30 юни 2013 г.
ЗА ЕДНИ ВКУСНИ КИФЛИ И ЕДНА ПИТАНКА
Това е една от много рецепти за кифлички със сирене.
Споделям я с вас, защото станаха меки и пухкави и от друга,
защото се наложи да прекъсна приготвянето за известно време.
Направи ми впечатление, че има разлика в кифличките - едните сякаш са
малко по-пухкави от другите.
Освен това едните ги направих по рецепта с маргарин отгоре, а другите с масло.
Изобщо не обичам маргарин, но сега купих един, заради рецептата.
Ще ви помоля да споделите според вас коя е причината в различието.
ПРОДУКТИ :
1 кг брашно
2 ч.л. сол
1 кубче прясна мая
2 ч.л. захар
500 мл прясно мляко
150 мл олио
2 яйца
ПЛЪНКА :
1 яйце
натрошено сирене
ЗА НАМАЗВАНЕ :
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
250 г маргарин *
От посочените продукти се омесва тесто по познатия начин.
Оставя се да удвои размера си **
След това се премесва и разделя на няколко части.
Всяка от тях се разточва на кръг, или правоъгълник /второто ми е по-лесно/
Нарязва се на триъгълници, в основата им се пославя част от плънката и се навива на кифличка.
Поставят се в тава, покрита с хартия, намазват се жълтъчната смес.
Отгоре се поставят парчета маргарин.*
Кифлите се изпичат за около 20 минути при 200 градуса.
От тази доза излизат кифлички за две тави от фурната.
* На едната тава поставих маргарин, а на другата, масло.
Технологията на приготвяне я промених в движение, защото бях на "повикване"
от пациент, но не знаех кога ще се обади.
** Затова след омесване на тестото го поставих да втасва в хладилник.
След като втаса започнах да ги правя.
Малко преди да се изпекат кифлите от първата тава, започнах да навивам другите.
Половината тесто изчака в хладилника.
По средата на второто навиване се наложи да изляза и навитите кифли, и останалото тесто
сложих в хладилник.
След 1 1/2 часа продължих с навиването.
Тези кифли, които изчакаха навити в хладилника, както и тестото се бяха надигнали още.
На втората тава сложих отгоре масло.
Втората партида за мен е по-хубава.
Разликата е минимална, но се усеща.
*** Това количество е много голямо!
Питанката ми е :
Дали това, че след навиване вторите кифли втасаха още, както и тестото
и това ги направи по-пухкави, или маргарина на първата партида е причината.
Защото по рецепта, навитите кифли не втасват втори път.
Според авторката, която също не е любител на маргарин, той е причината за вкусните
кифли :)
А вие как мислите ?
Така е, няма само да похапвате сладко, сладко, а ще помислите и отговорите :)
С пожелания за слънчева и усмихната седмица!
Това са невероятно изкушаващи кифлички, Дани -
ОтговорИзтриваненаистина изглеждат много мекички и пухкави, а и с този слънчев златист загар ...
Впечатлена съм и много ми харесват, и като че
не ми се иска да се замислям за ефекта на технологията.
Но все пак на пръв поглед и без да се считам за специалист:
да, двойното втасване ще създаде повече обемност и въздушност на тестото;
а по въпроса с маргарина - наличието на вода или млечни добавки в състава му
би могло да доведе до по-различен вкус като топинг от от чисто масло,
което нормално се препоръчва и предпочита.
Благодаря за удоволствието и чудесната рецепта, изкушавам се да ги приготвя,
но и ще се отбивам да прочета и другите мнения...
Прегръдка, сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
Дианка, аз те смятам за специалист:)
ИзтриванеИ ти благодаря за коментара.
За двойното втасване и аз мисля така, както
и за маслото!
И ще се радвам да се поддадеш на изкушението!
Прегръдка и поздрави от морето!
Страхотни кифлички, Дани! Ще се възпозвам от предложението ти в близко бъдеще, за да зарадвам дечковците :) Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеКолкото до разликата между двата варианта, мога да кажа, че от моя опит повторното втасване на вече оформените тестени изделия ги кара да бухват повече и тексурата на тестото става някак по-въздушна. След като го забелязах, винаги оформям и оставям да втасва отново. А маслото решително го предпочитам и препоръчвам пред маргарина, вкусът е коренно различен, поне за мен. Маргарин не е влизал в къщата от 10 години. Веднага като се омъжих, превъзпитах половинката и изхвърлих маргарина от хладилника :):)
Прегръдки!
Лети, радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеНа едно и също мнение сме за втасването!
Аз също не използвам маргарин, но този път се "жертвах"
И сигурно ще го изхвърля!
Прегръдки!
Разкошни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеИзкушаваш много, Дани!
ОтговорИзтриванеЧудесно бухнали и с прекрасен загар са ти кифличките! А щом са със сирене са още по неустоими! Браво!
За разликите: същото щях да кажа и аз - двойното втасване е много важно! Аз винаги оставям да втаса и тестото, и готовият продукт преди печене, а когато съм спокойна и не бързам много и маята втасвам, преди да замеся тестото - тогава тестото прави невероятни балони и свири в ръцете, докато го меся.
