30 юни 2013 г.
ЗА ЕДНИ ВКУСНИ КИФЛИ И ЕДНА ПИТАНКА
Това е една от много рецепти за кифлички със сирене.
Споделям я с вас, защото станаха меки и пухкави и от друга,
защото се наложи да прекъсна приготвянето за известно време.
Направи ми впечатление, че има разлика в кифличките - едните сякаш са
малко по-пухкави от другите.
Освен това едните ги направих по рецепта с маргарин отгоре, а другите с масло.
Изобщо не обичам маргарин, но сега купих един, заради рецептата.
Ще ви помоля да споделите според вас коя е причината в различието.
ПРОДУКТИ :
1 кг брашно
2 ч.л. сол
1 кубче прясна мая
2 ч.л. захар
500 мл прясно мляко
150 мл олио
2 яйца
ПЛЪНКА :
1 яйце
натрошено сирене
ЗА НАМАЗВАНЕ :
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
250 г маргарин *
От посочените продукти се омесва тесто по познатия начин.
Оставя се да удвои размера си **
След това се премесва и разделя на няколко части.
Всяка от тях се разточва на кръг, или правоъгълник /второто ми е по-лесно/
Нарязва се на триъгълници, в основата им се пославя част от плънката и се навива на кифличка.
Поставят се в тава, покрита с хартия, намазват се жълтъчната смес.
Отгоре се поставят парчета маргарин.*
Кифлите се изпичат за около 20 минути при 200 градуса.
От тази доза излизат кифлички за две тави от фурната.
* На едната тава поставих маргарин, а на другата, масло.
Технологията на приготвяне я промених в движение, защото бях на "повикване"
от пациент, но не знаех кога ще се обади.
** Затова след омесване на тестото го поставих да втасва в хладилник.
След като втаса започнах да ги правя.
Малко преди да се изпекат кифлите от първата тава, започнах да навивам другите.
Половината тесто изчака в хладилника.
По средата на второто навиване се наложи да изляза и навитите кифли, и останалото тесто
сложих в хладилник.
След 1 1/2 часа продължих с навиването.
Тези кифли, които изчакаха навити в хладилника, както и тестото се бяха надигнали още.
На втората тава сложих отгоре масло.
Втората партида за мен е по-хубава.
Разликата е минимална, но се усеща.
*** Това количество е много голямо!
Питанката ми е :
Дали това, че след навиване вторите кифли втасаха още, както и тестото
и това ги направи по-пухкави, или маргарина на първата партида е причината.
Защото по рецепта, навитите кифли не втасват втори път.
Според авторката, която също не е любител на маргарин, той е причината за вкусните
кифли :)
А вие как мислите ?
Така е, няма само да похапвате сладко, сладко, а ще помислите и отговорите :)
С пожелания за слънчева и усмихната седмица!
22 юни 2013 г.
ЗА ЕДНО ПРЕКРАСНО ТЕСТО И ОЩЕ НЕЩО ВКУСНО
Илианка е голям майстор на тестото !
И е причина да правя вкусни и красиви питки!
И сега тя е виновна :)
Скоро ме заинтригува с нейната "Чикагска пица".
И нали съм любознателна попрелистих да науча повече.
Така си харесах това тесто, което по техника на приготвяне
прилича малко на многолистното.
Само че става по-бързо.
А ефектът е прекрасен - меко, пухкаво и вкусно!
От него направих една пица и едни пълнени гризини :)
ПРОДУКТИ :
31/4/ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 1/4 ч.л. суха мая
1 1/4 ч.ч. вода със стайна температура
3 с.л. безсолно разтопено масло
4 с.л. меко масло
1 с.л. зехтин
С посочените продукти се омесва тесто, без мекото масло и зехтина.
Оставя се да увеличи размера си в намазана със зехтин купа, за около час.
След като е втасало се поставя на плота и се разточва на правоъгълник.
Намазва се с мекото масло като се оставят по 2 см от всички страни, ненамазнени.
Навива се на стегнато руло и се разрязва по средата на две части.
Всяка част се разточва леко, за да се приплесне.
Сгъва се както е показано на снимките.
Оставя се в хладилник за 30 минути.
Тук аз повторих това "упражнение" с разточване и сгъване още два пъти с междинен престой
в хладилника.
Едната част я прибрах във фризер, а с другата направих пица.
Плънката е по желание.
По принцип обичам "бяла"пица със сирена и сметана, но нямах в момента
толкова сирена и я направих класика :)
Тестото след изпичане е леко "многопластово" и много вкусно :)
Днес от останалото тесто направих едни вкусни гризини с моцарела.
