23 февруари 2018 г.

БАКЛАВА С ТАХАН ХАЛВА




Божествена е!

По тази причина без много въведение давам рецептата.
Единственото уточнение е, че сиропът го бях направила
по друга причина няколко дни по-рано и престоя в хладилник.
Но пък беше студен и залях веднага топлата баклава.

ПРОДУКТИ ЗА БАКЛАВАТА


1 пакет кори "Фамилия" 500 г

1 яйце
200 мл газирана вода
1 ч.ч. захар *
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
350-400 г тахан халва, натрошена
1 1/2 ч.ч. орехи смлени на по-едро
канела

Масло и олио за намазване на корите
При мен общо 80 мл


СИРОП**

1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
лимонов сок според желанието като количество



ч.ч. - 240 мл

При мен първо беше приготвянето на сиропа който се  вари около 10 минути.
Охлажда се.

Разбиват се яйцето със захарта и газираната вода.
Добавят се пресятото брашно, смесено с бакпулвера, орехите и халвата.

Корите се разделят на 3 части.
Взимат се по две кори,намасляват се отгоре и се  поставят се в намазнена тава .
След като се сложат първата 1/3 кори по този начин отгоре се изсипва половината
плънка.
Поставят се следващите 1/3 кори, като се намазват по две.
Отгоре се слага останалата половина от плънката.
Върху нея се нареждат последната 1/3 от корите, като отново
се слагат две по две с намазване върху втората кора.
Баклавата се нарязва на квадрати, или ромбове.

Пече се при 180 градуса до зачервяване.
Готовата баклава се залива със студения сироп, покрива се с кърпа и се оставя да
се напои.
При нас се изтрая 3 часа и се започна :)

Става много по-вкусна с халвата.

*За мен захарта е доста,или на сиропа се слага повече лимонов сок
** При второ изпълнение установих, че сиропът може да е повече :)

Яде се с голямата лъжица, но това си го знаете :)
Да ви е сладко!