10 април 2016 г.

ОТНОВО ШОКОЛАДОВО




Отдавна не ви учудвам с шоколадовите си изкушения!
И този път черпя за помъдряването си / какво ще я правя тази мъдрост, не знам/
с нов вариант на един от любимите ми десерти.
Шоколадов кейк без брашно!

Различното тук е наличието на много белтъци и според техниката
на прибавяне се получава нещо като суфле.

Ефирно, топящо се в устата, с дъх на шоколад и масло!





ПРОДУКТИ:

180 г меко масло
80 г пудра захар
15 г какао
125 г стопен шоколад, 70 % съдържание на какао
1 яйце
5 жълтъка
9 белтъка*
120 г пудра захар
щипка сол


В купа се смесват маслото , какаото и  пудрата захар.
Разбиват се много добре.
Добавя се разтопения и охладен шоколад, яйцето и жълтъците
и се хомогенизират добре.

В отделна купа се разбиват белтъците със щипка сол.
Постепенно се добавя пудрата захар и се разбиват добре.

Много внимателно се смесват с шоколадовата смес, за да се запази
тази въздушност на разбитите белтъци.

Изсипва се в тортена форма с падащи стени, 28 см, покрита
с хартия за печене.

Изпича се при 180 градуса за около 30 минути.
Кейка се вдига много и след това, естествено спада.

Според рецептата, получената отгоре празнина се запълва с разбита със захар,
сметана.





Аз не обичам да си развалям шоколадовия сладкиш със сметана.
Заложих на златен прах :)

Както се казваше в една реклама :"една лъжичка и си там, в рая " :)

Да ви е сладко!

*използвах  замразени във фризер белтъци, за да не ми остават жълтъци :)