25 февруари 2016 г.

КОЗУНАК С ПЛЪНКА ОТ КРЕМА СИРЕНЕ И ЛИМОНОВ КРЕМ




Козунаци у дома се правят през цялата година :)
По различни рецепти, разбира се.
И сега ви предлагам една нова рецепта.

Тестото става чудесно, с ухание на масло.
Разделих го на две части, като едната след втасване сложих
във фризер.
От първата направих малки, индивидуални сладурчета :)






От другата половина направих козунаци с различна форма и
чудесна плънка.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО :


1 кг. брашно

6 яйца (единия жълтък се отделя за намазване от горе)
200 гр. масло
250 мл. прясно мляко
1 кубче мая(или 14гр. суха мая)
200 гр. захар
ситно настъргана кора от един лимон
щипка сол





ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното  се пресява в дълбокa купа.
В друга купа се разбиват много добре с миксер яйцата със захарта и към тях се добавя ванилията и кората от лимона.
В леко затопленото  млякото се прибавя  натрошената мая  и щипка сол.
Добавя се 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица брашно.Оставя се за 10-15мин да се разтвори маята.
В пресятото брашно се оформя кладенче и се изсипва сместа от яйцата и млякото. Омесва се гладко хомогенно тесто.
Възможно е, ако яйцата са много големи, да не ви достигне брашно или пък, ако са по-малки, може да ви остане от брашното.
Трябва да получите меко и лесно за оформяне тесто, което да не залепва много за пръстите ви. Ако е много лепкаво тестото, добавете още брашно.

Маслото се разтапя(на водна баня).
Тестото се разстила  върху набрашнен плот, намазва се с с масло  и се меси от краищата навътре,пак се разстила /разтегля/ и се намазва с масло.
Това се повтаря докато се усвои цялото масло и накрая се меси до гладко тесто.

Целта на всичко това е да станат няколко пласта в тестото, за да се получи накрая така желания класически козунак на конци.

Готовото тесто се оставя на топло да удвои обема си.
После по ваше желание можете да оформите козунаците.

Ще ви дам идея за плънка, която у нас много се хареса.
Всъщност плънките са две, като се слагат една върху друга.












ПЛЪНКА С КРЕМ СИРЕНЕ:

2/3 ч.ч. крем сирене
1/4 ч.ч. захар, която може да се пропусне
1/4 ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч. брашно

2 с.л. лимонов сок, прясно изцеден

ПЛЪНКА ОТ ЛИМОНОВ КРЕМ:


2 яйца
2 жълтъка
160 г пудра захар
80 г масло
сокът и кората на един лимон.


За първата плънка всички продукти се смесват добре.
Може да се пропусне захарта, защото лимоновия крем също има захар
и за мен стана доста сладко.
Въпрос на вкус.






За лимоновия крем:

На ниска температура на котлона се разбиват яйцата, жълтъците и захарта.
Добавят се маслото и лимона.
Бърка се до сгъстяване.
След това се прецежда, за да се отстрани кората на лимона.

Половината тесто оформих по следния начин:
Разточих на правоъгълник и мислено го разделих на 3 части.
На двете странични части се правят разрези леко под ъгъл, като ресни.
1/2 от плънката от крем сиренето се слага в средната част.
Върху нея се слага 1/2 от лимоновия крем.
Нарязаните ленти се кръстосват последователно, сплитат се върху плънката.

От другата половина на тестото направих руло.


Оставят се отново да втасат, намазват се с жълтък и малко прясно мляко.

Пекат се първо на 200 градуса за 10 минути,
а после на 180 градуса до готовност.

Тестото е чудесно с добавянето на много масло, а с плънките е неустоимо вкусно!

Да ви е сладко!


P.C Замразеното тесто оставих да се размрази добре.

21 февруари 2016 г.

ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО С АРОМАТНО ЧЕРВЕНО ВИНО И НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД

Това е третата рецепта,с която участвам е прекрасното списание SO into FOOD.
Но не е сладка, а с любимото ми телешко месо.

