23 август 2013 г.

ПИЦА ОТ ТИКВИЧКИ И СОС АЛФРЕДО




Обичам тиквички в различни варианти.
Явно и Кевин ги обича :)
Иначе не би предложил различни комбинации за пица от тиквички.
Пица е силно казано, но ако приемем, че основата може да не е само от тесто
значи и това е пица :)

Такова обяснение ви дадох..., ама нещо ми "пуши и от ушите" та ще ми простите!

И така за  основа  на пицата са ви необходими :





4 чаши настъргани тиквички

1 яйце
1/2 ч.ч. моцарела, ситно нарязана
1/2 ч.ч. настърган пармезан
смлени солени крекери, или брашно, за да поеме влагата на тиквичките.


Настърганите тиквички ги поставих в загрят тиган, за да си пуснат течноста.
Изцедих ги добре и ги смесих с останалите продукти.

От тази смес оформяте основата на пицата като я пресовате в кръгла форма, или хартия.
Пече се в предварително загрята фурна до 100 градуса около 20 минути *

За соса Алфредо:

2 с.л. масло

2 скилидки чесън,счукани
1/2 ч.ч. течна сметана
1/4 ч.ч. настърган пармезан


В тиган се разтопява маслото, добавя се чесъна, оставя се 2-3- минути да пусне аромата си.
Добавят се сметаната и пармезана и 3-4 минути се бърка, за да се сгъсти леко.

С него се намазва изпечената основа.

Отгоре се слагат няколко слайса нарязан бекон, моцарела /при мен пушена/ и зърна сварена царевица.
Поръсва се с настърган пармезан и се пече около 15 минути до хубава загар :)


Препоръчително е да се консумира с ръце!
По принцип обичам да ям пицата с ръце :)

Ами няма какво да му мислите, а започвайте.
И да ви е сладко!

* Можех да я препека повечко още в началото, за да е по-хрупкава.
Така че вие решете колко време ще печете основата.

16 август 2013 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МАЛИНИ

Това вкусно изкушение го показах във Facebook  и подразних естествено всички :)
За малко да не го кача в блога, защото не можех да се сетя за източника на блата :)
Кремът ми беше импровизация, която стана чудесна!

И така, без много увод, че в тази жега не знам размекнатия ми мозък какво ще "роди"
ви давам рецептата :

ЗА БЛАТА :
4 яйца
200 мл прясно мляко
170 мл олио
1 1 /2 ч.ч. кафява захар
80 г какао
200 г брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 1/4 ч.л. бакпулвер

Разбиват се яйцата със захарта, добавят се прясното мляко и олиото

и се хомогенизират добре.
В отделна купа се смесват пресятото брашно и какао и набухвателите.
Добавят се към яйчната смес.

Тортена форма с подвижен ринг се застила с готварска хартия.
Размерът при мен е 22-23 см.
Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса

приблизително 1 час.
Малко по-рано можете да опитате за готовност.
Тестото се надига много добре и се задържа след изваждане.
След охлаждане се наряза на 3 блата.

КРЕМ :

250 г изцедено мляко /може да е било и повече, не измерих/
1 заквасена сметана
1 опаковка dulce de leche *


500 г малини


Всички продукти се разбъркват добре, като сметана се разбива предварително

* можете да използвате и само сладко кондензирано мляко

СГЛОБЯВАНЕ :

Върху всеки блат поставяте от крема и отгоре  от малините.
Най-отгоре покривате с крем и малини.

И знаете за голямата лъжица :)
Задължителна е !

Да ви е сладко !!!!!

11 август 2013 г.

БАНИЦА С МОРКОВИ И СИРЕНЕ

Знаете, че у нас често правя баница.
И редовно търся нещо ново като технология, или съдържание :)
Така е и сега, когато си харесах тази рецепта.
Естествено я промених малко като добавих тиквичка и заатар.
А и не ми се правеше тесто, макар че ще го опитам и ползвах готови кори.


Така че ви пиша продуктите за плънката :

2 настъргани моркова
1 настъргана тиквичка
1 глава ситно нарязан лук
2 с.л. зехтин за задушаване на зеленчука
300 г сирене, ако имате и малко синьо сиренце...
3-4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
100 мл мазнина, масло и олио за намазване на корите
сол и ч.пипер за зеленчуците
заатар, опция
прясно мляко и
1 яйце за намазване отгоре



Зеленчуците се задушават в зехтина, отцеждат се добре и се оставят да

поизстинат.
Намачква се и се намокря хартия за печене, която се поставя на дъното на тавичката.
Намазва се с мазнина.

Приготвя се плънката от яйцата, сиренето и киселото мляко и се 

добавя към зеленчуковата смес.




Корите се намазват и слепват две по две, като върху втората кора се слага
плънката в основата на дългата част, навива се на руло и се слага в тавичката.
Така се навиват и останалите кори.
Отгоре се изсипва смес от останалата мазнина, яйцето и ако ви е останало от плънката.
Пече се в предварително нагрята фурна на 180 градуса около 55 минути.
След изваждане се намазва с прясно мляко и се покрива с кърпа!

Получи се една вкусна и по -различна баница.
Ако ви допада, опитайте :)

И да ви е сладко!

4 август 2013 г.

СВЕЖО С ПРАСКОВИ



Тези ароматни праскови....
Макар че трудно намирам хубави като тези от детството ми :(

хубав аромат....

Още имам спомен от една мелба, която опитах в Париж на boulevard "Haussmann
В него имаше най-хубавата праскова, която бях яла.....

Днес ви предлагам един много лесен, летен и вкусен  десерт.
При мен стана малък гаф като сметаната ми не се разби :(
Поставих малко желатин за леко стягане, но стегна едва на втория ден.
Така че първия ден сервирах в чашки :)

ПРОДУКТИ

2 опаковки чаени бисквити, при мен с аромат на масло и лимон
1 малко масло, разтопено

3-4-5- големи праскови на принципа : колкото повече толкова...,
обелени и нарязани
1 опаковка подсладено кондензирано мляко

1 опаковка сметана, 500 мл1/4 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок






Бисквитите се натрошават и смесват с маслото като при чийзкейк..
Една част се оставят за поръсване отгоре.
Пресоват се на дъното на правоъгълен съд.
Отгоре се поставят в изобилие,  прасковите.
Сметаната се разбива, като вие преценявате колко пудра захар да сложите.
Кондензираното мляко се разбърква с лимоновия сок и се изсипва върху
прасковите.


Отгоре се изсипва внимателно разбитата сметана и се поръсва с останалите трохи.

Охлажда се поне една нощ :)

И после ...после нямате търпение да усетите аромата на прасковите,обвити с пухкава сметана....
Да ви е сладко !