6 май 2015 г.

ЗА ЕДНА СТУДЕНА СУПА И ОЩЕ НЕЩО...



Откривам сезона на студените супи, защото вече ми омръзнаха зимните,
а и времето започва да става подходящо за тях :)

Естествено, че можете да я хапвате без хляб в по-топлите дни.
Но аз я съчетах с едни чудесни питки, които ухаят на масло.
Така удоволствието беше пълно ;)







ПРОДУКТИ ЗА СУПАТА

200 г почистен спанак, или лапад
800 г кисело мляко
1 ч. л. кимион
2 с. л. дижонска горчица
1 консерва нахут (400 г), или сух, който сами сте сварили
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус


Спанакът, или лападът се попарват с вряла вода и се заливат  с
ледено студена.
Отцежда се и се нарязва.

Нахутът се отцежда, ако е от консерва.
Аз имах хубав сух нахут, който накиснах във вода със сода
и на другият ден го сварих.
Е, така е малко по-пипкаво :)

Чесънът се счуква с малко сол, добавят се горчицата, кимионът
и лимоновия сок.

Прибавят се зехтина, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус.
Добавят се и 400 мл. вода.

Слагат се спанакът и нахутът.

При сервиране можете да поръсите с малко пресен копър.

Вкусът е чудесен, заради горчицата и кимионът, който ми е една от любимите подправки :)






С риск да ви отегча, ще ви напиша и рецептата на питките, които станах чудесни.
Знаете, че редовно си правя хляб.
Най-често използваните от мен рецепти са тази за пиде-то и белтъчните питки на Ева.

За днешните използвах следната рецепта, според която това са най-хубавите питки
 в света :)


ПРОДУКТИ

2 ч.ч. прясно мляко /ч.ч.  240 мл/
1/4 ч.ч. захар
80  г масло
2 ч.л. сол
4 1/2 ч.л. суха мая*
3 разбити яйца
7 ч.ч. брашно



Млякото, захарта, солта и маслото се слагат на слаб огън, докато маслото се разтопи.
Не го загрявайте много, за да не го чакате после да изстине.

Яйцата се разбиват в отделна купа.

Слагат се 3 ч.ч. брашно в отделна купа и към тях се добавя сухата мая.
Отгоре се изсипва млечно-маслената смес и се хомогенизира добре.
Добавят се разбитите яйца и се омесва тесто с постепенно добавяне 
на брашното.
Омесва се меко, не лепнещо тесто, което се оставя за около 1 час да удвои
обема си.

Полученото тесто се разделя на две части.
Всяка от тях се разточва на правоъгълник и се реже на 12 части
/първо вертикално на две, а после, хоризонтално на 12./

Всяко парче  се оформя на топка и се поставя върху готварска хартия.
Оставят се да втасат още 20 минути, след което фурната се включва на 170-180 градуса 
и се пече до готовност.

Докато са още топли, се намазват с масло / аз забождам на върха на остър нож

твърдо масло и ги намазвам по този начин :)/


Уханието на масло е божествено и много изкусително.

Затова имайте готовност да започнете веднага!

Да ви е сладко!

* В рецептата сухата мая се активира предварително в 2/3 ч.ч. хладка вода.
По тази причина брашното там са 8 ч.ч.
Аз никога не активирам моята суха мая, Yuva, и моето брашно, което се пое
беше по-малко.

26 коментара:

  1. Точно като за днес! Идеална супа и тези топли хлебчета - разкош! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,не бих отказала нито супа,нито питки...
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Екстра супичка, обичам ги всякакви.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, и ти си като мен :)
      Усмивки от морето!

      Изтриване
  4. Брей какво си го измислила днес! Много интересна супа, Дани. Провокираш ме да опитам. Определено!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм любител на студени супи, но тези уханни сладури не бих ги подминала. :)
    Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглеждат и супата, впечатлена съм, и питките -
    чудесна идея и провокиращо апетитно изпълнение...
    Благодаря, Дани, сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Дианка!
      Прегръдки и усмивки от морето!

      Изтриване
  7. Дани,при теб винаги откривам нещо не традиционно,както и сега, интересно предложение за супа,а питките са толкова жълтички и пухкави,много ми харесват! Хубав ден с много усмивки! :-D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Радвам се, че предлагам нещо различно :)
      Усмивки и от мен!

      Изтриване
  8. Ще си взема и от двете:) Страхотни са, Дани!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, Дани какво да правя сега?
    Както сега нямам възможност да готвя и ти с това изкушаващо предложение.
    Чудесно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, дано скоро можеш да готвиш :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Дани, тази супичка много ми прилича на Бакинската довга на Аурелия (Кулинарни пътешествия), която е божествена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не съм я чела тази рецепта.
      Нали знаеш, че няма нищо ново под слънцето :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. И аз искам вече студени супи- като начало сме всяка вечер на таратор, ма и това ще омръзне. Мерси за разнообразието, Дани! Виж, питките ти открадват без излишно да се церемоня;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, вземи си каквото ти е на сърце :)
      И да ти е сладко !

      Изтриване
  12. Много апетитна супичка, Дани, а хлебчетата са задължително допълнение!
    Прекрасен май!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, радвам се че ти харесва :)
      Хубав да е май и за теб!

      Изтриване
  13. Ох, от кое да си взема по-напред, Дани?! само ще си отчупя от питките, че отиде диетата, а супата със сигурност ще я изям, даже допълнително ще искам. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Еви, че ще се почерпиш :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване