23 август 2009 г.

Пилешко с картофи ,с аромат нa зелена ябълка и сирене Бри

  • Обичам пилешко,но го предпочитам малко по-така....За рецептата ,която ви предлагам са необходими /според броя хора за които готвите /:сварено пилешко месо, сос бешамел,но не много гъст;сварени и нарязани на кръгчета картофи,сирене Бри/може пушено на Frico или синьо/,една кисела настъргана ябълка и малко настърган кашкавал/.В тавичка от изброените продукти се нареждат последователно:сос,картофи ,пилешко ,нарязано на ситно,настъргана ябълка ,сиренето/по избор/Така нареждам три реда като най-отгоре в соса добавям настъргания кашкавал и заливам .Пече се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна .Аз първо пека под фолио и когато соса се сгъсти допичам до зачервяване.Така приготвеното пиле и картофи се "топят "в устата и оставят неповторим вкус от кремообразната консистенция и аромата на сиренето и ябълката.Подправките ,които се използват са по избор.Аз ползвам :сол и черен пипер.Опитайте ,за да се уверите ,че тази комбинация е страхотна.На престрашилите се :да ви е вкусно.Можете да добавите чаша бяло,охладено вино.

16 август 2009 г.

Земята от високо

За любителите на фотографията предлагам един сайт:http://www.yannarthusbertrand.org
/v2/yab_us.htm,където могат да видят снимки на един от майсторите в тази област.

Дано ви допаднат. Приятно гледане!

15 август 2009 г.

За любителите на баница

Майка ми /да е жива и здрава /умира за баница и по тази причина правя често всякакви рецепти и все нещо не ми харесва.
Вчера направих поредния експеримент и държа да отбележа -страшно сполучлив.

Днес ви предлагам :

баница с ориз

  1/2 кг кори
1/2 кг сирене
1/2 литър прясно мляко
2оо мл кисело
6 яйца
150 гр предварително сварен и охладен ориз

3/4ч.ч.олио
50гр масло
.

Четири яйца, ориза, сиренето и киселото мляко се смесват за плънка.  Корите се поръсват с олио като плънка слагам върху всяка трета.     След като е наредена баницата се разрязва на квадрати и върху всеки се слага парченце масло. Отгоре се разбиват останалите 2 яйца и прясното мляко. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

5 август 2009 г.

Лятна феерия от патладжани

Цял ден се настройвах на вълна патладжан; по-точно-за любимата ни "мусака от патладжани".
За любителите на месо -ще ги разочаровам - става въпрос за постна вариация.
За изпълнение на рецептата са необходими :
патладжани,
ориз,
домати,
лук ,
чесън и за заливката :
яйца и прясно мляко.
Понеже не съм на "ти"със снимковия материал не мога да демонстрирам вида на ястието.
Количеството на продуктите е според размера на тавичката и броя на хората ,които ще го консумират.

Патладжанът се нарязва на филийки,посолява се ,отцежда се половин час и след това се изпържва леко от двете страни.
В растителна мазнина се задушава лука и чесъна ;след това се добавя една чаена чаша ориз, добавя се необходимото количество вода за ориза и се задушава до готовност.
Доматите се нарязват на колелца .
В тавичката се редуват : ред домати, патладжан, ориз и т.н.Завършваме с домати.
Заливаме с яйца и прясно мляко/може да се настърже кашкавал по желание/
Запича се в предварително загрята фурна -до запичане на заливката .
Резултата е страхотен, но трябва да се опита .

Ако ми вярвате -направете я-няма да съжалявате.
Да ви е сладко!!