16 октомври 2021 г.

ПИЦА СЪС СЕМОЛА И БИРА






Tова е втората пица, която правя напоследък със семола в тестото.
В тази има и бира, и е за бързо втасване.
Обикновено ги правя с много малко мая и дълго втасване през нощта в хладилник
.
Без много увертюра ви давам необходимите продукти :

298г пълнозърнесто брашно / при мен брашно тип 650 /
245 г семола
2 ч.л. суха мая, или 21 г прясна
1 ч.л. бакпулвер
1 1/2 г сол/9 г
2 с.л. зехтин
1 1/2 ч.ч. топла бира /едно малко Шуменско/

Всички продукти ги сложих в купата на планетарния миксер, като
натроших прясната мая в бирата.
Омесих тесто и  оставих да втаса около 2 часа.

ПЛЪНКА

Продуктите, които избрах за да сложа върху тестото са :

- карамелизиран лук
- смес от заквасена сметана и крема сирене за намазване
- сушен врат, нарязан на тънко
- малко настърган чедър
- синьо сирене
- резени круша


Количествата са в зависимост от броя пици.
Тестото излиза над 900г. , а аз правя само за себе си.
Половинката не е любител.
Другата част от тестото разделих на две и поставих във фризер.

След втасване оформих пицата, като в средата е по-тънка.

Ако искате по-тънка пица оставяте тестото да се отпусне 10-15 минути, поставяте плънката и печете при максимално нагрята фурна.

Ако искате да е по-дебела я оставете около1-1,5 часа и тогава продължавате.

Аз пека върху камък, но можете  и върху нагрята тава в горната част на фурната/но не на най-горното ниво/

Пече се около 10 минути, поемате дълбоко въздух, за да изчакате малко да се поохлади....и нападате 😃

Да ви е сладко!

30 септември 2021 г.

ЕСЕННИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ СЪС ЗАЛИВКА






 Есента я свързвам не само с най-красивите багри в природата и галещото слънце, но и с аромата на печени червени чушки.
Затова я включих в заглавието.

Рецептата, на пръв поглед, е малко "пипкава".
Но, когато крайният резултат е добър, си струва.
Допълних малко оригиналната рецепта и още бих могла да разнообразя плънката...


ПРОДУКТИ

7 - 8 червени, печени чушки
600 г картофи, сварени
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2-3 настъргани моркова
1 печен патладжан, опция
3-4 домата, настъргани, опция
3 яйца
400 мл. прясно мляко
80 мл зехтин/олио
сол
ч.пипер


ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се обелват, нарязват на четвъртини и се сваряват
Топли се пасират, заедно с патладжана /при мен/
Добавих и настъргани домати за малко киселина.

Задушават се в половината количество мазнина лук, чесън и морков, нарязани на ситно с чопър/или на ръка, до омекване
Към тях се добавя сместа с картофите, патладжана и доматите и останалата половина от мазнината.
Овкусяват се със сол и ч.пипер

Обелените печени чушки се цепват внимателно по дължина, разтварят се и се почистват от семките.
По рецепта се оставят с дръжките.
Всяка се пълни с част от зеленчуковата смес и се затваря.

Нареждат се ветрилообразно в тавичка.
При мен остана от плънката и тавичката ми беше малко по-голяма и я поставих в центъра.
Отгоре се залива със смес от разбитите яйца и прясно мляко.
По желание може да добавите сирене в сместа, маслини...

Пече се в загрята до 180 градуса фурна около 35-40 минути.

И започвате да похапвате ястие с аромат на есен....
Да ви е сладко!



31 август 2021 г.

ГАЛЕТ СЪС СИНИ СЛИВИ


Не откривам топлата вода с този галет.
В блога имам предимно солен.

Но в тази рецепта много ми хареса консистенцията на тестото.
Явно съотношението масло/брашно е много добро.
Това, което промених е добавянето на яйце, вместо ледена вода.

Предлагам ви рецептата :

ПРОДУКТИ

за основата

1 1/2 ч.ч., или 200 г брашно
170 г студено масло
1/2 ч.л.сол
2 с.л захар
1 яйце/част от него

плънка

100 г смлени ядки по избор
сини сливи, обезкостени и нарязани на четвъртинки, около 10
захар за поръсване по вкус

За основата се смесват брашното и маслото, което аз настъргвам.
Добавят се солта и захарта и поне 2/3 от едно разбито яйце /останалото се използва за намазване на тестото отгоре по краищата/.
За да стане гладко и хомогенно се наложи да настържа още много малко масло.
Тестото се оформя на топка, сплесква се като диск и се завива в прозрачно фолио.
Оставя се в хладилник.
Всички продукти  разбърквам с ръце.

