30 декември 2013 г.

В НАВЕЧЕРИЕТО...




Естествено, че става въпрос за навечерието на Новата година.

Не обичам да правя равносметки :(

Със сигурност всеки от нас помъдрява с всяка изминала година,
има прекрасни, запомнящи се моменти, има и огорчение...

Но това няма да го обсъждам точно сега.

Връщам се към Коледните аромати,на които ухаеха последните ви публикации...

Само че ще  ви ги  припомня  с една невероятна супа, която ухае на Коледа -

на канела, индийско орехче, портокал...

Насладихме ѝ се с прекрасни маслени хлебчета.

Усещането беше невероятно :)

Пиша дословно продуктите, защото почти нямам промени :

300 г  леща *
1 глава лук
1-2 скилидки чесън, счукани
950 мл зеленчуков бульон или вода
1-2 с.л. олио
1 и 1/2 с.л. куркума

1/2 ч.л. канела(или една щипка)
щипка индийско орехче
щипка червен лют пипер
сол
250 мл кокосово мляко
2-4 шепи пресен спанак
портокалов сок
, количеството е по желание - при мен почти сока от един портокал




В тенджера се слагат лещата, бульона и куркумата.
Вари се около 20 минути до сваряване на лещата.

В олиото се задушават лука, чесъна, добавят се канелата, индийското орехче, пипера и солта.

Прехвърлят се към лещата.
Добавят се кокосовото мляко и вода според желанието ви за гъстота.
Не забравяйте, че ще добавите и портокалов сок.

Измитият и нарязан спанак се добавя и се оставя супата на котлона още 5 минути.
Добавя се и портокаловия сок и се сервира гореща!

* Лещата може да бъде кафява, или френска :)

И на всяка цена посетете сайта на Диди, за да се насладите на снимките и
си припомните някои подробности за продуктите.






А за хлебчетата на Инка нямам думи - пухкави и ухаещи на масло:)


От сърце ви пожелавам весела Новогодишна нощ!

И една прекрасна Нова година!



Наздраве с пикантните ядки на Йоли!

19 декември 2013 г.

СУРОВА ТРЮФЕЛОВА ТОРТА




Блоговете преливат от коледни сладки.
Красиви вкусни и ароматни!

Аз както винаги все още не съм на Коледна вълна.
Не съм от любителите на дребни сладки, които трябва да се пазят в кутии :)
Нищо не мога да пазя така, нито ядки, нито сушени плодове...
Изкушават ме :)

Предлагам ви един веган сладкиш, който по мое мнение може
да служи и за направа на трюфели.
Става бързо и лесно.
Доста сладичък за мен и затова едно трюфелче ще ви е достатъчно, за да
ви достави наслада.




Ако ви заинтригувах трябва да си набавите :

За блата :

200 г сушени смокини*
200 г микс от ядки - бадеми, орехи, лешници

течна сметана за по-лесно смилане/опция/
Продуктите се слагат в блендера и се смилат.
За мен сместа дойде много суха и добавих течна сметана.
Изсипва върху тортена чиния и се заглажда.

Добре е и смокините да се накиснат, за да се смелят по-лесно.

За трюфеловия крем

500 - 700 г фурми
/това е една кутия/
2 бр натурален шоколад, кувертюр
какао за поръсване


Фурмите се накисват във вода за около 2 часа.
Отстраняват се костилките .
Шоколадът се стопява на водна баня и се смесва с фурмите.
Получената смес се поставя върху блата и се заглажда.
Преди  поднасяне се поръсва с какао.

За мен комбинацията е много вкусна.

Ако ви допада, опитайте :)

И няма начин да не ви е сладко!

Успешна предколедна подготовка!

14 декември 2013 г.

ПАЙ С ТИКВА АРОМАТНО СИРЕНЕ И БЕКОН




Обичам тиква в солен вариант.
В сладък не ми е интересна :)

Предлагам ви една идея за тези, които са като мен
във вкусовите си комбинации :)







ПРОДУКТИ


пакет кори 400 г
тиква около килограм, обелена и нарязана на кубчета
2 ч.ч. вода
2 малки глави лук, настърган

200 г бекон, нарязан
1 1/2 ч.ч. сирене - при мен обикновено и синьо /може и козе,или каквото обичате/
1 яйце
2 с.л. булгур, или грис, или галета
60 мл растително олио
60 мл разтопено масло
сол
ч.пипер
кимион












ПРИГОТВЯНЕ


В 2 с.л. се задушава лука, добавят се бекона и кимион.
Изваждат се с решетъчна лъжица.
Обелената и нарязана тиква се поставя в същия съд,  налива се водата и без да се покрива се оставя на котлона да омекне.
Осолява се на вкус.
Изважда се с решетъчна лъжица и се оставя да се охлади.
Разбъркват се яйцето и сиренето и се добавят изстиналите лук, бекон и пюрирана тиква.
Добавя се по избор булгур,или другите съставки, за да оберат течността на тиквата.

Взимат се корите две по две, намазват се с мазнината, поставят се една върху друга.
На дългата страна се слагат по две пълни лъжици от сместа и се завиват на руло.
Поставят се в намазана тавичка спираловидно.
Така се процедира с всички кори.
Отгоре се намазва с останалата мазнина и се пече на 170 градуса около час до зачервяване.


Трябва да ви кажа, че изобщо не се усеща, че има тиква!
А беконът, този хрупкав бекон....


След това си знаете урока : сядате, наливате си чаша вино и се наслаждавате !

Да ви е сладко!