13 януари 2016 г.

КАРТОФЕНИ ПИТКИ С ГАУДА






Започвам новата година с публикация за хляб.
Невероятно вкусен и пухкав хляб.

Не съм изневерила на шоколада, но за него по-нататък :)

Вече знаете  другите ми картофени питки.
Това тесто става по-богато с добавянето на
кашкавал, вместо мазнина.

Самото масло, което придава чудесно ухание, се поставя
допълнително.

Можете да им сложите вътре и сирене, и сушени домати и
съм сигурна, че вкусът ще е още по-богат.


ПРОДУКТИ

за захващане на маята, ако е прясна :


1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче свежа мая
1/4 ч.ч. бяло брашно
1/2 к.л. захар


останалите продукти за омесване на меко тесто:

2 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. настъргани сварени картофи
1/2 ч.ч. настъргана Гауда
5 1/4 ч.ч. бяло брашно
1/2  ч.л. сол*

70 г масло за намазване


Според оригиналната рецепта чашата е 250 мл

След като втаса маята се омесва меко, нелепнещо тесто,
което се оставя да удвои обема си на топло.

Тестото се  нарязва на 14-16 парчета.
Всяко едно се разточва на правоъгълник, върху който се
притискат малки  парчета масло.
Завиват се на охлюв, като свободното крайче се подпъхва отдолу
и се оставят да втасат в тава, върху хартия за печене.
Намазват се с яйце и се пекат в нагрята до 180-200 градуса фурна, до
готовност.

През цялото време на печене ще ви ухае на масло, така че имайте готовност
да ги опитате веднага :)

И да ви е сладко!

* тази сол е достатъчна,ако слагате в питките сирене
Иначе можете да увеличите до 1 ч.л. сол, според вашия вкус