За приготвянето на галета, тестото се разточва тънко върху хартия за печене.
Отгоре се поръсва с малко брашно, посипват се смлените ядки и се нареждат нарязаните сливи.
Поръсват се щедро /или малко по-стиснато/със захар.
При галета знаете, че плънката отстои от краищата на тестото на поне 2 см.
Тези краища се обръщат и леко се прищипват, за да не се отварят при изпичане.
Намазват се с остатъка от разбитото яйце.
С хартията се премества галета в съда за печене - тавата от фурната.
Фурната се загрява до 175 градуса.
Тавичката се поставя на средна решетка.
Пече се до готовност.

Получи се много вкусна, ароматна и леко пръхкава основа.
Чарът е и в ароматните плодове, без допълнителни аромати, с дъх на лято.

Да ви е сладко!



3 май 2021 г.

ЯГОДОВ ТЕРИН



 На този етап ягодите не са толкова сладки, но когато ги включиш в направата на десерт усещаш аромата им.
Парчето, което ви показвам от терина е полегнало, но няма как да е след обилно похапване на яйца и агнешко ;)
Но е грехота да не се завърши обяда с този лек, топящ се в устата и ухаещ на ягоди, сладкиш.
Рецептата е компилация от две отделни, като двата цветни слоя са от рецептата на вълшебницата Ева Тонева.
Белият слой е от една рецепта, която гледах в you tube :)


ПРОДУКТИ:

за белия слой

100 мл течна сметана с 35 % масленост
100 г йогурт /изцедено за кратко кисело мляко с висок % масленост
5о г пудра захар
4 г желатин, накиснат в 2-3 суп. л вода


за ягодовото желе

300 г ягоди
2 суп.л. пудра захар
5 г желатин


за ягодовия мус

200 г ягоди
50 г пудра захар
100 г заквасена сметана
200 г бял шоколад
200 мл течна сметана с 35 % масленост
10 г желатин, накиснат в 5 супени лъжици вода


ПРИГОТВЯНЕ

Форма за терин се покрива с целофанови ленти, за да се освободи сладкиша по-лесно
За белия слой се смесват продуктите, добавя се накиснатия и затоплен желатин и се изсипват на дъното на съда.
Изчаква се да се втвърди, преди да се добави следващия слой.

За ягодовото желе ягодите се пасират със захарта и се прецеждат през цедка.
Това е най- пипкавата част :)
Накиснатият желатин се затопля /при мен в МВ/ и се добавя
към ягодите.
Изсипва се върху вече желирания бял слой.

За ягодовия мус:
ягодите се пасират със захарта и се прецеждат
Смесват се със заквасената сметана.
Белият шоколад се разтапя на водна баня.
Добавя се към ягодовата смес.
Добавя се и разтопения желатин.
Течната сметана се разбива до меки върхове и се добавя към
останалите продукти.
Изсипва се върху вече желирания ягодов слой.
Изчаква се в хладилник да стегне.

После...после е ясно :)
Да ви е сладко и весели празници!

28 февруари 2021 г.

ЗА ЕДНИ ПОЗАБРАВЕНИ СОЛЕНКИ






Обичам всякакви домашни соленки.
Рецептата за тези е от една книга, която чета по малко, за да си доставя по-дълго време удоволствие.

"Проклятието на бялото сирене" е книга от Милена Димитрова, която е известен журналист.
Повечето от вас сигурно помнят нейната майка, Божана Димитрова, която дълго време водеше предаване по радиото и беше много сладкодумна.

Такава е и дъщерята :)

"От големия гюм със съвременна българска литературна саламура, парчето, което сте извадили и държите в ръката си, е много добре узряло, с чудесна структура и аромат.
Препоръчително четиво за хора, които държат на добрата гастрономия за душата"
                               Георги Милков, журналист



Рецептата е описана много колоритно в книгата и ще си позволя да я цитирам дословно:

"Парче сирене, около 300г, се натрошава с вилица и се разбърква с едно размекнато малко пакетче, 125г, масло, едно цяло яйце и един белтък/жълтъкът е за намазване отгоре/,1/3 ч.л. сода, поръсена над 2-3 с.л. кисело мляко и 2 ч.ч. брашно.
  Авторката препоръчва да се използват зърна от ким, но аз сложих сусам.
Тази смес се оставя за 2-3 часа в хладилник, но може и да пренощува там.


На излизане от хладилника небрежно прекарвате точилката като валяк върху топката с бъдещите соленки.
Разточва се до дебелина от 1/2 см и с избрана от вас формичка се изрязват соленките.
Намазват се с жълтък и поръсват, при мен, със сусам.
Минавате с лек натиск върху сусама, за да потъне леко в тестото и да не се рони :)

Соленките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се изпичат при 180-200 градуса до готовност.

"Миришат така, че провалят цялата диета.
На сирене, разбира се!"

Остава да им се насладите с чаша бяло вино, или бира.

И ви пожелавам да си доставите удоволствие и с колоритната книга, в която ще "установите, че храната има не само своя история и география, но и специфична фонетика.
Което прави тази книга още по-питателна!"

Да ви е сладко!