5 август 2009 г.

Лятна феерия от патладжани

Цял ден се настройвах на вълна патладжан; по-точно-за любимата ни "мусака от патладжани".
За любителите на месо -ще ги разочаровам - става въпрос за постна вариация.
За изпълнение на рецептата са необходими :
патладжани,
ориз,
домати,
лук ,
чесън и за заливката :
яйца и прясно мляко.
Понеже не съм на "ти"със снимковия материал не мога да демонстрирам вида на ястието.
Количеството на продуктите е според размера на тавичката и броя на хората ,които ще го консумират.

Патладжанът се нарязва на филийки,посолява се ,отцежда се половин час и след това се изпържва леко от двете страни.
В растителна мазнина се задушава лука и чесъна ;след това се добавя една чаена чаша ориз, добавя се необходимото количество вода за ориза и се задушава до готовност.
Доматите се нарязват на колелца .
В тавичката се редуват : ред домати, патладжан, ориз и т.н.Завършваме с домати.
Заливаме с яйца и прясно мляко/може да се настърже кашкавал по желание/
Запича се в предварително загрята фурна -до запичане на заливката .
Резултата е страхотен, но трябва да се опита .

Ако ми вярвате -направете я-няма да съжалявате.
Да ви е сладко!!

4 коментара:

  1. Дани, страхотна е тази мусака :) Много я обичам, за съжаление аз не я приготвям, защото ще си ям сама :( Но пък знам едно местенце, където я включват понякога в обедното меню :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,Зори,ако беше близо до морето щях да те поканя .Но ако има местенце в което я сервират:да ти е вкусно

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    поздравления - това е ястие за мен.
    Чудесно звучи и съм убедена, че е вкусно!
    Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ,Дианка,ако опиташ няма да съжаляваш.Хубав ден.

    ОтговорИзтриване