1 март 2015 г.

ПЪРВОМАРТЕНСКО



С предчувствие за пролет!

Това е усещането на този ден, когато се кичим с мартеници
за здраве !

Пожелавам и на вас да сте здрави и да си наберете пълна кошница с кокичета,
които ще ви накарат да се чувствате много различно!

А, ако опитате и тези бриоши, които ви предлагам, ще се чувствате
на седмото небе :)

Това е нещо средно между козунак и бриош, а заливането със сироп
ви отнася в неподозирани измерения!




ПРОДУКТИ

20 г свежа мая
30 г брашно
60 мл хладко прясно мляко



2 яйца
3 жълтъка
100 г захар
1 с.л. ром
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. сол
500 г брашно
60 мл. прясно мляко
ванилия

150 г меко масло

ПЛЪНКА *

200 г смлени орехи
25 г какао

100 г пудра захар
2 яйца
1 с.л.ром

СИРОП **

150 мл вода
75 г захар
50 мл ром

ванилия






ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Маята, брашното и прясното мляко се смесват.
Оставят се 15 минути, за да се активира маята.

Яйцата, жълтъците, захарта се разбиват.
Добавя се втасалата мая и останалите продукти.
Маслото се добавя на три пъти и се омесва меко, нелепнещо, тесто.

Тестото се прехвърля в намазнена купа, покрива се с пластично фолио
и се оставя за 2 часа в хладилник.

След изваждането се премесва, разделя се на две части и се оставя за още 3 часа в хладилника.

Смесват се продуктите за плънката.

* Според рецептата количеството на продуктите е двойно,
но за мен това количество беше предостатъчно :)

Изважда се половината от тестото от хладилника, разточва се на правоъгълник,
намазва се с половината плънка и се навива на стегнато руло.
Нарязва на парчета, които се поставят едно върху друго, две
по две, и се пристискат по средата с намазнената дръжката на лъжица.

Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене
и леко омазнена.

Така се процедира и с другата половина от тестото.

Оставят за цяла нощ в хладилник, покрити със стреч фолио.






На другата сутрин се изваждат, фурната се загрява до 160 градуса и
се пекат за 40 - 45  минути.

През това време се приготвя сиропа:

Поставят се продуктите в тенджерка на слаб огън до разтварянето на захарта.
след 2 - 3 минути се дърпа от котлона.

** В рецептата количеството за сиропа отново е двойно.
За мен това количество беше достатъчно.

След изваждане  от фурната, бриошите се заливат със сиропа,
или се потапят в него и бързо се изваждат.

Трябва ли да ви казвам какво удоволствие е да ги хапваш
в компанията на ароматно кафе :)



И естествено в приятелска компания.

Така че ви очаквам :)



32 коментара:

  1. Честита баба Марта!
    Каквото и да е ,приготвено от теб,все ще е вкусно,Дани...
    Хубав месец!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, благодаря!
      Много ме ласкаеш :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  2. Честита баба Марта, скъпа Дани! Жива и здрав да си и с пролетно настроение през цялата година! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита баба Марта, Дани! Сигурна съм за удовоствието, стига само да прочетеш рецептата! :)
    Желая ти усмихнат и много пролетен месец! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита баба Марта,Дани!Нека те закичи с мартеничките на здравето и щастието,а и няма как да е друго при положение,че в нейна чест си приготвила тези великолепни бриошчета!:)
    Слънчев и усмихнат март:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка за
      слънчевите пожелания :)

      Изтриване
  5. Мила ми, Дани, изкусителке такава Честита Баба Марта, много здраве пожелавам на всички около теб! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита баба Марта, Дани! Бъди здрава и много и щастлива!
    Чудесни бриошчета!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, честита баба Марта!
    Да ви донесе много здраве и усещане за начало само на хубави неща!
    Това интересно изкушение, коео си няма име така мами...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Наречи го бриош, или козунак,
      но го опитай :)

      Изтриване
  8. Честита Баба Марта!

    Чудесно предложение! Както и да се нарича, за мен поне 2 парчета :))

    ОтговорИзтриване
  9. Честита Баба Марта! Бъди жива и здрава!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  10. Мнооого апетитни бриоши,Дани!Честита Баба Марта,бъди здрава и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Баба Марта, Дани! Бъди здрава и усмихната!
    Ако е останало едно парченце от тези разкошни кифлички и аз ще приседна на трапезата ти с чаша ароматно кафе :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, за добри приятели, винаги :)
      Ще се радвам на компанията ти!

      Изтриване
  12. Слънчева и гостоприемна, както винаги! Бъди здрава и усмихната Дани!
    Честита баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз отново съм закъсняла и сигурно са останали само сладките спомени от тези вкусотии... Но пък не пречи да помечтая. Дани, прекрасни са се получили!
    Усмивки от мен. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Вместо да мечтаеш можеш да си ги направиш :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Честит друг март- да речем осми;) Пожелавам ти, Дани, всичкото хубаво, което те заобикаля. А бриошокозунак звучи още по-добре от двете поотделно. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, благодаря ти за прекрасните пожелания!
      И знам, че ще ми оцениш комбинацията :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Голяма вкусотийка ни предлагаш, Дани! Толкова сочно и питателно... Ммм!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита пролет, Дани,
    като майстор на печивата отново неустоимо изкушение...
    Сърдечни поздрави за теб, прегръдка с пожелания за една прекрасна пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, скъпа Дианка!
      Това е голямо признание за мен!
      Прегръдки и много усмихнати пролетни дни!

      Изтриване