21 март 2015 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК С БАНАНИ



Не знам защо дълго време отлагах да използвам банани в сладкиш.
Е, отчитам го като грешка, защото така ухае....

Естествено на тази рецепта ми хареса и това, че е шоколадова,
а и глазурата ми допадна.

Рецептата е за правоъгълен съд с размери 8x9" *

ПРОДУКТИ ЗА ОСНОВАТА

1/4 ч.ч. масло
1/2 ч.ч кафява захара

1/4 ч.ч. бяла захар
есенция ванилия
2 големи яйца, леко разбити
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.л. сода, активирана с малко оцет
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. пюрирани банани, при мен 3 банана



ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА С КРЕМ СИРЕНЕ

1/4 ч.ч. масло, меко
60 г меко крем сирене
2 с.л.течна сметана

1 с.л.какао
2 ч.ч. пудра захар




В купа се смесват маслото, захарта и ванилията и яйцата
и се разбиват добре.

В друга купа се смесват брашното, какаото, содата и солта.

Бананите се намачкват отделно.

Към маслената смес се прибавят, редувайки, сместа със сухите компоненти и бананите.
Хомогенизира се добре и се изсипва във формата.

Пече се при 180 градуса около 20-25 минути.
Оставя се малко да се охлади, а през това време си приготвяте глазурата.

Глазурата се нанася върху леко охладения кейк.






Оставяте за няколко часа в хладилник, независимо от апетитния вид и аромат!

С две думи, показваме отново характер, изчаквайки :)

* Аз използвах по-голяма правоъгълна форма  и увеличих количеството
продукти.
Използвах тази програма за пресмятане.
Зададох ѝ, че искам да приготвя сладкиша за 16 души, а не за 9 :)

За глазурата се получиха много големи числа за пудрата захар и затова
си нагласих количествата според моя вкус :)

Е, вече можете да нападате :)
Да ви е сладко!

1 март 2015 г.

ПЪРВОМАРТЕНСКО



С предчувствие за пролет!

Това е усещането на този ден, когато се кичим с мартеници
за здраве !

Пожелавам и на вас да сте здрави и да си наберете пълна кошница с кокичета,
които ще ви накарат да се чувствате много различно!

А, ако опитате и тези бриоши, които ви предлагам, ще се чувствате
на седмото небе :)

Това е нещо средно между козунак и бриош, а заливането със сироп
ви отнася в неподозирани измерения!




ПРОДУКТИ

20 г свежа мая
30 г брашно
60 мл хладко прясно мляко



2 яйца
3 жълтъка
100 г захар
1 с.л. ром
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. сол
500 г брашно
60 мл. прясно мляко
ванилия

150 г меко масло

ПЛЪНКА *

200 г смлени орехи
25 г какао

100 г пудра захар
2 яйца
1 с.л.ром

СИРОП **

150 мл вода
75 г захар
50 мл ром

ванилия






ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Маята, брашното и прясното мляко се смесват.
Оставят се 15 минути, за да се активира маята.

Яйцата, жълтъците, захарта се разбиват.
Добавя се втасалата мая и останалите продукти.
Маслото се добавя на три пъти и се омесва меко, нелепнещо, тесто.

Тестото се прехвърля в намазнена купа, покрива се с пластично фолио
и се оставя за 2 часа в хладилник.

След изваждането се премесва, разделя се на две части и се оставя за още 3 часа в хладилника.

Смесват се продуктите за плънката.

* Според рецептата количеството на продуктите е двойно,
но за мен това количество беше предостатъчно :)

Изважда се половината от тестото от хладилника, разточва се на правоъгълник,
намазва се с половината плънка и се навива на стегнато руло.
Нарязва на парчета, които се поставят едно върху друго, две
по две, и се пристискат по средата с намазнената дръжката на лъжица.

Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене
и леко омазнена.

Така се процедира и с другата половина от тестото.

Оставят за цяла нощ в хладилник, покрити със стреч фолио.






На другата сутрин се изваждат, фурната се загрява до 160 градуса и
се пекат за 40 - 45  минути.

През това време се приготвя сиропа:

Поставят се продуктите в тенджерка на слаб огън до разтварянето на захарта.
след 2 - 3 минути се дърпа от котлона.

** В рецептата количеството за сиропа отново е двойно.
За мен това количество беше достатъчно.

След изваждане  от фурната, бриошите се заливат със сиропа,
или се потапят в него и бързо се изваждат.

Трябва ли да ви казвам какво удоволствие е да ги хапваш
в компанията на ароматно кафе :)



И естествено в приятелска компания.

Така че ви очаквам :)