23 февруари 2019 г.

ФАЛШИВА ШКЕМБЕ ЧОРБА С КЛАДНИЦА




Преди време се запознахме с тази гъба и много ни хареса.
Правих я панирана, задушена в чесново масло...
Но исках да я опитам и като заместител за шкембе.
Почетох малко в нета, добавих и щипка от мен и..voala..

ПРОДУКТИ

500 г кладница, нарязана
70 г масло 40/30
1,5л вода
1 кубче телешки бульон

2с.л. препечено брашно
1,5 ч.ч. прясно мляко
2-3 скилидки чесън, счукан
1 лъжица червен пипер
Лют пипер по желание

ПРИГОТОВЛЕНИЕ


В 40 г от маслото се задушават гъбите, без да се покриват.
Добавят се водата и бульона и се вари до готовност.

В останалата част от маслото се поставя предварително препеченото брашно, чесъна и червения пипер.
Налива се прясното мляко с непрекъснато бъркане и се добавя към сварените
гъби.

Сервира се с още лют пипер и чесън с оцет!
Стана чудесна супа.

Благодаря и на Eli Baranova за нейния вариант във ФБ

Имам само една снимка, защото не мислех, че ще кача рецептата :)

ПИЦА!!!






Обичам пица и отдава търся тесто, което да се получи добре в домашни условия.
Е, мисля, че го намерих :)
Мога още малко да експериментирам със степента на изпичане.

ПРОДУКТИ





 

850 г брашно
18 г сол
1 и 1/4 ч. л. (5 г) суха мая
35 г захар или мед


600 г вода
35 г зехтин

ПРИГОТОВЛЕНИЕ
В купа от миксер се смесват брашното, маята, солта и захарта.
Прибавят се водата и зехтинът и всичко се разбърква с вилица до грубо, лепкаво тесто.
Тестото почива 5 минути, след което се меси с куката на миксера 3-5 минути на средна скорост.

Омесеното тесто трябва да бъде по-гладко, но при това да остане меко и лепкаво. Прехвърля се върху намаслена със зехтин повърхност (дъска) и се сгъва няколко пъти, за да се оформи на топка.
Разделя се на нужното количество топки тесто (примерно по 250 г тесто за 1 пица) и всяка топка тесто се прехвърля в намаслен плик, който се връзва.
Пликовете се нареждат веднага в хладилник.
Тестото за пица ще бъде готово на следващия ден и може да бъде съхранено до 4 дни в хладилник.

На другия ден се изважда необходимото количество тесто, изваждате го с намазнени ръце върху намазнена повърхност и се оформя на топка.
Покрива се с фолио и се оставя 90 минути.

Поне 30 минути преди времето за печене се пуска фурната на макс и се загрява тавата за печене, при мен тази от фурната, или камък, ако имате.

Тестото се слага върху набрашнена хартия и се оформя с пръсти.
Поставя се плънката и с хартията се премества върху нагрятата тава.
Пече се до готовност :)

Плънката е по избор.
Не обичам доматен сос, макар че бих опитала и поставих лук, моцарела, чедър и пармезан.
Лукът го посолявам и намачквам, после подсушавам добре.
След изваждане поставих чери домати и прошуто.
Липсваше ми руколата...

И като започнахме....
Да ви е сладко!