14 декември 2013 г.

ПАЙ С ТИКВА АРОМАТНО СИРЕНЕ И БЕКОН




Обичам тиква в солен вариант.
В сладък не ми е интересна :)

Предлагам ви една идея за тези, които са като мен
във вкусовите си комбинации :)







ПРОДУКТИ


пакет кори 400 г
тиква около килограм, обелена и нарязана на кубчета
2 ч.ч. вода
2 малки глави лук, настърган

200 г бекон, нарязан
1 1/2 ч.ч. сирене - при мен обикновено и синьо /може и козе,или каквото обичате/
1 яйце
2 с.л. булгур, или грис, или галета
60 мл растително олио
60 мл разтопено масло
сол
ч.пипер
кимион












ПРИГОТВЯНЕ


В 2 с.л. се задушава лука, добавят се бекона и кимион.
Изваждат се с решетъчна лъжица.
Обелената и нарязана тиква се поставя в същия съд,  налива се водата и без да се покрива се оставя на котлона да омекне.
Осолява се на вкус.
Изважда се с решетъчна лъжица и се оставя да се охлади.
Разбъркват се яйцето и сиренето и се добавят изстиналите лук, бекон и пюрирана тиква.
Добавя се по избор булгур,или другите съставки, за да оберат течността на тиквата.

Взимат се корите две по две, намазват се с мазнината, поставят се една върху друга.
На дългата страна се слагат по две пълни лъжици от сместа и се завиват на руло.
Поставят се в намазана тавичка спираловидно.
Така се процедира с всички кори.
Отгоре се намазва с останалата мазнина и се пече на 170 градуса около час до зачервяване.


Трябва да ви кажа, че изобщо не се усеща, че има тиква!
А беконът, този хрупкав бекон....


След това си знаете урока : сядате, наливате си чаша вино и се наслаждавате !

Да ви е сладко!

34 коментара:

  1. Аз съм от онези, които са опитвали и правили досега тиквата само в сладък вариант. Но твоето предложение звучи толкова интересно и вкусно, че с удоволствие бих опитала и този.:-)))
    Прегръдки, Дани и благодаря за споделената интересна и вкусна рецепта!
    Хубави и усмихнати почивни дни!:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, надявам се да ти хареса!
      Прегръдка и слънчеви дни!

      Изтриване
  2. Много интересно! В солен вариант само на супа и до печено месо съм ползвала, Дани,но никога нямаше да се сетя за баница със сирене и тиква, че и с бекон. Изглежда чудесно!
    Хубав уикенд ти желая! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, бекончето е моя добавка, но пък така замириса....
      Прегръдка и много усмивки!

      Изтриване
  3. Звучи и изглежда много ароматно! Поздрави, Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко вкусно! Точно като за хора като мен, които предпочитат солените неща.
    Чудесна рецепта, Дани.

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, че вкусно, Дани... Жалко, че вече обядвах, ама пък мога да си открадна парченце за вечеря. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, заповядай и да ти е сладко!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Дани, аз съм от тези които, както казва дъщеря ми, обичат "шантави" комбинации! :) Предизвика ме с това предложение и непременно ще пробвам!
    Приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много ще се радвам ако го опиташ!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  7. аз я харесвам всякаква и определено твоят пай ще ми допадне :)
    Хубава вечер от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
  8. Харесва ми и аз обожавам тиква,
    а в твоето обогатено предложение звучи и изглежда страхотно.
    Чудесна идея, Дани, благодаря, прегръдка и хубава неделя.

    ОтговорИзтриване
  9. Ух чудно изглежда Дани, аз само ще прескоча бекона, но е много по мой вкус ... супер идея :)
    Прегръдки мила и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик, радвам се че ти харесва!
      Прегръдки и от мен и усмихната неделя!

      Изтриване
  10. Заинтригува ме, няма да го скрия, Дани! Комбинацията ми звучи толкова апетитна, че предвкусвам вкуса. Прегръдка с пожелания за прекрасна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, наистина е апетитно!
      Ще се радвам да опиташ!
      Прегръдки и много усмивки!

      Изтриване
  11. Когато е приготвена вкусно, всякак я харесвам, а твоят вариант определено е много вкусен! Така, че се нареждам на опашката за парченце! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, заповядай парченце!
      И да ти е сладко :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Соления вариант не ми е познат, но веднъж ядох паста с тиква и не беше лошо! С удоволствие бих опитала от твоя пай, Дани!
    Прегръдка! Хубав неделен следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ивче!
      Със сигурност ще ти хареса!
      Прегръдка и хубава неделя!

      Изтриване
  13. Мммммммм, много вкусно, Дани! Като отявлен тикволюбител, благодаря за чудесната рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, и аз обожавам солените варианти на тиквени вълшебства. Този вкус с бекон е нов за мен и непременно ще опитам. прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, беконът не е задължителен, но придава друг вкус!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  15. Ето това е и моят вкус! Страхотно, Дани. Прекрасна идея!

    ОтговорИзтриване
  16. о,на мен тиквата всякак ми е интересна и вкусна,Дани!
    Разкошен златист тен има паят и с тази плънка ще е хрупкав отвън и сочен отвътре-прекрасно съчетание от вкусове!
    Прегръдка и хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Радвам се, че ти харесва.
      Прегрдъка и от мен!

      Изтриване
  17. Обичам тиквата в солени комбинации и твоята рецепта е чудесна! Е , аз ще пропусна бекона, но и ароматите много ми допадат, Дани!
    И страхотни снимки, страхотни!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, толкова ме радваш!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване