8 май 2016 г.

БЮРЕК С ПИЛЕ



Обичам такива рецепти, особено ако в тях има някаква закачка
под форма на подправка, или друг по-екзотичен продукт!

Тук добавките, които ми харесаха бяха канелата и стафидите.
Но тези дни си купих левурда и се изкуших да я използвам.
За мен вече нямаше да върви с канела и затова я пропуснах.

Получи се чудесен бюрек, но бих го опитала и като оригинала.

ПРОДУКТИ:

3 кори юфка, от турските кори, печени на сач
400-500 г пилешко сварено и нарязано
2-3 с.л зехтин

2-3 с.л. кедрови ядки/може и без тях/
1 глава лук, нарязан
3/4 ч.ч. ориз
вода за сваряване на ориза
1 ч.л. канела
куркума и индийско орехче, ако обичате

1/2 ч.ч стафиди, или червени боровинки, накиснати за 15 минути*
120 г стопено масло
1,5-2 ч.ч пилешки бульон, топъл
сол и черен пипер на вкус





Пилешките гърди се сваряват и нарязват.
Бульонът се запазва.

В зехтина се задушават кедровите ядки,  лука, поставя се ориза, за да се овлажни от мазнината,
долива се вода и се сварява.
В процеса на готвене се добавят подправките, а накрая и стафидите.
Готовите по този начин продукти се смесват с нарязаното пиле.

Дъното на правоъгълен съд с размер около 30/40 см се намазва с масло.
Отгоре се слага една кора, краищата на която се оставят да падат навън.
Намазва се с масло.
Отгоре се слага втората кора, накъсана на парчета като след всеки пласт се намазва с олио.
Така се поставя и третата кора.
Върху нея се поставя плънката и се загръща с висящите краища на първата кора.

Нарязва се на правоъгълници, залива се с останалото масло и се пече в предварително нагрята до 170 градуса, фурна.
Пече се около 20 минути, до зачервяване.

След това се изважда и се залива с топлия пилешки бульон.
Пече се още около 30 минути.

Виното ви вече е охладено, нали?

Наздраве и да ви е сладко!

* аз задуших с лука левурда и пропуснах стафидите и канелата

14 коментара:

  1. Охледено е :) бутилка и половина ще ни стигне ли или да тичам за още :)
    Вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  2. На първо време ще стигне :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно, Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда невероятно, Дани! Това ще е в най-скоро време приготвено! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Чудесно става :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Много ти е закачлива първата снимка, направо приканя да надникна какво се случва там:))) Вкусна работа!Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Закачката е много важна, за да разпали любопитството :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  6. Мога да си придърпам тавичката:)

    ОтговорИзтриване
  7. А аз обичам твоята неизчерпаема колекция от такива изкушения, Дани!
    Ефектно, ароматно и вкусно предложение - ще се хареса у дома;
    благодаря за страхотна идея и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Радвам се, че ти харесва!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Изглежда много вкусно! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване