13 декември 2015 г.

КАНЕЛЕНИ КИФЛИЧКИ

Много рецепти има в нета за тези ароматни кифлички.
Това, което  ми хареса е,че тестото втасва в хладилника
през нощта.
След като станеш от сън ги оформяш и изпичаш.
И в кухнята ти ухае на канела, което е едно от основните ухания по Коледа.

ПРОДУКТИ

4 1/2 ч.ч. брашно, или 675 г
2 с.л. суха мая
1/3 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. сол
4 големи яйца /около 210 г/
1 1/2 ч.ч. гореща вода
120 г разтопено масло


ПЛЪНКА

60 г стопено масло
1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. канела


Брашното се пресява в голяма купа.
Добавят се маята, захарта и солта.
В средата се прави кладенче и се изсипват леко разбитите яйца.
Около тях се изсипва горещата вода.
Добавя се маслото и с дървена лъжица, или обикновен миксер
с бъркалки за тесто се хомогенизират всички продукти.
Тестото е лепкаво, но това не трябва да ви притеснява.
Оставя се, покрито с полиетиленово фолио, в хладилника.

На другия ден се изважда, а на плота се изсипва около 1/4-1/2 ч.ч. брашно.
Тестото се изсипва от купата, овалва се в брашното и се разточва на правоъгълник-
60/20 см.
Покрива се с плънката, която предварително сте приготвили и го сгъвате наполовина.
Нарязва  се на ленти с широчина около 2,5 см.
Завиват се на охлювче и се поставят в тава, покрита с хартия за печене.

Оставят се да втасат, а след това изпичате до готовност при 180 градуса.








Тук е показано много подробно оформянето :)

След като леко се поохладят ги нападате :)

Сигурна съм, че ще се размечтаете за Коледа :)

Да ви е сладко!