13 юли 2013 г.

РАЗМИСЛИ ЗА ЕДИН СОС

Всичко започна с едни миди.

Поръчахме ги в заведение със сос Алфредо.

В първия момент не се сетих, че става въпрос за същия сос,

който най-често "придружава" фетучините.
Когато ни донесоха мидите, разтворени предизвикателно, с черупките,
сос не се виждаше :(


След като ги опитахме и "поразровихме" в дълбоката чиния, го видяхме.
Взехме по една мидена черупка и се започна....

Поокапахте ли се ?
О, съжалявам!
Трябваше в началото да предупредя, че този пост се чете с лигавче :)
Но покапването си струва, повярвайте ми!

Какво е "Алфредо сос" за тези, които не знаят!
Един кремообразен, богат на вкусове сос, който се прави 

с много малко съставки.
Създаден в Рим през 192о г. от един ресторантьор Alfredo di Lello.
Неговата запазена марка  "Fettuccine Alfredo", съдържа топли 

фетучини, залети със сос от масло, сметана и Пармезан, обилно поръсени 
с черен пипер, който спомага да се запали  усещането за цялото богатство
на вкусове.

Днес ще си позволя да ви го напомня, като при мен е допълнен с две други съставки.
Количеството на съставките е ориентировъчно.
Искам да подчертая, че сосът се прави със сметана, не с прясно мляко, или half and half.

60g масло

1 ч.ч. сметана
1/2 - 1  ч.ч. прясно настърган Пармезан
2  жълтъка
кората на един лимон

пресен лимонов сок, на вкус

Приготвянето е лесно :

Към разтопеното масло, се добавя сметаната, хомогенизират се, добавят се жълтъците

и се готвят са 2-3 минути, без да завира сместа.
Добавя се Пармезана, лимоновата кора и сок.
Ако го сервирате с паста, тя трябва да е сварена.
Поставяте я  в купа и я заливате с готовия сос.
При сервиране поръсвате обилно с черен пипер.

Пармезанът може да не се смесва, а да се поръси обилно върху пастата
И да се залее с топлия сос.




Ухае чудесно!
Докато чакате малко да се охлади си слагате лигавче :)
И...нападате!

Към тази паста имах едно прекрасно пилешко, но за него друг път!
И да не забравите да ми кажете как ви се е харесало.
Вече разбрахте, че ако имате миди....заливате ги след сваряване и другото

го знаете :)

Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Дани, това е страхотна вкусотия :)
    Нямам миди :(
    Прегръдка от мен и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, чакам те в Бургас!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Покапах се не, ами направо вече си представям как го правя! Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче,предполагам, че вече си го опитала :)

      Изтриване
  3. Дани, прекрасен е сосът, толкова богат вкус, наистина е страхотно ястието с него.
    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Ще чакам да го опиташ!
      Поздрави и чудесно лято!

      Изтриване
  4. Дани, Дани, не само се покапах ами направо се олях:) Ни миди имам ни сос, ни фетучини... а ми се иска да имам едно огромно плато от тази вкусотия! Страхотна рецепта, мила! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, струва си да имаш едно голямо плато с тази вкусотия :)
      Ще се радвам да го приготвиш!
      Прегръдка и слънчева седмица!

      Изтриване
  5. Да, почти се покапах, Дани...
    харесвам този вкус, чудесна идея с миди, но и с паста изглежда страхотно.
    Очаквам повече и за пилешкото,
    а сега много усмихната и хубава лятна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, пожелавам ти в най-скоро време да
      го опиташ с миди!
      Най-лесно ще е да ми дойдеш на гости!
      Прегръдка и хубава седмица!

      Изтриване
  6. Хубаво предупреди в началото за лигавчето, защото иначе щях да се покапя :))
    Чуден сос, бързо ще си поправя пропуска, че още не съм го опитвала. С мидите ще да е фантастично, Дани!
    Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Мария :)
      Ще чакам да се насладиш на соса!
      Прегръдка и поздрави от морето!

      Изтриване
  7. А,не!Нямам време за никакви лигави,Дани,нападам веднага!
    Пастата е просто невероятна и си записвам за направа в най-кратък срок,благодаря ти,мила!
    Абе тук изкушенията са винаги гарантирани!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, накапването си струва!
      Ще чакам да се насладиш!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Обичам рецепти с история, Дани и ми беше интересно да прочета тази. Аз също много обичам паста със сметанов сос и пармезан, но жълтъци не бях слагала.Ще го изпробвам непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ще се радвам, ако ти хареса !
      Хубава седмица!

      Изтриване