6 юли 2014 г.

FRENCH FRIED ONION








Обичам зелен боб и една от любимите ми рецепти е тази :)

В нея отгоре съм сложила трохи хляб, които след запичане са хрупкави
и придават чар на боба :)

Тези дни отново реших да го приготвя по същата рецепта, но гледайки в нета, видях че
има един много вкусен лук, който много често прави компания на боба.

Влюбих се в него!

лук, нарязан на кръгчета
прясно мляко*
брашно
сол
лют червен пипер
мазнина за пържене






Лукът се нарязва на тънки кръгчета и се залива с прясно мляко,
което трябва да го покрие.
Оставя се за 1-2 часа.
Отцежда се и се подсушава добре с кухненска хартия.
Овалва се добре в брашно, към което са прибавени сол и лют червен пипер по желание.
Брашното  се изтупва пред пържене.
Пържи се в сгорещена мазнина до придобиване на хубав загар.
Изважда се с решетъчна лъжица и се поставя върху хартия.

За мен не пое мазнина, която да се усеща.
Изглежда като стъклен :)

Но е невероятно хрупкав и имаше вероятност да не ми остане за боба :)

*В някои рецепти се ползва buttermilk.

Ако сте любители на лук, опитайте.
Сигурна съм, че ще го направите отново!


Отцеденото мляко го използвах, за да направя бешамел за боба.



Приятно хрупане :)


26 коментара:

  1. Изглежда страхотно, Дани! Особено с този лук!

    ОтговорИзтриване
  2. Лукът е страшен! Ужасно обичам! Благодаря за рецептата, Дани, непременно ще направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли!
      И трябва да направиш в по-големи количества ;)

      Изтриване
  3. Това изглежда ама много вкусно, Дани, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз харесвам зеления фасул, а това хрупкаво допълнение е невероятно! Май и при мен трудно ще се опази, за да стигне до боба! :)
    Поздрави и успешна седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че ти харесва :)
      Поздрави и прохлада!

      Изтриване
  5. Супер, Дани! Добре, че показа и рецептата за зеления фасул, покрай лука :) Много по мой вкус са и двете. Очаквай включване :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Снежи, винаги ме радват твоите коментари!
    Очаквам включване :)

    ОтговорИзтриване
  7. Панирала съм лук,но по този начин, много хрупкаво и вкусно не съм.Така че ще го направя...
    Хубава вечер,Дани!

    ОтговорИзтриване
  8. Не обичам лук, но от тези снимки, опис и похвали, чак ми се прииска да го опитам. Май имаме всички съставки, колко му е да изненадам пилето довечера с... лук... :)
    Усмивка от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този съм сигурна, че ще го заобичаш :)
      Прегръдка, Тики!

      Изтриване
  9. Идеалното мезе за студено питие, Дани! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. И аз съм влюбена, само от снимките, сигурна съм, че ще се заобичаме с този лук, след като го пробвам:). Страхотия! Прекрасна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, когато човек се влюбва :)
      Няма значение в какво!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  11. Винаги бих го хапвала с удоволствие. Само ме разбирам защо трябва толкова да ме мързи да си го изпържа;)

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,направо да ти проговори от снимките този хрупкав лук,мнооого съблазнителен е!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Дани, сигурна съм, че е много вкусен, гледайки снимките ти!
    Интересна техника с млечната баня....

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесна идея и рецепта, Дани,
    много харесвам такъв вид хрупки... ще опитам и аз:)
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, сигурна съм, че ще ти хареса!
      Усмихнато лято за теб!

      Изтриване