30 януари 2015 г.

РУЛЦА С ШУНКА И КАШКАВАЛ



Предлагам ви едни бързи рулца, които ще ви очароват :)

ПРОДУКТИ

тесто за пица, готово от Билла
6-8 рулца от пражка шунка
6-8 слайса кашкавал, но от по-големите*



СОС

100 г масло
1 с.л. сос Уорчестър
2 с.л. кафява захар**

1 с.л. Дижонска горчица
маково семе, или черен сусам



На слаб огън се поставя маслото, соса, захарта и горчицата.
Разбърква се  до пълното стапяне на маслото.


Тестото се разстила и върху него се нарежда плътно и с
леко застъпване, шунката.
Отгоре, също плътно се нарежда кашкавала.
Навива се на руло с помощта на хартията, в която е тестото.
Нарязва се на рулца , които се нареждат в тавичка.

Заливат със соса и се поръсват със семената.
Можете да ги разбъркате и в соса.

Пече се до готовност при 200 градуса.



Тъмно пиво, или вино - изборът е ваш!

Фантастична, бърза вечеря.

Да ви е сладко.

*Моят кашкавал беше от Лидл в едни по-големи опаковки,
където кашкавалът е нарязан на по-дебели слайсове.

**Захарта може да се намали, а да се добави от соса.
Опитайте, преди да залеете рулцата.

24 януари 2015 г.

CREME DE MARRONS ИЛИ КРЕМ ОТ КЕСТЕНИ



Този път ще бъда кратка :)

Показвам ви един от люби
мите си шоколадови
сладкиши.
Но  в рецептата вместо подсладено кондензирано мляко сложих крем от кестени.

Бях го купила по празниците.
Оказа се много вкусно, като нутела.

Нямах продукти за мус, но и нямаше нужда.
Отгоре поставих поширани круши в масло, мусковадо и шампанско!

Стана божествено :)

Да ви е сладко!

15 януари 2015 г.

ИТАЛИАНСКА ПИТА



Не можех да проумея названието, докато не я опитах :)
Италианска е, защото има вкус на пица.
И няма как да е с тези плънки.
Но се прави с кори за баница!

Вкусна е много и не е необходимо да правите тесто :)





ПРОДУКТИ


1 пакет кори, 500 г*
100 мл олио
100 мл газирана вода

250 г шунка, или пушен бекон, нарязани на ситно
150 г кашкавал, настърган на едро

200 г квасена сметана

300 г мариновани гъби
200 мл кетчуп**
сушен риган

3 яйца
300 г сирене

100 мл прясно мляко




Преброявате си корите и мислено ги разделяте на две.
Трябва да предвидите една за дъното и две за покриване.
Ако сметката не излиза, не се притеснявайте :)
За плънката трябва да имате предвид, че ще я ползвате поне 2 пъти.



Намазвате дъното на по-дълбока тава с d 30 см
Поставяте една кора и я поръсвате с олио и газирана вода.

Следващите две кори, без да намазвате помежду, намазвате със сметаната
и поръсвате с половината шунка и кашкавал.

Следващите две кори, намазвате с кетчуп и поръсвате с нарязаните гъби, овкусени със сушен риган.

Следващите две кори поръсвате с яйчната смес със сиренето.

Така продължавате до изчерпването на корите.

Нарязвате баницата на парчета, поливате с останалото олио, газирана вода и прясно мляко.

Пече се на 200 градуса около 45 минути.

Хубаво е да имате студена бира, тъмна, или любимо вино.
И съм сигурна, че ще си кажем наздраве.

Моята пухкава гостенка с този поглед иска да ви каже :
" и само смей да не го изядеш" ;)

*моите кори бяха 400 г и втората половина на яйчната смес я изсипах отгоре :)
**не обичам кетчуп и си направих песто от сушени домати, към което добавих малко
доматен сок, за да е по-рядко.
Така сместа имаше и смлени бадеми, които придават приятно усещане.

Трябва да подчертая, че с тази богата и разнообразна плънка, ще имате
различно усещане за всеки зъб -  гъбка,  беконче,  ядка от пестото,
усещане за леко киселия вкус на сметаната...

Ако все още не сте се окапали, започвайте да я нареждате!!!

10 януари 2015 г.

ЗА ЕДНА ВКУСНА САЛАТА

Много често започвам да осъществявам една идея,
която плавно преминава в нещо по-различно.

Хубавото е,че това не се отразява на вкуса :)

Така беше и в случая.
Направих си консервирани лимони и реших да си направя тапенада.
Но нямах аншоа :)

Преди време опитах и много ми хареса, една салата с яйца.
Обичам рохки яйца и мога да ги ползвам в много и различни съчетания.
Въпрос на въображение ;)

Така съчетах няколко любими продукта, за да се насладя на
една вкусна салата :)






ПРОДУКТИ

зелени маслини
кора от консервирани лимони*
варени яйца

лека майонеза
ретро горчица
заквасена  сметана, ако ви се вижда по-солено

Нарязаните маслини, лимони и яйца се объркват добре с останалите продукти.
*Ако нямате такива лимони можете да ползвате каперси.

Бързо, лесно и вкусно.
Ако имате и топъл хляб, започвайте :)

Да ви е сладко!

7 януари 2015 г.

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА ЗА ЙОРДАНОВ ДЕН





Искам и тук да благодаря на всички за прекрасните пожелания,
които ми направихте за именния ден.
Чудесни сте, приятели!

Радвам се, че ви има!

Това е моята погача за празника.
Ако още не сте я правили, запрятайте ръкави!
Невероятна е!