15 януари 2015 г.

ИТАЛИАНСКА ПИТА



Не можех да проумея названието, докато не я опитах :)
Италианска е, защото има вкус на пица.
И няма как да е с тези плънки.
Но се прави с кори за баница!

Вкусна е много и не е необходимо да правите тесто :)





ПРОДУКТИ


1 пакет кори, 500 г*
100 мл олио
100 мл газирана вода

250 г шунка, или пушен бекон, нарязани на ситно
150 г кашкавал, настърган на едро

200 г квасена сметана

300 г мариновани гъби
200 мл кетчуп**
сушен риган

3 яйца
300 г сирене

100 мл прясно мляко




Преброявате си корите и мислено ги разделяте на две.
Трябва да предвидите една за дъното и две за покриване.
Ако сметката не излиза, не се притеснявайте :)
За плънката трябва да имате предвид, че ще я ползвате поне 2 пъти.



Намазвате дъното на по-дълбока тава с d 30 см
Поставяте една кора и я поръсвате с олио и газирана вода.

Следващите две кори, без да намазвате помежду, намазвате със сметаната
и поръсвате с половината шунка и кашкавал.

Следващите две кори, намазвате с кетчуп и поръсвате с нарязаните гъби, овкусени със сушен риган.

Следващите две кори поръсвате с яйчната смес със сиренето.

Така продължавате до изчерпването на корите.

Нарязвате баницата на парчета, поливате с останалото олио, газирана вода и прясно мляко.

Пече се на 200 градуса около 45 минути.

Хубаво е да имате студена бира, тъмна, или любимо вино.
И съм сигурна, че ще си кажем наздраве.

Моята пухкава гостенка с този поглед иска да ви каже :
" и само смей да не го изядеш" ;)

*моите кори бяха 400 г и втората половина на яйчната смес я изсипах отгоре :)
**не обичам кетчуп и си направих песто от сушени домати, към което добавих малко
доматен сок, за да е по-рядко.
Така сместа имаше и смлени бадеми, които придават приятно усещане.

Трябва да подчертая, че с тази богата и разнообразна плънка, ще имате
различно усещане за всеки зъб -  гъбка,  беконче,  ядка от пестото,
усещане за леко киселия вкус на сметаната...

Ако все още не сте се окапали, започвайте да я нареждате!!!

38 коментара:

  1. Много апетитна баница,ама то при теб всички до една са такива,Дани,голям фен си им,личи си!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Роси!
    Винаги казвам, че у нас майка ми е по баниците!
    Аз само ги опитвам!
    Хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много апетитно и вкусно, Дани!
    Принцесата от първата снимка опита ли я? :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивче!
      Тези принцесите са много специални :)
      Хубав петък!

      Изтриване
  4. Дани, значи ги опитваш по най-майсторския начин! Тази италианска пито-баница ми взе ума, има да я сънувам сега...
    Прекрасна е! :)
    Поздрави и да нагушкаш този сериозен красавец на дивана и от мен (знам, че не на всекиго разрешава ;)).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      След като е от теб, ще я нагушкам :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Прилича ми на нещо средно между баница и пица. Харесва ми много, взимам си едно голяямо парче.
    Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
  6. Това ще се хареса извънредно много в къщи! Прекрасно изглежда, Дани. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, ще се радвам, ако си оближете пръстите :)

      Изтриване
  7. Ех, че вкусотия, Дани! Италианска пита, българска/ бургаска/ котка:)

    ОтговорИзтриване
  8. Много сериозна принцеса и още по сериозна пито-баница-пица Дани :) Направо българско угощение по италиански патент :) Няма как да не я пробвам ... много ще и се зарадват у дома!
    Поздрави и благодарности за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  9. О, много оригинално, Дани! Отсега знам колко ще се хареса на момчетата ми. :) Изглежда страшно апетитно. Благодаря ти за идеята, мила!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, радвам се, че се харесва :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  10. Oх, че интересно! Ще направя на либето! Ще мине през цедката на моите налични съставки, обаче :)
    Мерси за хубавата рецепта, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  11. :) ами... кой би могъл да устои на това изкушение.

    ОтговорИзтриване
  12. Ама много е изкушаващо това, Дани! А котаранчено е страШотно!

    ОтговорИзтриване
  13. Това е невероятна вкусотия!
    Чудесна си я направила, Дани!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошна пита, Дани - вкусна, ароматна, интересна...
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубав уикенд!
    А Тя, принцесата, е впечатляваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Прегръдка и хубав уикенд и за теб!

      Изтриване
  15. Невероятна пита, Дани! Няма как да не се хареса... Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Уникално нещо си завъртяла пак,Дани....Не си правя никакви илюзии,че нещичко е останало и затова няма да се излагам и да искам парченце,но с удоволствие си "крадвам"идеята:))))!
    Мацоранката е прелестна...Прегръдки за теб и за нея:)))))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, ще се радвам да ви се услади :)
      Прегръдки и от нас :)

      Изтриване
  17. Обожавам тази рецепта, в къщи много ще се хареса, запомням си я! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. О,Дани, ако си нямаше този пазител на питата, смятай, че всичко бих отмъкнала и снимките дори:). Ами чудесия е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, взимай си смело :)
      Тя не пази питата!
      Поздрави!

      Изтриване
  19. Страхотно предложение! Без тесто и чакане да втасва, да се разточва...! А с плънката може да се експериментира според вкуса и наличните продукти. Супер!
    Успешна нова седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили!
      Радвам се, че ти допада!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. Пак съм писала без да публикувам. Ама това става за всекидневно похапване и не втасвам, с две думи: Благодаря, Дани!

    ОтговорИзтриване