20 април 2019 г.

АРАНЧИНИ СЪС СПЕЦИАЛЕН СОС





Обичам ризото, а превърнато в аранчини - още повече :)
Днес ги направих по различен начин и станаха чудесни!
Като гарнитура приготвих един богат доматен сос и комбинацията стана...мммм...

Разликата е в приготвянето на сместа за аранчини.
Преди съм ги правила като плънката я слагам при оформянето на кюфтетата-
обикновено задушен спанак и моцарела.
Нямах спанак, но и този начин на приготвяне е улеснен.

Затова, ако ви допадне, опитайте ги!

ПРОДУКТИ

ЗА ОРИЗА

2 с.л.  масло
1 малка глава лук, нарязан
2-3-4 нарязани на ситно скилидки чесън
2 /1 1/2/ ч.ч ориз Арборио
1/2 ч.ч. бяло вино
сол
ч.пипер
4 ч.ч пилешки бульон, или 2 кубчета
1 ч.ч прясно мляко


ПЛЪНКА КЪМ ОРИЗА

1 ч.ч. настърган кашкавал - чедър, или гауда
1 ч.ч. настъргана моцарела
1 яйце
 2 с.л. нарязана левурда, или магданоз
сол


ПАНИРОВКА

2 яйца
брашно
галета -моята е домашна /смлени на едро сухари/


Всичко за панировката е в отделни купички.

СОС

1 глава лук, нарязан на ситно
2-3-4- скилидки чесън, нарязани
нарязани печени червени чушки
нарязан печен патладжан
1 кутия нарязани домати
сол
ч.пипер
лют пипер
захар
пушен пипер


ПРИГОТВЯНЕ

В маслото се задушават лука и чесъна, добавя се ориза и се разбърква, докато стане прозрачен.
Добавя се бялото вино и се оставя да се редуцира.
Всички тези продукти се изсипват в тавичка, добавят се бульона и прясното мляко, подправките.
Поставя се в предварително загрята фурна и се готви до поемане на течността
и сготвяне на ориза.
Оставя се да е охлади.

За плънката към ориза се смесват всички продукти и се разбърква с охладения ориз.
Оставя се да пренощува в хладилник.

За панирането се слагат в 3 отделни купички брашното, яйцата и галетата.
С лъжица за сладолед се взима от оризовата смес, оформя се на топче и се потапят последователно в брашното, яйцето и галетата.
Кюфтенцата се нареждат в тавичка и се оставя за няколко часа в хладилник.
Така всички съставки за панировката полепват добре по кюфтетата и при пържене остават по тях.
Резултатът е хрупкава панировка.

Пържат се в маслена баня до хубав загар :)

За соса лукът и чесъна се задушават до омекване.
Още при добавянето им към мазнината добавям подправките, без солта.
Така се овкусява по-добре.
След омекването им се добавят нарязаните чушки, патладжан и домати.
Оставя се на огъня до изпаряване на течността.

Следва най-хубавата част - завързване на лигавче и сервиране...
Напитката е по вaш вкус!

Да ви е сладко!

Следващия път ще добавя към ориза и спанак :)