19 септември 2017 г.

ТУРСКИ СЛАДКИ КИФЛИ С ТАХАН /TAHINLI EKMEK




Толкова отдавна не съм публикувала, че забравих как си качвам снимките на лаптопа :)

Но пък кифлите си струват да ги опитате.
Тестото е чудесно за работа, всичко се смесва стандартно,
а и оформянето е лесно, така че четете и ги направете за закуска.

ТЕСТО

4 ч.ч. брашно
2 с.л. суха мая
1 яйце*
1 1/4 ч.ч. /300 мл/ прясно мляко
2 с.л. масло
1/4 ч.ч. олио
1/4 ч.л. сол
1/3 ч.ч.  захар

1 ч.ч. - 240 ml


ПЛЪНКА

1 ч.ч тахан
1 ч.ч. захар




Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа.
Отделно се разбиват яйцата и се добавя топло прясното мляко.

Олиото и стопеното масло също се смесват.

В миксер към сухата смес с брашното се добавя яйчната смес и се хомогенизира добре.
Добавя се и мазнината и се омесва меко, но не лепнещо, тесто.

Оставя се да удвои обема си.



Захарта и тахана се смесват.

Втасалото тесто се разделя на 12 части.
Всяка се разточва в кръг около 20 см. диаметър.
Намазва се със сместа като се оставя борд около 1 см.
Завива се на руло и се усуква като охлюв.

Тук е показано нагледно :)

Готовите кифли се слагат върху хартия в тава и се оставят около 30 мин. да втасат.

Преди изпичане се намазват с яйце, разбито с малко прясно мляко.
По желание се поръсват със сусам.

Пекат се в предварително нагрята до 200 градуса фурна.

Останалото с похапването ви е ясно!

Да ви е сладко!

*Аз се разсеях и сложих 2 яйца.
Е, увеличих малко брашното и малко мазнината.