14 ноември 2018 г.

ШОКОЛАДОВО БАДЕМОВА ТОРТА




Няма смисъл от прелюдия, за да ви накарам да го харесате.
Любимите ми шоколадови сладкиши без брашно.
В случая е с бадемово брашно, или смлени бадеми.
Имам доста сходни публикации, но винаги има разлика в 
продуктите, които в общи линии са масло, шоколад, яйца...

Ето ви ги и в днешното изкушение :
  • 200 g шоколад, за предпочитане  да е черен
  • 200 g масло
  • 4 големи яйца, жълтъци и белтъци разделени
  • 1½ суп. л бренди, или ром
  • 200 г захар
  • 100 г смлени бадеми, или бадемово брашно
    1/4 ч.л. сол


    ПРИГОТВЯНЕ

    Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня.
    Аз обикновено стапям маслото на слаб огън и добавям начупения шоколад.
    Бъркам до разтапянето му.

    Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване.
    Добавя се шоколадовата смес, смлените бадеми, солта и алкохолът.

    Белтъците се разбиват добре с останалата захар.
    Внимателно се добавя към горната смес и се разбърква.

    Тортена форма с ринг, 20 см, се намаслява на дъното и по стените.
    Изсипва се сместа и се слага в предварително нагрята фурна до 180 градуса.
    Пече се около 30 минути.
    Трябва много внимателно да се следи, за да не се препече.
    При изпичане сладкишът много се надига, но после спада в средата
    и се появяват пукнатини.
    И в това имам много чар :)
    Винаги при изваждане от фурната средата е все още мека.
    Това е разковничето за влажен и кремообразен сладкиш :)

    Охлажда се добре, а при възможност може и да пренощува в хладилник.
    Поръсва се с какао.

    После си взимате прибор по желание - малък, или по-голям и започвате!

    Да ви е сладко!