30 септември 2021 г.

ЕСЕННИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ СЪС ЗАЛИВКА






 Есента я свързвам не само с най-красивите багри в природата и галещото слънце, но и с аромата на печени червени чушки.
Затова я включих в заглавието.

Рецептата, на пръв поглед, е малко "пипкава".
Но, когато крайният резултат е добър, си струва.
Допълних малко оригиналната рецепта и още бих могла да разнообразя плънката...


ПРОДУКТИ

7 - 8 червени, печени чушки
600 г картофи, сварени
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2-3 настъргани моркова
1 печен патладжан, опция
3-4 домата, настъргани, опция
3 яйца
400 мл. прясно мляко
80 мл зехтин/олио
сол
ч.пипер


ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се обелват, нарязват на четвъртини и се сваряват
Топли се пасират, заедно с патладжана /при мен/
Добавих и настъргани домати за малко киселина.

Задушават се в половината количество мазнина лук, чесън и морков, нарязани на ситно с чопър/или на ръка, до омекване
Към тях се добавя сместа с картофите, патладжана и доматите и останалата половина от мазнината.
Овкусяват се със сол и ч.пипер

Обелените печени чушки се цепват внимателно по дължина, разтварят се и се почистват от семките.
По рецепта се оставят с дръжките.
Всяка се пълни с част от зеленчуковата смес и се затваря.

Нареждат се ветрилообразно в тавичка.
При мен остана от плънката и тавичката ми беше малко по-голяма и я поставих в центъра.
Отгоре се залива със смес от разбитите яйца и прясно мляко.
По желание може да добавите сирене в сместа, маслини...

Пече се в загрята до 180 градуса фурна около 35-40 минути.

И започвате да похапвате ястие с аромат на есен....
Да ви е сладко!