3 май 2021 г.

ЯГОДОВ ТЕРИН



 На този етап ягодите не са толкова сладки, но когато ги включиш в направата на десерт усещаш аромата им.
Парчето, което ви показвам от терина е полегнало, но няма как да е след обилно похапване на яйца и агнешко ;)
Но е грехота да не се завърши обяда с този лек, топящ се в устата и ухаещ на ягоди, сладкиш.
Рецептата е компилация от две отделни, като двата цветни слоя са от рецептата на вълшебницата Ева Тонева.
Белият слой е от една рецепта, която гледах в you tube :)


ПРОДУКТИ:

за белия слой

100 мл течна сметана с 35 % масленост
100 г йогурт /изцедено за кратко кисело мляко с висок % масленост
5о г пудра захар
4 г желатин, накиснат в 2-3 суп. л вода


за ягодовото желе

300 г ягоди
2 суп.л. пудра захар
5 г желатин


за ягодовия мус

200 г ягоди
50 г пудра захар
100 г заквасена сметана
200 г бял шоколад
200 мл течна сметана с 35 % масленост
10 г желатин, накиснат в 5 супени лъжици вода


ПРИГОТВЯНЕ

Форма за терин се покрива с целофанови ленти, за да се освободи сладкиша по-лесно
За белия слой се смесват продуктите, добавя се накиснатия и затоплен желатин и се изсипват на дъното на съда.
Изчаква се да се втвърди, преди да се добави следващия слой.

За ягодовото желе ягодите се пасират със захарта и се прецеждат през цедка.
Това е най- пипкавата част :)
Накиснатият желатин се затопля /при мен в МВ/ и се добавя
към ягодите.
Изсипва се върху вече желирания бял слой.

За ягодовия мус:
ягодите се пасират със захарта и се прецеждат
Смесват се със заквасената сметана.
Белият шоколад се разтапя на водна баня.
Добавя се към ягодовата смес.
Добавя се и разтопения желатин.
Течната сметана се разбива до меки върхове и се добавя към
останалите продукти.
Изсипва се върху вече желирания ягодов слой.
Изчаква се в хладилник да стегне.

После...после е ясно :)
Да ви е сладко и весели празници!