От предната вечер извадих тестото в хладилника, а сутринта го оставих за около 2 часа на стайна температура.
Премесва се тестото и се разточва на правоъгълник.
Нарязва се на широки ленти и върху тях се нарежда нарязаната на правоъгълници, моцарела/
Двете срещуположни къси страни се срещат, покривайки сиренето и се прищипват добре.
Дългите краища се подгъват навътре и "гризината" леко се усуква.
Поставят се върху хартия в тава и се оставят да починат около 30 минути.
Намазват се с яйце и се поръсват с пармезан.
Станаха едни невероятно вкусни "залъгалки"!
Тук се изкушавам да покажа "Баклавата- чийзкейк" на Мариянка.
Имах едни последни замразени малини и реших да ги добавя.
Обработих ги първо с малко захар, балсамов оцет и вода, пасирах ги
и претрих през цедка, за да отстраня семките.
Добавих ги към медения сироп.
Стана чудесен сладкиш!
Мариянка, благодаря за чудесната рецепта.
И от останалите кори, набързо направих баница по рецептата на Мира.
Използвах тиквички, вместо спанак и сложих обикновено сирене и
пушена моцарела, която прави всяко печиво чудесно и различно на вкус!
Благодаря и на Мира за прекрасната идея!
Ако сте стигнали до края, ви казвам :
Да ви е сладко !
И опитайте :)
15 юни 2013 г.
КРАЛСКА МУ РАБОТА
Много е важно да се знае, че тази е любимата торта на принц Уилям :)
Но, когато я опиташ установяваш, че и на теб ти става любима!
Ами така де, и ние имаме кралски вкус :)
Това е една много лесна, бърза, силно шоколадова торта!
И естествено води до пристрастяване :)
А и ако направите моите леки промени със сигурност ще се влюбите в нея!
И за да не преглъщате като котараци ви давам веднага продуктите :
400 г черен шоколад*
300 г чаени бисквити
150 г печени солени бадеми
150 г мед**
90 г масло
пресни череши, обезкостени, нарязани наполовина - колкото повече, толкова....и с вишни ще е чудесна
ром за черешите
Бисквитите се начукват на едро.
Бадемите се овлажняват и се напръскват с щипка сол.
Изпичат се, ако са сурови :)
Смилат се едро.
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня,или в МВ
Добавят се бисквитите и меда.
Черешите, накиснати и отцедени, а може и с рома, се добавят към сместа.
Добавят се и леко смлените бадеми.
Добре хомогенизираната смес се изсипва тортена форма, покрита с хартия /20 см/
Поставя се в хладилник за около 2 часа.
Може да се постави преди втвърдяването в индивидуални хартиени форми за мъфини :)
И после започвате да се чувствате като част от кралското семейство :)
Гарантирано е!
Здравейте, кралици :)
* добре е шоколадът да е с високо съдържание на какао
** това количество мед за мен е много
10 юни 2013 г.
ПИЛЕ С БАДЕМОВА ПАСТА
Мислех си дали да публикувам тази рецепта.
Но толкова ни хареса, че се изкуших.
Снимките са много нефотогенични за сметка на вкуса :)
Това е една чудесна комбинация от подправки, които знаете,
че са "черешката на тортата".
За мен са все любими подправки.
И като се добавят бадеми и стафиди...става повече от чудесно!
А присъствието на кисело мляко, сметана и бульон са причина
за едно невероятно сосче...да си оближеш пръстите :)
И за да не се облизвате напразно ви предлагам необходимите
ПРОДУКТИ
Пилешко месо по избор
2 см пресен джинджифил
3-4 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър
щипка канела
4 с.л. бадеми
1 ч.ч. вода
2-3 с.л. зехтин/олио
1 с.л. масло
1 глава лук, нарязан
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. стафиди
щипка захар
сол
ч.пипер
мента, по желание
Пилето се сварява и обезкостява, ако ползвате бутчета.
Това го правя, заради необходимостта от бульон.
Джинджифилът, чесъна, бадемите и водата се слагат в блендер и се смилат под форма на паста.
В тиган се загрява мазнината и се добавят подправките-
кимиона, кориандъра и канелата.
Добавя се лука и се задушава.
Добавя се бадемовата паста и се оставя малко да покафенее.
След това се добавят киселото мляко, сметаната и бульона.
Оставя се на котлона около 20 минути.