Може да ви се вижда странно присъствието на натурален шоколад в соса,
но повярвайте ми става безумно вкусно :)

Необходими продукти:


800 г крехко телешко месо, нарязано на парчета
1-1,5 ч. ч. телешки бульон
2/3 ч. ч. ароматно червено вино
3-4 с. л. смес от растителна
мазнина и масло
50 г натурален шоколад
1 глава лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязан
2-3 скилидки чесън, нарязан
1/2 ч. ч. стафиди
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. индийско орехче
сос от нар на вкус
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване
кедрови ядки за сервиране


Начин на приготвяне:


Мазнината се затопля и месото се прибавя на няколко порции – да се запечата и промени цвета си.
След това се сварява в тенджера под налягане почти до готовност.
Месото се отцежда, а в мазнината от запечатването се задушават лукът, морковът и чесънът.
Добавят се месото и червеното вино. Готви се няколко минути, за да се изпари виното. Добавят се бульонът, стафидите и всички подправки. Готви се до готовност на ястието.

Тук добавих сос от нар на вкус, за лека киселина.
В част от бульона се стопява шоколадът и се добавя към готовото ястие.
При сервиране се поръсва по желание с кедрови ядки и нарязан магданоз. Сервира се с картофено пюре или с печени картофи.

За печени картофи:

суровите картофите се слагат необелени в алуминиево фолио и се пекат до готовност. След това се обелват, издълбават се и във всеки картоф се поставя от сготвеното месо.

Вкусът на ястието е невероятна комбинация от на пръв поглед различни на вкус и несъвместими продукти.
Подправките го допълват чудесно!

Сервира се в компанията на ароматно червено вино.

15 февруари 2016 г.

БАКЛАВА С КРЕМ ОТ ШОКОЛАД И МАСКАРПОНЕ


Предлагам ви една рецепта за по-различна баклава,
с която се представих в новия брой на чудесното онлайн списание
SO into FOOD

Необходими продукти:

за корите:

12 броя фини кори
(може и за баница)
80 г стопено масло
100 г орехи
45 г кафява захар

за сиропа:
60 г бяла захар (или кафява)
60 мл вода
1 ч. л. нес кафе

за крема:


250 г маскарпоне
125 г натурален шоколад, начупен
2 яйца, разделени на жълтък и белтък
80 г захар




Начин на приготвяне:


Корите се разрязват по дългата страна на две и се оформят на четири квадрата с размер 20 сантиметра. Взима се един лист, намазва се с масло и се поръсва с малко захар и с част от смлените на едро орехи. Върху него се слага друг лист и се обработва по същия начин. Оформят се купчинки по 4 кори една върху друга. Изпичат се на етапи в тавичка, покрита с хартия за печене – за около 5 минути при температура 180° С или до златисто.

За сиропа:
В тенджерка се слагат захарта, водата и кафето. Разтварят се добре. Вари се около 3 минути, за да се сгъсти леко.

За крема :

Шоколадът се стопява на водна баня.
Жълтъците се разбиват до побеляване с половината количество от захарта.
Смесват се с шоколада и се добавя маскарпонето.
Белтъците се разбиват с останалата захар и се добавят внимателно към сместа.
Според мен яйцата могат да се разбият до побеляване и цели, а после да се смесят с останалите продукти.

Сглобяване :
Взима се един изпечен квадрат и се полива с част от сиропа.
Отгоре се слага крем.
Върху крема се слага следващият изпечен квадрат, залива се със сироп и се слага крем. Така се процедира, докато се наредят всички квадрати и се използва кремът.
Върху последния квадрат не се слага нищо.
Нарязва се на по-малки квадрати.
Покрива се плътно с прозрачно фолио и се оставя за няколко часа в хладилник.
След това се наслаждавате на невероятния вкус.

Да ви е сладко!

12 февруари 2016 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С АРОМАТНО ЧЕРВЕНО ВИНО







Със сигурност не ви учудва присъствието на шоколад заглавието :)
Знаете, че съм му фен, особено на натуралния.

Това явно знаят добре Мария и Гери, на които дължим издаването на

електронното кулинарно списание SO into FOOD.

