1 юни 2013 г.
КИШ ОТ КИНОА С ПРЕСЕН ГРАХ И ТИКВИЧКИ
Вече сте разбрали, че се харесваме с киноа -та.
Със смесената бяла и червена.
Днес ще ви представя рецепта за един по-различен киш.
Основата му не е от тесто, а от киноа.
Плънката може да е такава,каквато ви харесва.
Ще ви предложа моята, както и на оригиналната рецепта.
Според нея трябваше да имам аспержи и артишок.
Аз явно съм напред с азбуката и от тази буква нямах продукти.
Замених ги с нещо свежо и сезонно.
ЗА ОСНОВАТА :
1/2 ч.ч. киноа, смесена
1 ч.ч. вода
1 яйце
1/4 ч.ч. пармезан настърган
Водата заедно с киноата се слагат на котлона.
След завиране, се намаля степента на котлона и се оставя да ври около 10 минути
до абсорбиране на водата.
Оставя се малко да се поохлади.
Добавят се яйцето и пармезана, хомогенизират се добре, и се изсипват в леко намазнена
форма за пай с диаметър поне 26 см.
Пече се до леко покафеняване при 170 градуса за около 15 минути.
ЗА ПЛЪНКАТА :
1 тиквичка
пресен грах,или замразен
1/4 ч.ч. песто от тиквички *
куркума
скилидка чесън
малко масло и олио за задушаване на зеленчука
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко, или сметана
150 г пушена моцарела, или някакво друго пушено сирене
сол
черен пипер
В тиган се загряват малко масло и олио.
Добавя се счукана скилидка чесън, куркумата и черния пипер.
Добавят се зеленчуците и се задушават леко.
Посоляват се.
* Пестото си приготвяте предварително.
Моето този път имаше бланширана и отцедена тиквичка,
магданоз, малко босилек и няколко листа мента.
Кедрови ядки и чесън.
Зехтин и пармезан.
Често си правя напоследък такова песто с повече орехи.
Ако не ви се чака да се отцеди водата от тиквичката, можете да добавите малко трохи
от средата на пресен хляб.
Добавям го на салати и мажа на филийка :)
Задушените зеленчуци се смесват с пестото, яйцата и млякото.
Изсипват се върху запечената смес от киноа.
Добавя се сиренето .
Пече се около 30-35 минути при 170 градуса.
Сигурна съм, че ще сте нетърпеливи да изчакате да изстине.
Ухае чудесно от сиренето.
Ако и вие сте любители на киноа, опитайте го :)
Плънката търпи всякакво въображение!
Да ви е сладко!
Кища изглежда много вкусен ,Дани ! Още не съм опитвала киноа ,но ми харесва предложението ти !И точно с твоите зеленчуци :) !
ОтговорИзтриванеПоздрави ! Хубава съботна вечер !
Ивче, време е да я опиташ!
ИзтриванеПоздрави и много усмивки!
Разкошен е , Дани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеЕх, Дани, как да го придърпам това парченце ми кажи?! Въртя се пред монитора, ама очи пълни - ръце празни:). Разкошен е кишът, а основата ме заинтригува. Хубава вечер, изкусителке!
ОтговорИзтриванеБонбонче, това е трудно с придърпването!
ИзтриванеОсвен да го направиш!
Хубава вечер и за теб!
Много си напред, Дани,
ОтговорИзтриванеможе би не толкова с азбуката на наличните продукти,
а с иновативните идеи и предложения...
Много, много ми хареса - поредното изкушение,
впечатляващо съчетание, изпълнение, снимки...
Мога да пиша и още, но по-добре е да го опитам,
поздрави и хубава съботна вечер, Диана
Дианка, благодаря!
ИзтриванеИ ще се радвамм да го опиташ!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, ние знаем, че се харесвате, а пък ти знаеш колко много харесваме твоите страхотни идеи!
ОтговорИзтриванеТази мисля още утре да реализирам, ако не ми мине котка път;) Прегръдка от мен!
Мъхче, усмихна ме рано сутринта!
ИзтриванеЩе чакам отзиви, защото с котката сме се разбрали :)
Прегърдка и хубава неделя!
Интересно предложение, Дани! Обичам киноа, но червена още не съм опитвала. Блатът ме заинтригува и почти усещам как ухае цялата комбинация. Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеСнежи, аз харесвам червената, защото хрупа, когато се консумира:)
ИзтриванеПрегръдки и усмихната неделя!
Е Дани, киноа и пресен грах - и двете ни са фаворити сега у дома...така че ще пробваме!
ОтговорИзтриванес усмивка
м.
Е, ще се радвам да се накефите :)
ИзтриванеУсмихнато време!
Ама и ти си била на тиквичкова тема тия дни :)
ОтговорИзтриванеЧудесно и доста нестандартно предложение, Дани, със страхотен захар!
Хубаво е, че ти е липсвала буквата а - аспержи, голям треволяк е :)) Ама аз пък какво разбирам :))
Хубава новад седмица, азбукотрошачке :))
Инче, не знам ти какво разбираш, но аз аспержи не съм опитвала :)
ИзтриванеНо не ми се стоеше на буквата "а-а-а" и минах по-нататък по азбуката :)
Загарът за съжаление не е от плажа :)
Усмивки!
Разкошен киш Дани, толкова вкусен и ароматен!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица и поздрави на любимото моренце:)
Еви, винаги поздравявам морето от теб!
ИзтриванеМалко е студеничко за плаж, но със сигурна, че е временно!
Прегръдки и слънчево настроение!
Чудничко ухае пак при теб,мила Дани,и знаеш как да ми накараш тумбака да застърже в бурен протест в този късен час!Представям си колко е вкусно!Прегръдка и хубави летни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, скъпа Роси!
ИзтриванеПрегръдка и от мен и усмихнато лято!
Разкошен е, Дани! Цветен, вкусен и невероятен красив. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви!
ИзтриванеПрегръдки и много усмивки!
ah, Dani, razkoshen e! ne sam pravila dosega kish. pri teb vinagi uhae. pregradki i pozdravi na moreto
ОтговорИзтриванеМария, ще се радвам да го направиш!
ИзтриванеМорето пита за теб, след моите поздрави :)
Прегръдки!
Здравей, Дани! Не знам защо едва сега откривам твоето местенце, а може би го преоткривам. Ще се радвам да те чета и занапред.
ОтговорИзтриванеКишът наистина е прекрасен, както и другите ти предложения. Желая ти усмихнат ден и до "нови срещи"! =)
Здарвей, Гери,
Изтриванерадвам се, че ти харесват моите предложения :)
Добре си дошла!
Хубав ден и за теб!
Много интересна употреба на киноато, Дани :) Трябва да са много вкусни на киш! Особено с такава плънка!!! Хубава вечер от мен :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Тики!
ИзтриванеОбичам киноа и тази комбинация стана чудесна!
Усмихната седмица!
Страхотна рецепта. Тъкмо я пробвах и се получи много добре, макар да нямах тиквички и да ползвах друго песто, а пармезана да беше заместен от настърдан кашкавал. Много благодаря за свежата идея! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви харесва :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!