15 февруари 2016 г.

БАКЛАВА С КРЕМ ОТ ШОКОЛАД И МАСКАРПОНЕ


Предлагам ви една рецепта за по-различна баклава,
с която се представих в новия брой на чудесното онлайн списание
SO into FOOD

Необходими продукти:

за корите:

12 броя фини кори
(може и за баница)
80 г стопено масло
100 г орехи
45 г кафява захар

за сиропа:
60 г бяла захар (или кафява)
60 мл вода
1 ч. л. нес кафе

за крема:


250 г маскарпоне
125 г натурален шоколад, начупен
2 яйца, разделени на жълтък и белтък
80 г захар




Начин на приготвяне:


Корите се разрязват по дългата страна на две и се оформят на четири квадрата с размер 20 сантиметра. Взима се един лист, намазва се с масло и се поръсва с малко захар и с част от смлените на едро орехи. Върху него се слага друг лист и се обработва по същия начин. Оформят се купчинки по 4 кори една върху друга. Изпичат се на етапи в тавичка, покрита с хартия за печене – за около 5 минути при температура 180° С или до златисто.

За сиропа:
В тенджерка се слагат захарта, водата и кафето. Разтварят се добре. Вари се около 3 минути, за да се сгъсти леко.

За крема :

Шоколадът се стопява на водна баня.
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината количество от захарта.
Смесват се с шоколада и се добавя маскарпонето.
Белтъците се разбиват с останалата захар и се добавят внимателно към сместа.
Според мен яйцата могат да се разбият до побеляване и цели, а после да се смесят с останалите продукти.

Сглобяване :
Взима се един изпечен квадрат и се полива с част от сиропа.
Отгоре се слага крем.
Върху крема се слага следващият изпечен квадрат, залива се със сироп и се слага крем. Така се процедира, докато се наредят всички квадрати и се използва кремът.
Върху последния квадрат не се слага нищо.
Нарязва се на по-малки квадрати.
Покрива се плътно с прозрачно фолио и се оставя за няколко часа в хладилник.
След това се наслаждавате на невероятния вкус.

Да ви е сладко!

26 коментара:

  1. Леле, Дани, уби ме:) Толкова обичам баклава, тази непременно ще я направя!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Дани, какви ги предлагаш, все вкусни!!!
    Копирах си я, в скоро време да я спретна! :)

    ОтговорИзтриване
  3. С толкова много сладости наоколо, човек не може да остане безпристрастен!
    Върховно вкусно изглежда.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. ФАНТАСТИЧНА, РАЗКОШНА, УБИЙСТВЕНА БАКЛАВА!
    Хвърлила съм ѝ око и аз, Дани, ама да видим кога само ще стане това, че шоколад не остана у нас:)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, прекрасно си я описала :)
      Сигурна съм, че скоро ще я направиш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Дани, страхотна идея :)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Е прекаляваш вече! Направо си непоносима с този шоколад!Уникална баклава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обещавам следващия път да не е с шоколад ;)
      Благодаря ти, скъпа!

      Изтриване
  7. Дани,
    Какво повече му трябва на човек от шоколад, ядки, сирене, кафе, и всичко това събрано в баклава....ще забравя за диетични напъни, видяло се е!
    Уникално творение!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази баклава колкото пъти я погледна, все после не мога да я изкарам от главата си.
    Дани, ти наистина си царицата на шоколада! На моменти просто ми идва да се преместя да живея у вас, но малко се притеснявам от размерите, които ще придобия, ако често готвиш все такива неща :) Затова ще си седя тук и ще примлясвам, и ще чакам да ми дойде музата да приготвя и аз това съвършенство.
    Това наистина е най-яката баклава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марѝ, благодаря ти за прекрасното отношение към мен!
      А с какво удоволствие бих те посрещнала у дома...
      Дано музата те споходи скоро!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Умопомрачителна баклава,Дани,не съм срещала такава до сега,но ме впечатли много,страхотна е!Честито гостуване на страниците на най-красивото кулинарно списание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Роси!
      Баклавата наистина е различна от
      представите ни и си заслужава да я опиташ :)

      Изтриване
  10. Олеее.....красота!Взимам си парченце от това изкушение за сетивата!Прегръдки Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нанита, много ме радваш!
      Вземи си и да ти е сладко!
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Ееее, няма такава баклава...чуд-на!
    От няколко дни ми се мярка заглавието, но все не можех да стигна...а сега...ми се иска и да си хапна...:(

    ОтговорИзтриване
  12. Мечтая си за хапка от това изкушение, още след като я видях в списанието! Разкошна, различна и невероятно вкусна баклава, Дани!

    ОтговорИзтриване
  13. Мила Дани :) приготвих баклавата, снощи я опитахме...е, такова блаженство е този десерт!!!
    Много ти благодаря за рецептата, ще я правя пак, то е ясно! :)
    Хубав ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила моя, много се радвам, че сте се насладили
      на това блаженство!
      Хубаво лято!

      Изтриване