И така тези две прекрасници ме поканиха да участвам във втория му брой,
който е посветен на виното и шоколада.

Тези два продукта и в комбинация правят чудеса в кулинарията.

Предлагам ви първата  от трите рецепти, с които участвам в списанието.





ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА:

250 г брашно
300 г захар
75 г какао
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
2 яйца
250 мл кисело мляко
1 с.л. лимонов сок
125 мл олио
250 мл малиново вино
100 г натурален шоколад
ванилия

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:

300 мл животинска сметана
250 г натурален шоколад
100 г млечен шоколад
30 г масло
1/4 ч.л. сол
ванилия





Фурната се загрява на 170 градуса.
Използват се две форми за блата 18-20 см диаметър,
които се покриват с хартия за печене.

Киселото мляко се смесва с лимоновия сок и се оставя за 10 минути.
Червеното вино се поставя на котлона да заври и се отстранява.
Към него се добавя шоколада, разбърква се добре да се стопи и се оставя да се охлади.
В купа се смесват брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера и солта.
Разбъркват се добре.

В отделна купа се смесват яйцата, киселото мляко, олиото и ванилията.
Добавят се към винено-шоколадовата смес.

Влажните съставки се изсипват върху сухите и се разбъркват, докато се усвои брашното.
Не трябва да се бърка много.

Сместа се разделя на две части и се изсипва в покритите
с хартия за печене, форми.
Пече се около 35 минути, като при проба с клечка не трябва да е съвсем сухо в средата.

Блатовете се оставят да се охладят.







За приготвяне на крема сметаната се слага в съд на котлона
и се оставя да заври.
Сваля се от огъня и се добавят шоколада,маслото и ванилията.
Покрива  се с пластично фолио и се охлажда около два часа.

Всеки блат се разрязва на две.
Кремът се разделя на четири части.
При сглобяване върху всеки блат се поставя крем.

Украсява се по желание :)

При мен е поръсена със златен прах, който ми е подарък от една прекрасна
Муцунка :)

А вие се насладете на рецептите в списанието!
Чудесни са!

3 февруари 2016 г.

БРАУНИ С МУС ОТ НАР







Обичам брауни и всичко шоколадово :)
Обичам и нар, особено когато схрускам зрънца и
усетя свежия кисел сок в устата си.

Затова и избрах тази комбинация - шоколад и нар!

ПРОДУКТИ ЗА БРАУНИ:

4 големи яйца
2 ч.ч. захар
220 г разтопено масло
1 1/4 ч.ч.,  около 150 г,  какао
1/3 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
ванилия




Фурната се загрява до 160 градуса.
Тортена форма с ринг се намазва с масло, или се покрива с хартия за печене.
Яйцата се разбиват до побеляване със захарта.
Добавят се останалите продукти и се хомогенизира добре.
Изсипва се във формата и се пече около 45 минути.
Не го препичайте.




ПРОДУКТИ ЗА МУС ОТ НАР

1 нар,само семената /  хубаво е нарът да е здрав и тежък,
т.е. семената да са пълни със сок/

1 1/2 ч.ч. сметана за разбиване
1/3 ч.ч. захар плюс 1с.л. за сметаната
1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в 2 с.л. вода
7 г желатин
2 с.л. вода за желатина








Семената на нара се отделят внимателно и се смилат в чопър.
Прецеждат се внимателно.
Полученият сок се слага на слаб котлон със захарта.
Сместа се бърка на огъня 10-15 минути.
Добавя се разтвореното във вода нишесте и се вари, докато намали обема си.
Аз не го оставих много да се изпари течността.
Желатинът се разтваря във водата и след като набъбне се стопява на водна баня, или много внимателно в микровълнова печка.

Сметаната се разбива със супената лъжица захар.
Всички съставки за муса се смесват и се оставят в хладилник, докато започне леко да стяга.
След това го изсипете върху готовото брауни и отново охладете.




Време е за чаша ароматно кафе, за да се насладите на това розово изкушение :)

Да ви е сладко!