1 юни 2013 г.

КИШ ОТ КИНОА С ПРЕСЕН ГРАХ И ТИКВИЧКИ








Вече сте разбрали, че се харесваме с киноа -та.
Със смесената бяла и червена.
Днес ще ви представя рецепта за един по-различен киш.
Основата му не е от тесто, а от киноа.
Плънката може да е такава,каквато ви харесва.
Ще ви предложа моята, както и на оригиналната рецепта.
Според нея трябваше да имам аспержи и артишок.
Аз явно съм напред с азбуката и от тази буква нямах продукти.
Замених ги с нещо свежо и сезонно.

ЗА ОСНОВАТА :

1/2 ч.ч. киноа, смесена
1 ч.ч. вода
1 яйце
1/4 ч.ч. пармезан настърган

Водата заедно с киноата  се слагат на котлона.
След завиране, се намаля степента на котлона и се оставя да ври около 10 минути

до абсорбиране на водата.
Оставя се малко да се поохлади.
Добавят се яйцето и пармезана, хомогенизират се добре,  и се изсипват в леко намазнена 

форма за пай с диаметър поне 26 см.
Пече се до леко покафеняване при 170 градуса за около 15 минути.

ЗА ПЛЪНКАТА :

1 тиквичка

пресен грах,или замразен
1/4 ч.ч. песто от тиквички *
куркума

скилидка чесън
малко масло и олио за задушаване на зеленчука
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко, или сметана
150 г пушена моцарела, или някакво друго пушено сирене
сол
черен пипер







В тиган се загряват малко масло и олио.
Добавя се счукана скилидка чесън, куркумата и черния пипер.
Добавят се зеленчуците и се задушават леко.
Посоляват се.

* Пестото си приготвяте предварително.
Моето този път имаше бланширана и отцедена тиквичка

магданоз, малко босилек и няколко листа мента.
Кедрови ядки и чесън.
Зехтин и пармезан.

Често си правя напоследък такова песто с повече орехи.
Ако не ви се чака да се отцеди водата от тиквичката, можете да добавите малко трохи
от средата на пресен хляб.
Добавям го на салати и мажа на филийка :)




Задушените зеленчуци се смесват с пестото, яйцата и млякото.
Изсипват се върху запечената смес от киноа.
Добавя се сиренето .
Пече се около 30-35 минути при 170 градуса.

Сигурна съм, че ще сте нетърпеливи да изчакате да изстине.
Ухае чудесно от сиренето.

Ако и вие сте любители на киноа, опитайте го :)
Плънката търпи всякакво въображение!

Да ви е сладко!

30 коментара:

  1. Кища изглежда много вкусен ,Дани ! Още не съм опитвала киноа ,но ми харесва предложението ти !И точно с твоите зеленчуци :) !
    Поздрави ! Хубава съботна вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, време е да я опиташ!
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  2. Ех, Дани, как да го придърпам това парченце ми кажи?! Въртя се пред монитора, ама очи пълни - ръце празни:). Разкошен е кишът, а основата ме заинтригува. Хубава вечер, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, това е трудно с придърпването!
      Освен да го направиш!
      Хубава вечер и за теб!

      Изтриване
  3. Много си напред, Дани,
    може би не толкова с азбуката на наличните продукти,
    а с иновативните идеи и предложения...
    Много, много ми хареса - поредното изкушение,
    впечатляващо съчетание, изпълнение, снимки...
    Мога да пиша и още, но по-добре е да го опитам,
    поздрави и хубава съботна вечер, Диана


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря!
      И ще се радвамм да го опиташ!
      Прегръдка и хубаво настроение!

      Изтриване
  4. Дани, ние знаем, че се харесвате, а пък ти знаеш колко много харесваме твоите страхотни идеи!
    Тази мисля още утре да реализирам, ако не ми мине котка път;) Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, усмихна ме рано сутринта!
      Ще чакам отзиви, защото с котката сме се разбрали :)
      Прегърдка и хубава неделя!

      Изтриване
  5. Интересно предложение, Дани! Обичам киноа, но червена още не съм опитвала. Блатът ме заинтригува и почти усещам как ухае цялата комбинация. Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, аз харесвам червената, защото хрупа, когато се консумира:)
      Прегръдки и усмихната неделя!

      Изтриване
  6. Е Дани, киноа и пресен грах - и двете ни са фаворити сега у дома...така че ще пробваме!
    с усмивка
    м.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ще се радвам да се накефите :)
      Усмихнато време!

      Изтриване
  7. Ама и ти си била на тиквичкова тема тия дни :)
    Чудесно и доста нестандартно предложение, Дани, със страхотен захар!
    Хубаво е, че ти е липсвала буквата а - аспержи, голям треволяк е :)) Ама аз пък какво разбирам :))

    Хубава новад седмица, азбукотрошачке :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, не знам ти какво разбираш, но аз аспержи не съм опитвала :)
      Но не ми се стоеше на буквата "а-а-а" и минах по-нататък по азбуката :)
      Загарът за съжаление не е от плажа :)
      Усмивки!

      Изтриване
  8. Разкошен киш Дани, толкова вкусен и ароматен!
    Прегръдки и хубава седмица и поздрави на любимото моренце:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, винаги поздравявам морето от теб!
      Малко е студеничко за плаж, но със сигурна, че е временно!
      Прегръдки и слънчево настроение!

      Изтриване
  9. Чудничко ухае пак при теб,мила Дани,и знаеш как да ми накараш тумбака да застърже в бурен протест в този късен час!Представям си колко е вкусно!Прегръдка и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Роси!
      Прегръдка и от мен и усмихнато лято!

      Изтриване
  10. Разкошен е, Дани! Цветен, вкусен и невероятен красив. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви!
      Прегръдки и много усмивки!

      Изтриване
  11. ah, Dani, razkoshen e! ne sam pravila dosega kish. pri teb vinagi uhae. pregradki i pozdravi na moreto

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, ще се радвам да го направиш!
      Морето пита за теб, след моите поздрави :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. Здравей, Дани! Не знам защо едва сега откривам твоето местенце, а може би го преоткривам. Ще се радвам да те чета и занапред.
    Кишът наистина е прекрасен, както и другите ти предложения. Желая ти усмихнат ден и до "нови срещи"! =)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здарвей, Гери,
      радвам се, че ти харесват моите предложения :)
      Добре си дошла!
      Хубав ден и за теб!

      Изтриване
  13. Много интересна употреба на киноато, Дани :) Трябва да са много вкусни на киш! Особено с такава плънка!!! Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тики!
      Обичам киноа и тази комбинация стана чудесна!
      Усмихната седмица!

      Изтриване
  14. Страхотна рецепта. Тъкмо я пробвах и се получи много добре, макар да нямах тиквички и да ползвах друго песто, а пармезана да беше заместен от настърдан кашкавал. Много благодаря за свежата идея! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много се радвам, че ви харесва :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване