30 декември 2017 г.

ИТАЛИАНСКИ ХЛЯБ

Защо е италиански, не знам, но стана чудесен!
Сигурно е заради розмарина, който аз пропуснах.
Но едва ли загуби от сладостта си!
Представям ви питката си за Коледа но с допълнителни обяснения, без снимки!

Не харесвам содени питки.
И тази Коледа се спрях на  рецепта, която ми хареса заради предварителното втасване.
Винаги, по този начин, хлябът става хубав :)






Когато правих закваската следвах инструкциите и ми се стори, че със суха мая
не ми се получава.
Направих втора закваска със свежа мая.
Първата я прибрах във фризер.
След няколко дни я извадих, оставих да се поотпусне на стайна температура и с нея
направих два хляба, които станаха чудесни!
Нямам снимка!

И така какво ви трябва за тези вкусни хлябове:

ПРОДУКТИ ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКВАСКА

2 г (1/2 ч. л.)суха мая
70 г вода
105 г брашно тип 500

Маята се размива във водата и се прибавя брашното. Омесва се гъсто тесто, което се покрива и се оставя да втаса за 1 час на стайна Т, след което се прехвърля в хладилник за 8-16 часа.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
цялата закваска
300 г вода
5 г (1 ч. л.) суха мая
510 г брашно тип 500
15 г сол
10 г иглички от пресен розмарин, накълцани на дребно, по желание
60 г зехтин
Във водата се размива маята и се прибавя закваската от хладилника и  всичко се разбърква добре.
Добавят се останалите продукти и се омесва тесто, като се меси 10-12 минути на средна скорост.

Омесеното тесто трябва да бъде меко, гладко и еластично.
Прехвърля се в намаслен съд и се покрива.
Оставя се на стайна Т за 60-90 минути или докато не увеличи обема си два пъти.


Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнена дъска и се разделя на две части (1 част ~ 510 г).
Първият път едната половина оформих като питка.


Оформят се два хляба, които се поставят на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене.
Покриват се със “свежо фолио” и се оставят да втасат за още 40-60 минути или докато увеличат обема си 1,5 -2 пъти.

Фурната се загрява с камък за печене 40 минути преди печенето на хляба.
Аз загрях тавата от фурната.
Втасалите хлябове се пекат върху камъка за 35-40 минути.
Преди нарязването следва да се охладят напълно.

Получи се чудесен хляб, ухае страхотно и чака само да започнете...

Да ви е сладко през цялата 2018 година!

Весело посрещане на Новата 2018 година!
Бъдете здрави и по-смели в преследване на мечтите ви!
Рано, или късно, се сбъдват!
Бъдете щастливи!

21 декември 2017 г.

МИЛИНКИ



Рецепти за милинки има много и аз съм опитвала доста.
Тези, които ви предлагам станаха чудесни и не мога да не ги споделя с вас :)

ПРОДУКТИ:

250 мл хладко прясно мляко
21 г прясна мая, или 7 г суха
1 ч.л. захар

1 ч.л. сол
1 яйце
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
450-500 г брашно

ЗАЛИВКА

100 г масло
1 с.л. брашно, или галета

125 г натрошено сирене


Ако ползвате прясна мая като мен, първо я активирайте с млякото, захарта и
2.с.л. брашно.

След това замесете тесто като брашното не го слагайте наведнъж.
Оставете на топло да втаса.
Оформете на топчета като имате предвид, че те увеличават
много размера си.
Намажете дъното на тава с олио като моята е 26-28 см.
Наредете топчетата в тавата и оставете отново да втасат за около 20 мин.

Направете заливката като разтопите маслото и добавите вътре брашното.
Залейте втасалите топчета и поръсете с натрошеното сирене.

Изпечете в загрята до 180 градуса фурна до готовност!

Процедурата след това е ясна :)

Да ви е сладко!

17 декември 2017 г.

БРАУНИ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО И ХАЛВА




Обичам брауни във всякакви разновидности.
Днес ви предлагам комбинация със сусамова халва и
фъстъчено масло , или сусамов тахан.

ПРОДУКТИ :
  • 200 г масло, нарязано на кубчета
  • 200 г черен шоколад, нарязан на ситно
  • 3 яйца, със стайна температура
  • 200 г светла кафява захар
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт
  • 100 г брашно
  • 40 г какао
  • 100 г сусамов тахан
  • 170 г тахан халва, нарязана на кубчета или просто разделена с пръсти на малки парчета

ПРИГОТОВЛЕНИЕ :

Яйцата се разбиват със захарта.
Маслото и шоколадът се разтопяват в МВ, или на водна баня.
Добавят се към яйчната смес.
Брашното и какаото се пресяват и се добавят внимателно със силиконова шпатула.

Форма 20/20 се покрива на дъното с хартия.
Изсипва се готовата смес.
Отгоре се добавя тахана, или фъстъченото масло и с дървено шишче се разбърква
с въртеливи движения.
Поръсва се с  начупената халва.
Пече с в нагрята до 180 градуса  фурна, 25 минути!

Знаете, че ухае чудесно и ще сте нетърпеливи :)

Да ви е сладко!

15 декември 2017 г.

САЛВАДОРСКА КЕСАДИЯ




Не ме питайте защо е салвадорска ;)

Името  "кесадия" идва от испанската дума “queso” (сирене/кашкавал)
В тази рецепта, в която има и захар се използва и  твърдо сирене, в случая
Granа Padano, и захар.
По моите вкусове, така е една идея по-сладко и бих увеличила сиренето,
или намалила захарта.
Дори със синьо сирене ще ми хареса.

Приготвянето е бързо, а е много вкусно.

ПРОДУКТИ:

200 г заквасена сметана
200 г захар
125 г брашно
120 г твърдо сирене („Грана падано“)
100 г краве масло (със стайна температура)
3 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
масло и брашно за формата
сусам за поръсване (по желание)


Брашното се смесва с бакпулвера и солта.

Маслото се разбива със захарта.
Добавят се яйцата едно по едно.
Към тази смес се добавят сметаната и настърганото сирене.
Хомогенизира се добре.

Добавят се и сухите съставки /разбирай брашното/Квадратна форма 20/20 се намазва с масло и поръсва с брашно.
Изсипва се готовата смес.
Отгоре се поръсва със сусам.

Пече се при 180 градуса с вентилатор до готовност.

Изчаквате малко да се охлади и....другото го знаете :)

Да ви е сладко!