23 август 2014 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С ЛЕШНИЦИ.....

Каквото и да публикувам като десерти, фаворит са ми шоколадовите :)

А този има и  целувки отгоре, а аз винаги имам белтъци във фризера :)

Става лесно, не иска много бъркане....
Е, иска да се изпече за 15-20 минути общо, но това се понася при мисълта
какво те очаква после....






ПРОДУКТИ

120 г масло
100 г черен шоколад
2 яйца
80 г захар
70 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
50 г смлени лешници

ЗА БЕЛТЪЧНИЯ КРЕМ

3 белтъка
120 г захар
100  г шоколад

2 с.л. нарязани, или едро смлени лешници







Маслото се разтопява на слаб огън и към него се добавя шоколада.
Към тази смес се добавят останалите продукти и се разбърква добре.

Изсипва се във форма с падащо дъно с размер 20 см.
Изпича се в предварително нагрята фурна до 180 градуса за 15-20 минути.

През това време се разбиват добре белтъците на пяна и постепенно се добавя захарта.

Изпеченият сладкиш се изважда от фурната, а градусите се увеличават до 200.
Разбитите белтъци се изсипват отгоре и върху тях се добавя разтопения шоколад.
С върха на ножа се размесват, за да се хомогенизират.
Поръсва се с нарязаните лешници и се запича за около 5-8 минути.



Останалото го знаете :)



Насладете му се !

15 август 2014 г.

ЗА ЕДИН ВКУСЕН ГАЛЕТ




Търсенето и избистрянето на рецепта започва с основните продукти,
които искам да участват в нея:)

Исках да има патладжан :)

И не след дълго реших, че ще правя галет.
Бях правила този на Ина и много ми хареса.

Но нещо не ми се занимаваше с месене и втасване на тесто.
А исках да има в него и царевично брашно.

Така стигнах до това предложение за тестото.

Имах малко неудачи с него и затова ще ги споделя.

Пиша ви продуктите точно :

ТЕСТО


150 г пшенично брашно
4 с.л. /60 г/ царевично брашно
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол

100 г студено масло
100 мл заквасена сметана
6 с.л. студена вода *

Сметаната се разтваря във водата.
От брашното и маслото се смесват бързо до

получаване на трохи.
Омесват се на тесто със сметаната.
Оформя се на топка и се слага в хладилника.





ПЛЪНКА

1 патладжан, нарязан на кръгчета, осолен и отцеден
2 розови домата, нарязани на кръгчета
топено сирене, или друго по избор
1 глава лук, нарязан и задушен в малко зехтин
2  яйца

100 мл заквасена сметана
галета
настърган пармезан

Готовият след обработката патладжан се грилова в тиган **

Тестото след изваждане от хладилника се разточва в  кръг.*
Отгоре са посипва с галета.
Яйцата се разбиват със сметаната.
Патладжанът се разбърква добре в тази смес и се изсипва
върху галетата, като се оставят 2-3 см от тестото непокрити.
Поръсва с с лука.
Отгоре се нареждат нарязаните домати и се слага сиренето.
Поръсва се с пармезана.
Непокритите краища на тестото се обръщат върху  сместа.
Поставя се върху хартия в тавичка / това се прави още с разточеното тесто/.
Пече се в предварително нагрята до 180  градуса фурна, до готовност.








Изчаквате нетърпеливо да изстине....

После е ясно :)

С плънката може да се импровизира.
Може да не се използват яйца, а само зеленчуци и сирене :)


*за мен тази вода е много и тестото става много лепнещо
Добавих още брашно.

**Обичам пържен патладжан и бих го изпържила следващия път.

Да ви е сладко!







За да ви накарам да го направите :)
Аз нямах достатъчно нишесте и сложих от пудинга с ванилия на Д-р Йоткер.
Увеличих и малко млякото.
И е с къпини!



















Божествен аромат!
Нелка, благодаря ти!







8 август 2014 г.

ОТВОРЕНА БАНИЦА "МАРГАРИТА"





Божествена е :)
За тези, които обичат хрупкави неща :)

А и става много бързо!

От жегите много не ми се пише и готви :)

Но това изкушение го споделям.

ПРОДУКТИ

7 кори за баница
40-50 г настърган пармезан
80 г масло, разтопено
250 г моцарела, настъргана
3-4 розови домати, или каквито имате

1 глава лук, нарязан на филийки
пресен босилек

Пармезанът и моцарелата се настъргват.
Моцарелата може и да е на по-едри парчета.
Маслото се разтопява.




Всяка кора се намазва с масло и се поръсва с пармезан.
Слагат се една върху друга.
Върху последната кора се поставят моцарелата, доматите, нарязани на кръгчета, и лука.

Пече се в предварително нагрята фурна до 180 градуса 30-40 минути  с вентилатор.

След изваждане се слагат листа от пресен босилек.




Бялото вино е охладено.
И се чува само хруп, хруп, хруп....

Фантазия!!!

Да ви е сладко :)