30 юни 2013 г.

ЗА ЕДНИ ВКУСНИ КИФЛИ И ЕДНА ПИТАНКА





Това е една от много рецепти за кифлички със сирене.
Споделям я с вас, защото станаха меки и пухкави и от друга,

защото се наложи да прекъсна приготвянето за известно време.
Направи ми впечатление, че има разлика в кифличките - едните сякаш са

малко по-пухкави от другите.
Освен това едните ги направих по рецепта с маргарин отгоре, а другите с масло.
Изобщо не обичам маргарин, но сега купих един, заради рецептата.
Ще ви помоля да споделите според вас коя е причината в различието.

ПРОДУКТИ :


1 кг брашно

2 ч.л. сол
1 кубче прясна мая
2 ч.л. захар
500 мл прясно мляко 
150 мл олио
2 яйца


ПЛЪНКА :


1 яйце
натрошено сирене

ЗА НАМАЗВАНЕ :


1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

250 г маргарин *

От посочените продукти се омесва тесто по познатия начин.
Оставя се да удвои размера си **
След това се премесва и разделя на няколко части.
Всяка от тях се разточва на кръг, или правоъгълник /второто ми е по-лесно/
Нарязва се на триъгълници, в основата им се пославя част от плънката и се навива на кифличка.
Поставят се в тава, покрита с хартия, намазват се жълтъчната смес.
Отгоре се поставят парчета маргарин.*
Кифлите се изпичат за около 20 минути при 200 градуса.

От тази доза излизат кифлички за две тави от фурната.

* На едната тава поставих маргарин, а на другата, масло.

Технологията на приготвяне я промених в движение, защото бях на "повикване"
от пациент, но не знаех кога ще се обади.

** Затова след омесване на тестото го поставих да втасва в хладилник.

След като втаса започнах да ги правя.


Малко преди да се изпекат кифлите от първата тава, започнах да навивам другите.
Половината тесто изчака в хладилника.

По средата на второто навиване се наложи да изляза и навитите кифли, и останалото тесто 

сложих в хладилник.

След 1 1/2 часа продължих  с навиването.
Тези кифли, които изчакаха навити в хладилника, както и тестото се бяха надигнали още.
На втората тава сложих отгоре масло.

Втората партида за мен е по-хубава.
Разликата е минимална, но се усеща.

*** Това количество е много голямо!

Питанката ми е :

Дали това, че след навиване вторите кифли втасаха още, както и тестото

и това ги направи по-пухкави, или маргарина на първата партида е причината.
Защото по рецепта, навитите кифли не втасват втори път.
Според авторката, която също не е любител  на маргарин, той е причината за вкусните 

кифли :)

А вие как мислите ?

Така е, няма само да похапвате сладко, сладко, а ще помислите и отговорите :)

С пожелания за слънчева и усмихната седмица!

29 коментара:

  1. Това са невероятно изкушаващи кифлички, Дани -
    наистина изглеждат много мекички и пухкави, а и с този слънчев златист загар ...
    Впечатлена съм и много ми харесват, и като че
    не ми се иска да се замислям за ефекта на технологията.
    Но все пак на пръв поглед и без да се считам за специалист:
    да, двойното втасване ще създаде повече обемност и въздушност на тестото;
    а по въпроса с маргарина - наличието на вода или млечни добавки в състава му
    би могло да доведе до по-различен вкус като топинг от от чисто масло,
    което нормално се препоръчва и предпочита.
    Благодаря за удоволствието и чудесната рецепта, изкушавам се да ги приготвя,
    но и ще се отбивам да прочета и другите мнения...
    Прегръдка, сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, аз те смятам за специалист:)
      И ти благодаря за коментара.
      За двойното втасване и аз мисля така, както
      и за маслото!
      И ще се радвам да се поддадеш на изкушението!
      Прегръдка и поздрави от морето!

      Изтриване
  2. Страхотни кифлички, Дани! Ще се възпозвам от предложението ти в близко бъдеще, за да зарадвам дечковците :) Благодаря за чудесната рецепта!
    Колкото до разликата между двата варианта, мога да кажа, че от моя опит повторното втасване на вече оформените тестени изделия ги кара да бухват повече и тексурата на тестото става някак по-въздушна. След като го забелязах, винаги оформям и оставям да втасва отново. А маслото решително го предпочитам и препоръчвам пред маргарина, вкусът е коренно различен, поне за мен. Маргарин не е влизал в къщата от 10 години. Веднага като се омъжих, превъзпитах половинката и изхвърлих маргарина от хладилника :):)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, радвам се, че ти харесват!
      На едно и също мнение сме за втасването!
      Аз също не използвам маргарин, но този път се "жертвах"
      И сигурно ще го изхвърля!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Изкушаваш много, Дани!
    Чудесно бухнали и с прекрасен загар са ти кифличките! А щом са със сирене са още по неустоими! Браво!
    За разликите: същото щях да кажа и аз - двойното втасване е много важно! Аз винаги оставям да втаса и тестото, и готовият продукт преди печене, а когато съм спокойна и не бързам много и маята втасвам, преди да замеся тестото - тогава тестото прави невероятни балони и свири в ръцете, докато го меся.
    Колкото до маргарина или маслото ето какво мисля аз: Маргаринът съдържа вода, която при разтопяването му се отделя и изпарява във фурната, което създава допълнителна пара вътре, а тя знаеш как действа на тестото - прави го с много пухкава коричка. Затова и когато се пече хляб се поставя купа с водичка, да се изпарява или се пулверзира самият хляб с вода (в къщи с помпичка, а в хлебозаводите със специална система). Плюс това в рецептата са предвидени цели 250 гр. маргарин само за повърхността на кифлите - резултатът е явен. :)
    Маслото, от своя страна, положено като замазка също омекотява изделията, но пък в него има минимални количества вода, което спомага за една идея малко по-суха коричка, но пък невероятно дъхава.
    Аз лично предпочитам масло заради всичките му хубави качества. И тройно втасване! :)
    Сега мога само да ти завиждам за вкусните кифлички и да се двоумя дали да не направя и аз - момчетата ще са очаровани. :)))
    Прегръдки от мен, мила Дани, и приятна почивка в прохладният ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря за подробното обяснение :)
      трябва да кажа, че кифличките само с маргарин станаха с по-жилава коричка.
      Може и да е заради втасването, което е един път.
      Иначе живата мая винаги я втасвам самостоятелно :)
      Прегръдка и хубаво настроение!

