24 май 2020 г.

КАДАИФ С КАЙМА




Видях в магазина суров кадаиф и не се поколебах.
Разгледах много рецепти за сладкиш и сигурно ще направя някой ден.
Но нещо ми подсказваше, че на този етап не искам десерт.
И търсейки нещо по-различно попаднах на тази рецепта в групата "Турски вкусотии"


Разбрах, че засега това е моята рецепта и voila :)

Ако се припознавате в нея, направете я.


ПРОДУКТИ

500 г суров кадаиф
3-4 суп. лъжици олио



за каймата :

500 г кайма смес
2 глави лук, настъргани
4-5 скилидки чесън
1 -2 сул. лъжици паста с печени чушки и домати*
2 нарязани на кубчета пресни домати, или от консерва
3 суп. л олио
сол, червен пипер, ч.пипер и лют пипер по желание



за заливката


5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. сусамов тахан /в рецептата е с 3/
200 г настърган кашкавал




ПРИГОТВЯНЕ



Нарежете кадаифа /аз си играх да го разделя на конци/ и го разбъркайте с олиото

Задушете лука, чесъна, добавете пастата, каймата и доматите.
Разрохкайте добре, овкусете и оставете да се охлади.

Поставете половината от кадаифа в намазнена тава.
Сложете отгоре плънката.
Покрийте с останалата половина и залейте със заливката.

Печете в нагрята до 175 градуса фурна около 30-35 мин.


Получи се много вкусно ястие.
С охладена бира е чудесно!
Да ви е сладко!


* тази паста си я правим лятото от смлени печени червени чушки и смлени домати.
Изваряваме на котлона, пълним буркани, затваряме и сваряваме  5 мин. за капачка.
Ползваме я почти на всяко ястие и ни е много вкусна :)


Имам идея с какво бих допълнила плънката, но затова - друг път!

22 май 2020 г.

КИФЛИЧКИ С ДЪЛГО ВТАСВАНЕ




Бих добавила и с вкусен пълнеж.

Вече съм писала, че харесвам тесто с нощно втасване и напоследък
много го използвам.
Така е и с тези кифлички, които престояха около 20 ч в хладилник.


ПРОДУКТИ

60 мл.вода
60 мл прясно мляко
10 г прясна мая, или 3.5 г суха
3 суп. л захар
1 яйце
40 г заквасена сметана
300 г брашно
60 г масло на стайна температура.



Ако използвате прясна мая я оставете да се активира.
От посочените продукти се омесва тесто, като в зависимост от брашното и размера на яйцето може да използвате различно от посоченото количество.
Последно с добавя на порции маслото.
Готовото тесто се оставя на стайна температура до удвояване на обема и се поставя в хладилник за през нощта.
На другия ден / при мен чак по обед/ тестото се изважда от хладилника.
Аз малко сбърках, като реших да го оставя около час да се постопли и отпусне.
По-лесно е да работите със студено тесто.
Разточва се тестото на правоъгълник с приблизителни размери 50/20 или 15 см.
Моето стана по-широко и доста "навивах" кифлите.
Тестото се нарязва на триъгълници, в основата се поставя плънка и се навиват.
Поставят се върху хартия в тава и се оставят да удвоят обема.
Преди да се поставят във фурната се намазват с яйце и по желание се поръсват със смлени ядки.


ПЛЪНКА

2 с.л захар Мусковадо
2 с.л. кафява захар
45 мл прясно мляко, или сметана
1 с.л. масло
60 г смлени ядки



Продуктите, без ядките се поставя на слаб огън, за да се разтвори захарта.
Свалят се от огъня и се добавят ядките.
След като сместа се охлади се поставя в хладилник най-малко за 4 часа.
Може да я приготвите заедно с тестото и да я приберете за по-дълъг период в хладилник.


Кифлите се пекат в предварително нагрята фурна на 175 градуса - 15 мин. с вентилатор, 20 минути без вентилатор.
Наблюдавайте ги, защото при мен след 10-12 мин. бяха готови.


Да ви е сладко!

20 май 2020 г.

КИФЛИ С РАЗКОШНО ТЕСТО






Всяко тесто става разкошно, а изделията - вкусни :)
Така си мислим винаги, когато започваме да месим.

Това тесто е със заквасена сметана и повечето от нас сме я използвали, особено за козунаци.
Заложих на тази рецепта, защото обичам разнообразието в еднообразието.

Ще ви напиша продуктите и моите изменения и впечатления*.








ПРОДУКТИ



375- 450г брашно
1 ч.л.сол
7 г суха мая
250 г заквасена сметана
65 мл.газирана вода
2 яйца /отделям 2 с.л. за намазване/
30 г меко масло

150 г крема сирене



ПРИГОТВЯНЕ
В купа се смесват сухите съставки, а в друга купа - останалите.
Омесва се тесто, меко и еластично и се оставя да втаса.

След втасване се разделя на еднакви части - тук станаха 12
Всяка част се разточва на елипса и в горния край се правят вертикални разрези, без да стигат края на тестото.
В основата се поставя сирене и се завиват на кифлички.
Оставят се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат.
Преди да се поставят във фурната се намазват с отделените яйца, с добавено малко прясно мляко и се поръсват със сусам.

Пекат се в предварително нагрята до 175 градуса, фурна около 20 минути.

Оставят се да се поохладят и се..нападат!
Да ви е сладко.

*При мен се наложи да добавя повечко брашно, така че слагайте постепенно.
Нямах газирана вода и сложих прясно мляко.
Крема сиренето го смесих с малко намачкано краве сирене,
но по принцип харесвам сирене намачкано с малко заквасена сметана.