9 март 2019 г.

БЮРЕК СЪС СПАНАК




Обичам спанак във всякакви вариации.
Днешното ми предложение е като бюрек с
любими продукти, които го допълват и придават чудесен вкус.
Далеч съм от мисълта, че не сте яли  бюрек със спанак, но
ще ви дам и моя вариант.




ПРОДУКТИ

1 пакет точени кори на сач "Битас" - 3 кори
500 г спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън

4 яйца
200 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко, или заквасена сметана

100 г масло, стопено
70 г олио

Кашкавал за поръсване по желание

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

В малко масло и олио се задушават до омекване нарязаните лук, чесън и спанак.
Отцеждат се.

В купа се разбиват яйцата, плюс млякото/сметаната, добавят се настърганото сирене
и спаначната смес.

Като форма днес използвах една правоъгълна тавичка с падащ борд, която е по-голяма.
Вие можете да използвате каквато пожелаете, но с диаметър по-малък от този на корите.

Всяка кора се намазва с мазнина.
Корите се нареждат една върху друга.
Краищата им остават да висят навън.
Яйчно - спаначната смес се изсипва върху наредените кори и останалите навън краища на корите се загръщат и покриват сместа.
Малко поотрязах от тях в ъглите, за да не се натрупат повечко като при загръщане намазвам краищата с мазнината.
Отгоре се намазва само с мазнина и се настъргва кашкавал.

Пече се в предварително загрята фурна до 160 градуса с вентилатор, или на 180 градуса без вентилатор.

След изваждане се  напръсква, или намазва повърхността с вода.
Покрива се с кърпа.

Крайният резултат е една вкусна и хрупкава баница, която има аромат на пролет :)

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Разкошно предложение, Дани,
    обичам спанак, обичам и бюрек - неустоимо...
    Благодаря, поздрави за теб и красиви пролетни дни!

    ОтговорИзтриване