28 февруари 2021 г.

ЗА ЕДНИ ПОЗАБРАВЕНИ СОЛЕНКИ






Обичам всякакви домашни соленки.
Рецептата за тези е от една книга, която чета по малко, за да си доставя по-дълго време удоволствие.

"Проклятието на бялото сирене" е книга от Милена Димитрова, която е известен журналист.
Повечето от вас сигурно помнят нейната майка, Божана Димитрова, която дълго време водеше предаване по радиото и беше много сладкодумна.

Такава е и дъщерята :)

"От големия гюм със съвременна българска литературна саламура, парчето, което сте извадили и държите в ръката си, е много добре узряло, с чудесна структура и аромат.
Препоръчително четиво за хора, които държат на добрата гастрономия за душата"
                               Георги Милков, журналист



Рецептата е описана много колоритно в книгата и ще си позволя да я цитирам дословно:

"Парче сирене, около 300г, се натрошава с вилица и се разбърква с едно размекнато малко пакетче, 125г, масло, едно цяло яйце и един белтък/жълтъкът е за намазване отгоре/,1/3 ч.л. сода, поръсена над 2-3 с.л. кисело мляко и 2 ч.ч. брашно.
  Авторката препоръчва да се използват зърна от ким, но аз сложих сусам.
Тази смес се оставя за 2-3 часа в хладилник, но може и да пренощува там.


На излизане от хладилника небрежно прекарвате точилката като валяк върху топката с бъдещите соленки.
Разточва се до дебелина от 1/2 см и с избрана от вас формичка се изрязват соленките.
Намазват се с жълтък и поръсват, при мен, със сусам.
Минавате с лек натиск върху сусама, за да потъне леко в тестото и да не се рони :)

Соленките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, и се изпичат при 180-200 градуса до готовност.

"Миришат така, че провалят цялата диета.
На сирене, разбира се!"

Остава да им се насладите с чаша бяло вино, или бира.

И ви пожелавам да си доставите удоволствие и с колоритната книга, в която ще "установите, че храната има не само своя история и география, но и специфична фонетика.
Което прави тази книга още по-питателна!"

Да ви е сладко!