22 юли 2013 г.

ТАРТ С ПАТЛАДЖАНИ И СИРЕНА

Обичам патладжан в различни варианти.
Днес гледах и си припомних вкусотиите  на Дианка с 
патладжан, част от които чакат да ги приготвя :)

Сега ви предлагам един вариант, който можете да опитате.
Стана чудесно, макар че иска да се изпържи патладжана.
Е, само 2 патладжана, което не е толкова бавно!
Но си струва :)

И за първи път използвах прясното бутер тесто на Lidl,  което ми хареса.

И така за това ястие ще ви трябват :

1 лист бутертесто
2 големи патладжана
2 домата
5 червени чушки
3 скилидки чесън
500 г сирене „Моцарела“ *
настърган пармезан
2 с. л. зехтин
1/2 връзка босилек
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
олио за пържене


Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се изчаква малко

да си пуснат сока.
Олиото се загрява и в него се пържат оваляните в брашно, патладжани.
Отцеждат се на книжна салфетка.
В зехтина се поставят нарязаните скилидки чесън, нарязаните червени чушки и 50 мл вода.
Изчакват се да омекнат и да се изпари течността.
Пасират се заедно с босилека и се овкусяват със сол и ч.пипер.



 



Многолистното тесто се поставя в правоъгълна тавичка и се вдига и по
стените.
Пече се на вентилатор при 220 градуса за 15 минути, или до леко зачервяване.

Изпържените патладжани се нареждат отгоре, намaзват се обилно с пастата от чушки,
отгоре се нареждат доматите, поставяте пак патладжан, ако имате и завършвате със сирената.

При мен върху доматите поставих сирената.
Първо леко запекох с пармезана, а после с биволското сирене.

Запичате за около 10 минути до зачервяване на сирената.

* В рецептата дават да се прави някаква "гимнастика" с моцарелата.
Аз използвам едно прясно биволско сирене, наше производство, което много ми харесва.

Сосът от чушки е леко сладък и му "отива" и сирене като "синьото".

Изборът е ваш :)
За мен е една разновидност на Пармиджано Реджано, но със чушките ми хареса повече.

Ако ви допада си го направете през този чудесeн сезон, в който има изобилие от
зеленчуци!





И да ви е сладко :)

Нали усетихте, че тук минаваме без лигавче :  D


14 коментара:

  1. Дани, голяма вкусотия си приготвила и както напоследък не се завъртам в кухнята, направо се самопоканвам и настанявам на твоята трапеза! Чудно ястие! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, добре си дошла :)
      И да ти е сладко!
      Ти така ни омайваш с Гърция...
      Прегръдка и усмихната седмица!

      Изтриване
  2. Определено, ще ни е сладко и го планувам, Дани,
    обожавам патладжан във всякакви разновидности, обичам и пържения му вид...
    Много, много ми харесва - едно прекрасно лятно предложение,
    а твоята комбинация е неустоимо изкушение за всички сетива...
    Чудесна рецепта, снимките са страхотни, описанието в твоя стил :),
    благодаря за удоволствието, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, знам че си фен на патладжаните :)
      И се радвам за доставената наслада!
      Усмихната седмица!

      Изтриване
  3. Дани, чудесна е тази тарта! Патладжана, с доматен сос и сирена - това съчетание за мене трепач :)
    А охладеното тесто на Лидъл наистина е много хубаво. Много му се радвам, че го пуснаха.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепче, това е с червени чушки :)
      Иначе пак си е трепач!
      Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Страшно вкусно изглежда, много хубаво ястие, Дани! Но ми се иска да попитам - дали няма да стане със запечени на фурна патладжани (за да не са пържени)? Благодаря предварително.
    Хубав и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, няма проблем да изпечеш нарязаните патладжани :)
      И да ти е сладко, когато го направиш!
      Усмихнати летни дни!

      Изтриване
  5. О Дани това е просто фантазия, умирам за такива ясния, мога само това да ям! Красиво и мноооого вкусни!
    Много прегръдки и хубави летни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик :)!!!!!
      Прегръдки и от мен и усмихнато лято!

      Изтриване
  6. Е как без лигавче,Дани,аз съм сложила моето,държа и нож и вилица,но май ще ги пусна и ще карам направо с ръчички.Страхотни снимки имаш днес,а тартата е повече от изкушаваща!Това тесто къде стои в Лидъл,че не го видях,ама то защото го търсих във фризерите,а казваш прясно е,къде го редят да ме насочиш?
    Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, разсмя ме, но давай с ръчички :)
      Тестото е при корите за баница, под изварата, сирената...
      На най-долния ред в едно тясно и дълго пакетче :)
      Ще го намериш, сигурна съм, защото аз при нас в Билла никога не намирам!
      Прегръдка и много усмивки!

      Изтриване
  7. Голяма вкусотия! Потекоха ми л...те :)))
    Чудесна идея с бутертесто :)

    ОтговорИзтриване
  8. О, Даре, това си е наистина вкусотия :)
    Опитай го!

    ОтговорИзтриване