21 април 2018 г.

СПАНАЧЕН ТАРТ СЪС СОС МОРНЕ




Много често пришивам балтон към копче, но винаги се получава добре.
Този път копчето беше едно прясно многолистно тесто, което се задържа
в хладилник.
За зелениите няма да говоря, защото обичам разни комбинации с тях.
И така се получи тази вкусотия :

ПРОДУКТИ

1 лист многолистно тесто , 275 г

ПЛЪНКА ОТ СПАНАК

500 г спанак
1 глава лук, нарязана
3-4 стръка пресен лук
200 г бекон
1/4 ч.ч. сухо бяло вино
100 г сирене
1 ч.ч кашкавал, която аз пропуснах
пресен копър
малко сол, за овкусяване
ч.пипер


СОС МОРНЕ

50 г масло
50 г брашно
3 ч.ч прясно мляко
1 яйце

1 ч.ч. настърган кашкавал
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л.ч. пипер



В намаслена форма за тарт се поставя многолистното тесто и се изпича за
10 минути при 175 градуса.
Аз го надупчвам отгоре с вилица преди изпичането, а вие, ако искате сложете боб, за да не се надига.
Беконът се сотира за 5 минути и.
Добавят се двата вида лук и виното и се сотира до омекване на зеленчуците.
След това се добавя спанака и се задушава още 3-4 минути.
Сваля се от колона и се разбърква с настърганите сирена.

В отделен съд се стопява маслото, добавя се брашното,
разбърква се и се оставя леко да покафенее.
Добавя се млякото, подправките и когато започне леко да се сгъстява се сваля от котлона.
Добавя се яйцето при непрекъснато разбъркване и настъргания кашкавал.

Върху изпечената кора се поръсва едра галета, изсипва се плънката от спанак
и отгоре се изсипва соса.

Пече се в предварително нагрята фурна до 175 градуса, до стабилизиране на
соса на повърхността.

После знаете, че трябва да имате охладено вино, или бира ;)

Да ви е сладко!