Колкото до маргарина или маслото ето какво мисля аз: Маргаринът съдържа вода, която при разтопяването му се отделя и изпарява във фурната, което създава допълнителна пара вътре, а тя знаеш как действа на тестото - прави го с много пухкава коричка. Затова и когато се пече хляб се поставя купа с водичка, да се изпарява или се пулверзира самият хляб с вода (в къщи с помпичка, а в хлебозаводите със специална система). Плюс това в рецептата са предвидени цели 250 гр. маргарин само за повърхността на кифлите - резултатът е явен. :)
Маслото, от своя страна, положено като замазка също омекотява изделията, но пък в него има минимални количества вода, което спомага за една идея малко по-суха коричка, но пък невероятно дъхава.
Аз лично предпочитам масло заради всичките му хубави качества. И тройно втасване! :)
Сега мога само да ти завиждам за вкусните кифлички и да се двоумя дали да не направя и аз - момчетата ще са очаровани. :)))
Прегръдки от мен, мила Дани, и приятна почивка в прохладният ден!
Ирма, благодаря за подробното обяснение :)
Изтриванетрябва да кажа, че кифличките само с маргарин станаха с по-жилава коричка.
Може и да е заради втасването, което е един път.
Иначе живата мая винаги я втасвам самостоятелно :)
Прегръдка и хубаво настроение!
И още нещо за маргарина - в западната ни съседка имат
Изтриванетвърд маргарин като нашето масло.
А нашият е толкова мек....
О, Дани, твърд маргарин се постига и с мас ;) Маргаринът - някога и нашият беше друг. Помниш ли малките опаковки с Калиакра - бели с три слънчогледа - нищо общо с всеки един днешен, нали?
ИзтриванеА живата мая аз я разтвярям в повечето случаи само с топла вода и веднага бухвам в брашното. Меся еднофазно. Това, защото все бързам :))
Ирма, за съжаление не помня тази Калиакра.
ИзтриванеМоже би, защото не обичаме маргарин.
Хубав ден!
Чудни кифлички.Правя ги много отдавна,в блога ми са от години, но с масло.Можеш да ги намериш именно като Маслени кифлички.Никакъв маргарин - това е забранен продукт у нас!Със сигурност ще са в пъти по-хубави с масло отколкото с маргарин.Хич не се чуди,зарежи маргарина и готово.за втасването - мисля,че маргарина няма нищо общо.Просто хладилника.Това е.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли :)
ИзтриванеИ за двете партиди тестото беше в хладилника!
А за маргарина сме на едно мнение!
Дани, тъй като забелязвам, че Дианка, Лети, Ирма и Йоли да отговороли толкова подробно на питанката, аз мисля да ти отмъкна част от кифличките и сладко сладко да си ги хапна :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са!
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Зори :)
ИзтриванеОтмъквай и да ти е сладко!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, след отговорите на такива опитни домакини за мен остава само да си похапна сладко от кифличките с масло :) Аз също не съм привърженик на използването на маргарин при готвенето основно, защото обичам аромата и вкуса на маслото. Да живеят калориите ;)Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби, да ти е сладко!
ИзтриванеУ нас почти всичко се готви с масло!
Прегръдки!
Дани, аз знам , че много ми допадат тези кифлички, знам също, че маргарин не харесвам и затова когато ги направя, ще бъде с масло и със сигурност ще са ми по-вкусни, за въздушни не знам;)Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМарте, сигурна съм, е ще ти харесат!
ИзтриванеС масло са чудесни!
Хубава седмица!
С масълце,Дани,с масълце-изглеждат толкова апетитно.Сега с курса който започнах -сладкарсия,изучаваме за всички суровини и материяли за хлебните изделия .Така ,че по-натам може и по-конкретни отговори да ти давам....
ОтговорИзтриванеХубава, нова седмица,мила ,Дани!
Благодаря, Живе!
ИзтриванеС маслото съм на "ти" отдавна :)
Хубава седмица и за теб!
Дани, кифличките ти са толкова апетитни!
ОтговорИзтриванеМнението ми е като на другите - без маргарин! Както пише Ирма - имаше преди години "Калиакра" и с нея съм правила много десерти и то сполучливи. Сега не се получава нищо свястно! Затова - масло! Много се радвам че сподели терзанията си, защото за всички ни е полезно! :)
Поздрави и хубава вечер!
Тили, радвам се, че си на същото мнение!
ИзтриванеБях сигурна, че не е от маргарина,
но е друго да чуя и вашето мнение!
Поздрави и усмихната седмица!
Дани,страхотни пухенца си приготвила,но ти си цар на тестените!Въпреки прекъсванията ти си майстор и си отреагирала адекватно!
ОтговорИзтриванеЗа маргарина не мога да направя никакъв паралел спрямо маслото,защото това е продукт,който не ползвам.
С масълцето вярвам ще е трепач!
Прегръдка от мен и хубава сряда,мило другарче!
Роси, големи комплименти ми правиш :)
ИзтриванеЗа маслото сме на едно мнение!
Прегръдка и много усмивки!
Разкошни са кифличките Дани! За маргарина ... у нас никога не го купуваме и не съм пробвала да приготвям каквото и да е с него ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила Дани и хубава вчер!
Благодаря ти, Евчик!
ИзтриванеЗнаех си, че всички сме за маслото!
Прегръдки с морски полъх !
Перфектни са кифличките, Дани! Без значение дали ще са с краве масло или маргарин не бих отказа да ги хапна в твоята компания. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеЕви, и аз бих хапнала всичко в твоята компания!
ИзтриванеБлагодаря ти,мила!
Прегръдки!