27 юли 2013 г.

ГРАТЕН С ТИКВИЧКИ И ОРИЗ

Предлагам ви една лятна импровизация на тема "тиквички" :)
Може да се направи и с патладжан !
Излишно е да ви казвам, че стана много вкусно!

И понеже е много горещо минавам набързо към рецепата :

Продукти*

3 тиквички, нарязани на кръгчета

1/2 ч.ч. дългозърнест ориз
1 глава лук
скилидки чесън

зехтин за задушаване на зеленчуците
2 яйца
настърган пармезан
куркума, по желание
сол
ч.пипер
домати, нарязани на кръгчета




Тиквичките се нарязват на кръгчета.
Поръсват се със сол и малко зехтин и се запичат във фурната.

Оризът се сварява в подсолена вода.
По желание се добавя бучка масло, след сваряването и куркума.

В зехтин се задушават на бавен огън лука и чесъна.
Яйцата се разбиват, смесват се с поизстиналия лук и се добавя част от пармезана.
Смесват се с готовия ориз.


На дъното на кръгла тавичка се нареждат ред тиквички.
Отгоре се поставя част от ориза.
Върху него се нареждат отново тиквички.
Следва ориз.
Най-отгоре се нареждат домати, нарязани на кръгчета и се поръсва останалия пармезан.

Запича се в загрята фурна!

Чудесно си прави копания с чаша бира :)

Наздраве и да ви е сладко!


* Количествата на  продуктите са ориентировъчни :)

22 юли 2013 г.

ТАРТ С ПАТЛАДЖАНИ И СИРЕНА

Обичам патладжан в различни варианти.
Днес гледах и си припомних вкусотиите  на Дианка с 
патладжан, част от които чакат да ги приготвя :)

Сега ви предлагам един вариант, който можете да опитате.
Стана чудесно, макар че иска да се изпържи патладжана.
Е, само 2 патладжана, което не е толкова бавно!
Но си струва :)

И за първи път използвах прясното бутер тесто на Lidl,  което ми хареса.

И така за това ястие ще ви трябват :

1 лист бутертесто
2 големи патладжана
2 домата
5 червени чушки
3 скилидки чесън
500 г сирене „Моцарела“ *
настърган пармезан
2 с. л. зехтин
1/2 връзка босилек
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
олио за пържене


Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се изчаква малко

да си пуснат сока.
Олиото се загрява и в него се пържат оваляните в брашно, патладжани.
Отцеждат се на книжна салфетка.
В зехтина се поставят нарязаните скилидки чесън, нарязаните червени чушки и 50 мл вода.
Изчакват се да омекнат и да се изпари течността.
Пасират се заедно с босилека и се овкусяват със сол и ч.пипер.



 



Многолистното тесто се поставя в правоъгълна тавичка и се вдига и по
стените.
Пече се на вентилатор при 220 градуса за 15 минути, или до леко зачервяване.

Изпържените патладжани се нареждат отгоре, намaзват се обилно с пастата от чушки,
отгоре се нареждат доматите, поставяте пак патладжан, ако имате и завършвате със сирената.

При мен върху доматите поставих сирената.
Първо леко запекох с пармезана, а после с биволското сирене.

Запичате за около 10 минути до зачервяване на сирената.

* В рецептата дават да се прави някаква "гимнастика" с моцарелата.
Аз използвам едно прясно биволско сирене, наше производство, което много ми харесва.

Сосът от чушки е леко сладък и му "отива" и сирене като "синьото".

Изборът е ваш :)
За мен е една разновидност на Пармиджано Реджано, но със чушките ми хареса повече.

Ако ви допада си го направете през този чудесeн сезон, в който има изобилие от
зеленчуци!





И да ви е сладко :)

Нали усетихте, че тук минаваме без лигавче :  D


13 юли 2013 г.

РАЗМИСЛИ ЗА ЕДИН СОС

Всичко започна с едни миди.

Поръчахме ги в заведение със сос Алфредо.

В първия момент не се сетих, че става въпрос за същия сос,

който най-често "придружава" фетучините.
Когато ни донесоха мидите, разтворени предизвикателно, с черупките,
сос не се виждаше :(


След като ги опитахме и "поразровихме" в дълбоката чиния, го видяхме.
Взехме по една мидена черупка и се започна....

Поокапахте ли се ?
О, съжалявам!
Трябваше в началото да предупредя, че този пост се чете с лигавче :)
Но покапването си струва, повярвайте ми!

Какво е "Алфредо сос" за тези, които не знаят!
Един кремообразен, богат на вкусове сос, който се прави 

с много малко съставки.
Създаден в Рим през 192о г. от един ресторантьор Alfredo di Lello.
Неговата запазена марка  "Fettuccine Alfredo", съдържа топли 

фетучини, залети със сос от масло, сметана и Пармезан, обилно поръсени 
с черен пипер, който спомага да се запали  усещането за цялото богатство
на вкусове.

Днес ще си позволя да ви го напомня, като при мен е допълнен с две други съставки.
Количеството на съставките е ориентировъчно.
Искам да подчертая, че сосът се прави със сметана, не с прясно мляко, или half and half.

60g масло

1 ч.ч. сметана
1/2 - 1  ч.ч. прясно настърган Пармезан
2  жълтъка
кората на един лимон

пресен лимонов сок, на вкус

Приготвянето е лесно :

Към разтопеното масло, се добавя сметаната, хомогенизират се, добавят се жълтъците

и се готвят са 2-3 минути, без да завира сместа.
Добавя се Пармезана, лимоновата кора и сок.
Ако го сервирате с паста, тя трябва да е сварена.
Поставяте я  в купа и я заливате с готовия сос.
При сервиране поръсвате обилно с черен пипер.

Пармезанът може да не се смесва, а да се поръси обилно върху пастата
И да се залее с топлия сос.




Ухае чудесно!
Докато чакате малко да се охлади си слагате лигавче :)
И...нападате!

Към тази паста имах едно прекрасно пилешко, но за него друг път!
И да не забравите да ми кажете как ви се е харесало.
Вече разбрахте, че ако имате миди....заливате ги след сваряване и другото

го знаете :)

Да ви е сладко!

6 юли 2013 г.

ВКУСНО С КИНОА





Отново съм на вълна киноа :)
Вече съм споменавала, че я харесвам и я използвам често.
Това предожение може да се консумира както студено, така

и топло, както като основно, така и като салата.
Въпрос на вкус!


Ако и вие сте любители са ви необходими /съвсем условно/:

2 ч.ч. киноа / при мен винаги е смесена с червена/

2-3 пресни царевици, или кутийка
1 връзка пресен лук
60 г масло

1 с.л. мед
сокът на един лимон, добавяте го постепенно и опитвате
1 с.л. лимонова кора
няколко листа прясна мента и босилек, нарязани
сол черен пипер





Царевицата се сварява предварително.
Режат се под ъгъл само зърната /вж. снимката/

Киноата също се сварява.
В разтопеното масло се задушава пресния лук и се  добавят се пресните
подправки.

Добавят се останалите продукти
като количеството
на лимоновия сок и меда се съобразява с вашия вкус
.

Поръсва се с черен пипер и се сервира!





Пресният лук може да не се задушава, а да се добави суров!

Много леко и вкусно ястие за лятото.


Ако ви допада, опитайте :)

И да ви е сладко!