със захарта, добавят се един по един жълтъците, прясното мляко и пресятото брашно с бакпулвера.
Сместа се изсипва в тавичка и се изпича до готовност в предварително загрята фурна.
След като изстине се намазва с мармалада и се покрива с разбитите със захар белтъци/при мен на 1 белтък-2с.л. захар/ и се запича.
Много вкусно става, ако върху белтъците преди изпичане се поръсят нарязани орехи.

Дано ви е вкусен този мой детски спомен:)

2 коментара:

  1. И моята майка правеше подобен сладкиш :) Харесвам го много :) Благодаря, че ми го припомни :) Лека нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,Зори,хубава и спорна и на теб:)

    ОтговорИзтриване