      Изтриване
    2. И още нещо за маргарина - в западната ни съседка имат
      твърд маргарин като нашето масло.
      А нашият е толкова мек....

      Изтриване
    3. О, Дани, твърд маргарин се постига и с мас ;) Маргаринът - някога и нашият беше друг. Помниш ли малките опаковки с Калиакра - бели с три слънчогледа - нищо общо с всеки един днешен, нали?
      А живата мая аз я разтвярям в повечето случаи само с топла вода и веднага бухвам в брашното. Меся еднофазно. Това, защото все бързам :))

      Изтриване
    4. Ирма, за съжаление не помня тази Калиакра.
      Може би, защото не обичаме маргарин.
      Хубав ден!

      Изтриване
  4. Чудни кифлички.Правя ги много отдавна,в блога ми са от години, но с масло.Можеш да ги намериш именно като Маслени кифлички.Никакъв маргарин - това е забранен продукт у нас!Със сигурност ще са в пъти по-хубави с масло отколкото с маргарин.Хич не се чуди,зарежи маргарина и готово.за втасването - мисля,че маргарина няма нищо общо.Просто хладилника.Това е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли :)
      И за двете партиди тестото беше в хладилника!
      А за маргарина сме на едно мнение!

      Изтриване
  5. Дани, тъй като забелязвам, че Дианка, Лети, Ирма и Йоли да отговороли толкова подробно на питанката, аз мисля да ти отмъкна част от кифличките и сладко сладко да си ги хапна :)
    Страхотни са!
    Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори :)
      Отмъквай и да ти е сладко!
      Прегръдка и хубаво настроение!

      Изтриване
  6. Дани, след отговорите на такива опитни домакини за мен остава само да си похапна сладко от кифличките с масло :) Аз също не съм привърженик на използването на маргарин при готвенето основно, защото обичам аромата и вкуса на маслото. Да живеят калориите ;)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, да ти е сладко!
      У нас почти всичко се готви с масло!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Дани, аз знам , че много ми допадат тези кифлички, знам също, че маргарин не харесвам и затова когато ги направя, ще бъде с масло и със сигурност ще са ми по-вкусни, за въздушни не знам;)Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, сигурна съм, е ще ти харесат!
      С масло са чудесни!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  8. С масълце,Дани,с масълце-изглеждат толкова апетитно.Сега с курса който започнах -сладкарсия,изучаваме за всички суровини и материяли за хлебните изделия .Така ,че по-натам може и по-конкретни отговори да ти давам....
    Хубава, нова седмица,мила ,Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе!
      С маслото съм на "ти" отдавна :)
      Хубава седмица и за теб!

      Изтриване
  9. Дани, кифличките ти са толкова апетитни!
    Мнението ми е като на другите - без маргарин! Както пише Ирма - имаше преди години "Калиакра" и с нея съм правила много десерти и то сполучливи. Сега не се получава нищо свястно! Затова - масло! Много се радвам че сподели терзанията си, защото за всички ни е полезно! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че си на същото мнение!
      Бях сигурна, че не е от маргарина,
      но е друго да чуя и вашето мнение!
      Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  10. Дани,страхотни пухенца си приготвила,но ти си цар на тестените!Въпреки прекъсванията ти си майстор и си отреагирала адекватно!
    За маргарина не мога да направя никакъв паралел спрямо маслото,защото това е продукт,който не ползвам.
    С масълцето вярвам ще е трепач!
    Прегръдка от мен и хубава сряда,мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, големи комплименти ми правиш :)
      За маслото сме на едно мнение!
      Прегръдка и много усмивки!

      Изтриване
  11. Разкошни са кифличките Дани! За маргарина ... у нас никога не го купуваме и не съм пробвала да приготвям каквото и да е с него ;)

    Прегръдки мила Дани и хубава вчер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Евчик!
      Знаех си, че всички сме за маслото!
      Прегръдки с морски полъх !

      Изтриване
  12. Перфектни са кифличките, Дани! Без значение дали ще са с краве масло или маргарин не бих отказа да ги хапна в твоята компания. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, и аз бих хапнала всичко в твоята компания!
      Благодаря ти,мила!
      Прегръдки!

      Изтриване