30 декември 2017 г.

ИТАЛИАНСКИ ХЛЯБ

Защо е италиански, не знам, но стана чудесен!
Сигурно е заради розмарина, който аз пропуснах.
Но едва ли загуби от сладостта си!
Представям ви питката си за Коледа но с допълнителни обяснения, без снимки!

Не харесвам содени питки.
И тази Коледа се спрях на  рецепта, която ми хареса заради предварителното втасване.
Винаги, по този начин, хлябът става хубав :)






Когато правих закваската следвах инструкциите и ми се стори, че със суха мая
не ми се получава.
Направих втора закваска със свежа мая.
Първата я прибрах във фризер.
След няколко дни я извадих, оставих да се поотпусне на стайна температура и с нея
направих два хляба, които станаха чудесни!
Нямам снимка!

И така какво ви трябва за тези вкусни хлябове:

ПРОДУКТИ ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКВАСКА

2 г (1/2 ч. л.)суха мая
70 г вода
105 г брашно тип 500

Маята се размива във водата и се прибавя брашното. Омесва се гъсто тесто, което се покрива и се оставя да втаса за 1 час на стайна Т, след което се прехвърля в хладилник за 8-16 часа.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
цялата закваска
300 г вода
5 г (1 ч. л.) суха мая
510 г брашно тип 500
15 г сол
10 г иглички от пресен розмарин, накълцани на дребно, по желание
60 г зехтин
Във водата се размива маята и се прибавя закваската от хладилника и  всичко се разбърква добре.
Добавят се останалите продукти и се омесва тесто, като се меси 10-12 минути на средна скорост.

Омесеното тесто трябва да бъде меко, гладко и еластично.
Прехвърля се в намаслен съд и се покрива.
Оставя се на стайна Т за 60-90 минути или докато не увеличи обема си два пъти.


Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнена дъска и се разделя на две части (1 част ~ 510 г).
Първият път едната половина оформих като питка.


Оформят се два хляба, които се поставят на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене.
Покриват се със “свежо фолио” и се оставят да втасат за още 40-60 минути или докато увеличат обема си 1,5 -2 пъти.

Фурната се загрява с камък за печене 40 минути преди печенето на хляба.
Аз загрях тавата от фурната.
Втасалите хлябове се пекат върху камъка за 35-40 минути.
Преди нарязването следва да се охладят напълно.

Получи се чудесен хляб, ухае страхотно и чака само да започнете...

Да ви е сладко през цялата 2018 година!

Весело посрещане на Новата 2018 година!
Бъдете здрави и по-смели в преследване на мечтите ви!
Рано, или късно, се сбъдват!
Бъдете щастливи!

5 коментара:

  1. Чудесен хляб, чудесна рецепта и чудесни пожелания, Дани!
    Благодаря, поздрави и пожелания за новата 2018 година
    да е мирна, здрава, благодатна и щастлива.
    Честити и благословени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова година, Дани! Нека е здрава, мирна и успешна!Чуден е е хлебецът!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусен хляб си направила, Дани!И технологията е интересна. Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване