Всичко започна с едни миди.
Поръчахме ги в заведение със сос Алфредо.
В първия момент не се сетих, че става въпрос за същия сос,
който най-често "придружава" фетучините.
Когато ни донесоха мидите, разтворени предизвикателно, с черупките,
сос не се виждаше :(
След като ги опитахме и "поразровихме" в дълбоката чиния, го видяхме.
Взехме по една мидена черупка и се започна....
Поокапахте ли се ?
О, съжалявам!
Трябваше в началото да предупредя, че този пост се чете с лигавче :)
Но покапването си струва, повярвайте ми!
Какво е "Алфредо сос" за тези, които не знаят!
Един кремообразен, богат на вкусове сос, който се прави
с много малко съставки.
Създаден в Рим през 192о г. от един ресторантьор Alfredo di Lello.
Неговата запазена марка "Fettuccine Alfredo", съдържа топли
фетучини, залети със сос от масло, сметана и Пармезан, обилно поръсени
с черен пипер, който спомага да се запали усещането за цялото богатство
на вкусове.
Днес ще си позволя да ви го напомня, като при мен е допълнен с две други съставки.
Количеството на съставките е ориентировъчно.
Искам да подчертая, че сосът се прави със сметана, не с прясно мляко, или half and half.
60g масло
1 ч.ч. сметана
1/2 - 1 ч.ч. прясно настърган Пармезан
2 жълтъка
кората на един лимон
пресен лимонов сок, на вкус
Приготвянето е лесно :
Към разтопеното масло, се добавя сметаната, хомогенизират се, добавят се жълтъците
и се готвят са 2-3 минути, без да завира сместа.
Добавя се Пармезана, лимоновата кора и сок.
Ако го сервирате с паста, тя трябва да е сварена.
Поставяте я в купа и я заливате с готовия сос.
При сервиране поръсвате обилно с черен пипер.
Пармезанът може да не се смесва, а да се поръси обилно върху пастата
И да се залее с топлия сос.
Ухае чудесно!
Докато чакате малко да се охлади си слагате лигавче :)
И...нападате!
Към тази паста имах едно прекрасно пилешко, но за него друг път!
И да не забравите да ми кажете как ви се е харесало.
Вече разбрахте, че ако имате миди....заливате ги след сваряване и другото
го знаете :)
Да ви е сладко!
Дани, това е страхотна вкусотия :)
ОтговорИзтриванеНямам миди :(
Прегръдка от мен и хубава вечер!
Зори, чакам те в Бургас!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Покапах се не, ами направо вече си представям как го правя! Страхотен е!
ОтговорИзтриванеТраянче,предполагам, че вече си го опитала :)
ИзтриванеДани, прекрасен е сосът, толкова богат вкус, наистина е страхотно ястието с него.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)))
Благодаря, Гери!
ИзтриванеЩе чакам да го опиташ!
Поздрави и чудесно лято!
Дани, Дани, не само се покапах ами направо се олях:) Ни миди имам ни сос, ни фетучини... а ми се иска да имам едно огромно плато от тази вкусотия! Страхотна рецепта, мила! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБонбонче, струва си да имаш едно голямо плато с тази вкусотия :)
ИзтриванеЩе се радвам да го приготвиш!
Прегръдка и слънчева седмица!
Да, почти се покапах, Дани...
ОтговорИзтриванехаресвам този вкус, чудесна идея с миди, но и с паста изглежда страхотно.
Очаквам повече и за пилешкото,
а сега много усмихната и хубава лятна седмица, Диана
Дианка, пожелавам ти в най-скоро време да
Изтриванего опиташ с миди!
Най-лесно ще е да ми дойдеш на гости!
Прегръдка и хубава седмица!
Хубаво предупреди в началото за лигавчето, защото иначе щях да се покапя :))
ОтговорИзтриванеЧуден сос, бързо ще си поправя пропуска, че още не съм го опитвала. С мидите ще да е фантастично, Дани!
Голяма прегръдка от мен!
Радвам се, Мария :)
ИзтриванеЩе чакам да се насладиш на соса!
Прегръдка и поздрави от морето!
А,не!Нямам време за никакви лигави,Дани,нападам веднага!
ОтговорИзтриванеПастата е просто невероятна и си записвам за направа в най-кратък срок,благодаря ти,мила!
Абе тук изкушенията са винаги гарантирани!
Прегръдка!
Роси, накапването си струва!
ИзтриванеЩе чакам да се насладиш!
Прегръдка!
Обичам рецепти с история, Дани и ми беше интересно да прочета тази. Аз също много обичам паста със сметанов сос и пармезан, но жълтъци не бях слагала.Ще го изпробвам непременно!
ОтговорИзтриванеБети, ще се радвам, ако ти хареса !
ИзтриванеХубава седмица!