10 май 2014 г.

КОЗУНАЧЕН БРАУНИС С ЯГОДИ




Това мрачно време те кара да облечеш някаква "слънчева"
дреха, или  да  приготвиш нещо вкусно, което ти казва, че лятото наближава :)













На пазара вече има и български ягоди, които ухаят чудесно!
Реших да ги включа в една рецепта, в която има и продукти от отминалите празници.

Да, ама козунаците ми се оказаха малко за нея.

По празниците моя приятелка ме почерпи с брауниса на Диани.
Беше прекрасен :)







Така реших да съчетая двете рецепти.
При мен количеството козунак дойде двойно повече
и удвоих продуктите.

Получи се едно невероятно ухание на козуначено тесто, какао
и ягоди.


Ще ви дам основната рецепта за брауниса :

1/3 ч.ч. масло

2 3/4 ч.ч. козуначени трохи
3/4 ч.ч. захар
6 с.л. какао
2 яйца
2 с.л. квасена сметана, или вода
1/4 ч.ч. едро начупени орехи
1/2 ч.л. бакпулвер


Всички продукти се смесват и хомогенизират добре.
При удвояване на количеството се съобразете с размера на яйцата, за да не стане

много гъста сместа.

Фурната се загрява на 175 градуса.
Сместа се изсипва върху хартия за печене и се изпича за около 20-25 минути.
Не препичайте!
Оставя се да изстине добре и се разрязва на две.






КРЕМ

800/1000г заквасена сметана
1 кутия подсладено кондензирано мляко
250 г ягоди, нарязани
прясна мента, или босилек на вкус

Продуктите се смесват добре.
Половината от крема се поставя между двата блата.
Останалата част се поставя отгоре.


Получи се чудесна комбинация - кадифената структура на брауни-то и ухание на 
ягоди!


Колко малко му трябва на човек, за да му стане слънчево на душата :)


Да ви е сладко в очакване на хубавото време :)


По празниците си имах гостенка, пухкава гостенка.

Толкова е добричка и фотогенична.....че се изкуших да я включа като фотомодел

в публикацията !