6 септември 2013 г.

БАНИЦА С ГЪБИ






За любителите на гъби и баница имам едно чудесно предложение.
Обичам банички с гъби и тази идея ми хареса.
Гъбите с останалите продукти дават една вкусна плънка, която с добавка
и на сметана е с консистенция на крем.
Ароматът на масло и избор на подправки
е причина за чудесното ухание :)




ПРОДУКТИ

1 пакет точени кори
1 кг едри печурки
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г заквасена сметана
80 г масло
70 мл олио

1 връзка копър по желание
1 яйце за намазване (размер M)
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
сусам за поръсване












Гъбите се почистват и нарязват.
Същото упражнение правите и с лука, и чесъна.
В 50 г масло  и олио* задушавате гъбите до златисто .
В 20  г масло и олио задушавате лука и чесъна.
Добавя се брашното и 1/2 ч.ч. топла вода.
Разбърква се добре, добавя се сметаната и съдът се сваля от огъня.
Към сместа се добавят и готовите гъби.
Добавят се сол и черен пипер.



Корите се нареждат в кръгла тавичка, намазани с мазнината като краищата

се оставят да стърчат навън.
Нареждат се три кори,поставя се плънка, отново три кори, всяка намазана с мазнина, 

плънка и т.н.
Така се поставят четири пласта кори и три пласта плънка.
Висящите краища се прибират навътре и покриват баницата.
Нарязвате я на парчета и във фугите поставяте останалата мазнина.
Намазва се с яйце и се посипва със сусам.
Пече се при 180 градуса загрята фурна с вентилатор за около 30 минути.

* В рецептата цялото количество мазнина е масло.
Аз смесвам масло и олио, а вие решете сами :)

Е, налага се да изчакате да поизстине.
И после се наслаждавате на хрупкавите кори и кремообразната плънка.

Да ви е сладко
!