14 февруари 2020 г.

ШОКОЛАДОВО ОТМЪЩЕНИЕ CHOCOLATE NEMESIS CAKE




Странно заглавие за шоколадов сладкиш :)
Немезида е богиня на отмъщението, но може би отмъщение от любов, 

или отмъщение за диетата, която спазвате....или...

Това няма никакво значение, защото кейкът е един от най-вкусните

шоколадови изкушения без брашно, които съм правила.
Нямаше да го споделя, ако в рецептата нямаше нещо доста различно като технология.
Тези любими мои изкушения са много лесни за изпълнение, защото са обикновено от 4-5 съставки, които се смесват заедно и пекат.


Рецептата, която ви предлагам е в двойно количество, но понякога като прочета - 450 г масло и 500 г шоколад ми идва в повече :)
Затова ви давам линк към оригинала, но ще ви напиша моите продукти.


За да се насладите вземете :

Форма 26 см с падащо дъно, намажете с масло и поръсете с какао.
С въртеливи движения разнесете какаото и по стените.
Загрейте фурната на 130* градуса и си пригответе по-голяма тава, в която ще сложите формата.


ПРОДУКТИ

5 големи яйца

290 г захар **
340 г черен шоколад по възможност с по-висок % какао - поне 70 %
225 г масло



ПРИГОТОВЛЕНИЕ


Разбийте добре яйцата с 1/3 от захарта.
На водна баня разтопете маслото с шоколада.
С останалата захар и 150 мл вода направете сироп /бъркайте до
стопяване на захарта/
Добавете сиропа към шоколадовата смес и с непрекъснато разбъркване
я добавете към разбитите яйца.
Изсипете готовата смес във формата.
От външна страна  покрийте формата с алуминиево фолио, сгънато няколко пъти.
Така при изпичане външната страна на кейка ще остане влажна, а няма да се изпече повече от вътрешността.
Сложете я в по-голямата тава и налейте топла вода до 1/3 от височината на формата.
Печете 1 1/2 часа.***
Не трябва да чакате при изпичане да се отдели кейка от стените.
Извадете формата и освободете ринга.

Получава се един кейк с копринена, кремообразна вътрешност и с леко хрупкава коричка.
Страничната част на кейка е влажна и сочна, а не суха :)


Удоволствието при консумация е гарантирано!

Да ви е сладко!

Следващия път със сигурност ще сложа малини :)
И без това за днес втория вариант ми беше брауни с малини!


* Аз пекох при 150 градуса около 1 час
**Тази захар на мен ми е повече, защото единият шоколад беше с 60 % какао
***Заради по-високите градуси пекох по-малко.