19 май 2016 г.

КАРТОФЕНО РУЛО С ПЛЪНКА




Това е едно лесно и вкусно предложение.
Може да се приготви предварително и да изчака в хладилника.
Пече се преди поднасяне, но на мен ми беше вкусно и студено.

ПРОДУКТИ ЗА РУЛОТО

1 кг картофи
1 яйце
80 г пармезан,настърган на ситно
20 г масло
50 г настърган кашкавал по избор
сол на вкус

ПЛЪНКА

150-200  г шунка, слайсове
150-200 г пушен кашкавал, слайсове
настърган кашкавал по избор


ПРИГОТВЯНЕ:


Картофите, обелени и нарязани на кубчета се сваряват в подсолена вода.
Пасират се и се добавят настъргания пармезан и маслото, както се прави пюре.
След като малко се охлади се добавя и яйцето.

Получената смес се разстила върху намазана хартия за печене.
Оформя се като правоъгълник.
Върху картофите се нарежда първо пушения кашкавал, над него - шунката
и върху тях настъргания кашкавал.









За да се оформи руло се използва хартията, с помощта на която се завива.
Ръбът се оставя да е отдолу.
Поръсва се с галета, която при мен е едро смлян сухар.

Пече се при 200 градуса до апетитно зачервена коричка!

Сервира се с бира, или охладено бяло вино :)

Няма как да не ви е сладко!

8 май 2016 г.

БЮРЕК С ПИЛЕ



Обичам такива рецепти, особено ако в тях има някаква закачка
под форма на подправка, или друг по-екзотичен продукт!

Тук добавките, които ми харесаха бяха канелата и стафидите.
Но тези дни си купих левурда и се изкуших да я използвам.
За мен вече нямаше да върви с канела и затова я пропуснах.

Получи се чудесен бюрек, но бих го опитала и като оригинала.

ПРОДУКТИ:

3 кори юфка, от турските кори, печени на сач
400-500 г пилешко сварено и нарязано
2-3 с.л зехтин

2-3 с.л. кедрови ядки/може и без тях/
1 глава лук, нарязан
3/4 ч.ч. ориз
вода за сваряване на ориза
1 ч.л. канела
куркума и индийско орехче, ако обичате

1/2 ч.ч стафиди, или червени боровинки, накиснати за 15 минути*
120 г стопено масло
1,5-2 ч.ч пилешки бульон, топъл
сол и черен пипер на вкус





Пилешките гърди се сваряват и нарязват.
Бульонът се запазва.

В зехтина се задушават кедровите ядки,  лука, поставя се ориза, за да се овлажни от мазнината,
долива се вода и се сварява.
В процеса на готвене се добавят подправките, а накрая и стафидите.
Готовите по този начин продукти се смесват с нарязаното пиле.

Дъното на правоъгълен съд с размер около 30/40 см се намазва с масло.
Отгоре се слага една кора, краищата на която се оставят да падат навън.
Намазва се с масло.
Отгоре се слага втората кора, накъсана на парчета като след всеки пласт се намазва с олио.
Така се поставя и третата кора.
Върху нея се поставя плънката и се загръща с висящите краища на първата кора.

Нарязва се на правоъгълници, залива се с останалото масло и се пече в предварително нагрята до 170 градуса, фурна.
Пече се около 20 минути, до зачервяване.

След това се изважда и се залива с топлия пилешки бульон.
Пече се още около 30 минути.

Виното ви вече е охладено, нали?

Наздраве и да ви е сладко!

* аз задуших с лука левурда и пропуснах стафидите и канелата