24 май 2020 г.

КАДАИФ С КАЙМА




Видях в магазина суров кадаиф и не се поколебах.
Разгледах много рецепти за сладкиш и сигурно ще направя някой ден.
Но нещо ми подсказваше, че на този етап не искам десерт.
И търсейки нещо по-различно попаднах на тази рецепта в групата "Турски вкусотии"


Разбрах, че засега това е моята рецепта и voila :)

Ако се припознавате в нея, направете я.


ПРОДУКТИ

500 г суров кадаиф
3-4 суп. лъжици олио



за каймата :

500 г кайма смес
2 глави лук, настъргани
4-5 скилидки чесън
1 -2 сул. лъжици паста с печени чушки и домати*
2 нарязани на кубчета пресни домати, или от консерва
3 суп. л олио
сол, червен пипер, ч.пипер и лют пипер по желание



за заливката


5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. сусамов тахан /в рецептата е с 3/
200 г настърган кашкавал




ПРИГОТВЯНЕ



Нарежете кадаифа /аз си играх да го разделя на конци/ и го разбъркайте с олиото

Задушете лука, чесъна, добавете пастата, каймата и доматите.
Разрохкайте добре, овкусете и оставете да се охлади.

Поставете половината от кадаифа в намазнена тава.
Сложете отгоре плънката.
Покрийте с останалата половина и залейте със заливката.

Печете в нагрята до 175 градуса фурна около 30-35 мин.


Получи се много вкусно ястие.
С охладена бира е чудесно!
Да ви е сладко!


* тази паста си я правим лятото от смлени печени червени чушки и смлени домати.
Изваряваме на котлона, пълним буркани, затваряме и сваряваме  5 мин. за капачка.
Ползваме я почти на всяко ястие и ни е много вкусна :)


Имам идея с какво бих допълнила плънката, но затова - друг път!

5 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Дани! Определено се припознавам в нея, имам и суров кадаиф, ще я направя задължително! Благодаря ❤!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, радвам се, че сме сродни души :)
      Ще чакам отзиви!

      Изтриване
  2. Интересна рецепта, Дани!
    Като прочетох кадаиф с кайма, се сетих за една друга, май ливанска беше - osh el bulbul, която предимно се прави в сладък вариант. Не съм я опитвала, но откакто я видях, се зарекох, че в някой хубав ден, ще я приготвя и я бях забравила даже, до сега. Оформят се дълбоки гезда от кадаифа, като панички, и се пълнят с пилешка/агнешка кавърма. Ако ти е интересно, свирни да търсим подробности. Тъкмо имаш пресен кадаиф ;))))
    Прегръдки и хубава, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, знаеш, че съм готова за експерименти.
      Притеснявах се, но моят човек много хареса приготвеното!
      Ще свирна задължително :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Ще се възползвам и аз навярно от тази рецепта, звучи ми вкусно. Много ми допада суровия кадаиф в сладкиши, а и една баница с тиквички и кадаиф съм правила. Благодаря за споделянето.

    ОтговорИзтриване