Добавят се на вкус сол и малко захар, ако ви е по-кисело.
При сервиране можете да добавите филирани бадеми!
Ароматът е чудесен, а сосчето е божествено с тези съставки!
Ако сте любители на индийска кухня, това е вашата рецепта :)
Започнахте ли?
Да ви е сладко!
,
Но толкова ни хареса, че се изкуших.
Снимките са много нефотогенични за сметка на вкуса :)
Това е една чудесна комбинация от подправки, които знаете,
че са "черешката на тортата".
За мен са все любими подправки.
И като се добавят бадеми и стафиди...става повече от чудесно!
А присъствието на кисело мляко, сметана и бульон са причина
за едно невероятно сосче...да си оближеш пръстите :)
И за да не се облизвате напразно ви предлагам необходимите
ПРОДУКТИ
Пилешко месо по избор
2 см пресен джинджифил
3-4 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър
щипка канела
4 с.л. бадеми
1 ч.ч. вода
2-3 с.л. зехтин/олио
1 с.л. масло
1 глава лук, нарязан
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. стафиди
щипка захар
сол
мента, по желание
Пилето се сварява и обезкостява, ако ползвате бутчета.
Това го правя, заради необходимостта от бульон.
Джинджифилът, чесъна, бадемите и водата се слагат в блендер и се смилат под форма на паста.
В тиган се загрява мазнината и се добавят подправките-
кимиона, кориандъра и канелата.
Добавя се лука и се задушава.
Добавя се бадемовата паста и се оставя малко да покафенее.
След това се добавят киселото мляко, сметаната и бульона.
Оставя се на котлона около 20 минути.
Добавят се на вкус сол и малко захар, ако ви е по-кисело.
При сервиране можете да добавите филирани бадеми!
Ароматът е чудесен, а сосчето е божествено с тези съставки!
Ако сте любители на индийска кухня, това е вашата рецепта :)
Започнахте ли?
Да ви е сладко!
,
1 юни 2013 г.
КИШ ОТ КИНОА С ПРЕСЕН ГРАХ И ТИКВИЧКИ
Вече сте разбрали, че се харесваме с киноа -та.
Със смесената бяла и червена.
Днес ще ви представя рецепта за един по-различен киш.
Основата му не е от тесто, а от киноа.
Плънката може да е такава,каквато ви харесва.
Ще ви предложа моята, както и на оригиналната рецепта.
Според нея трябваше да имам аспержи и артишок.
Аз явно съм напред с азбуката и от тази буква нямах продукти.
Замених ги с нещо свежо и сезонно.
ЗА ОСНОВАТА :
1/2 ч.ч. киноа, смесена
1 ч.ч. вода
1 яйце
1/4 ч.ч. пармезан настърган
Водата заедно с киноата се слагат на котлона.
След завиране, се намаля степента на котлона и се оставя да ври около 10 минути
до абсорбиране на водата.
Оставя се малко да се поохлади.
Добавят се яйцето и пармезана, хомогенизират се добре, и се изсипват в леко намазнена
форма за пай с диаметър поне 26 см.
Пече се до леко покафеняване при 170 градуса за около 15 минути.
ЗА ПЛЪНКАТА :
1 тиквичка
пресен грах,или замразен
1/4 ч.ч. песто от тиквички *
куркума
скилидка чесън
малко масло и олио за задушаване на зеленчука
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко, или сметана
150 г пушена моцарела, или някакво друго пушено сирене
сол
черен пипер
В тиган се загряват малко масло и олио.
Добавя се счукана скилидка чесън, куркумата и черния пипер.
Добавят се зеленчуците и се задушават леко.
Посоляват се.
* Пестото си приготвяте предварително.
Моето този път имаше бланширана и отцедена тиквичка,
магданоз, малко босилек и няколко листа мента.
Кедрови ядки и чесън.
Зехтин и пармезан.
Често си правя напоследък такова песто с повече орехи.
Ако не ви се чака да се отцеди водата от тиквичката, можете да добавите малко трохи
от средата на пресен хляб.
Добавям го на салати и мажа на филийка :)
Задушените зеленчуци се смесват с пестото, яйцата и млякото.
Изсипват се върху запечената смес от киноа.
Добавя се сиренето .
Пече се около 30-35 минути при 170 градуса.
Сигурна съм, че ще сте нетърпеливи да изчакате да изстине.
Ухае чудесно от сиренето.
Ако и вие сте любители на киноа, опитайте го :)
Плънката търпи всякакво въображение!
Да ви е сладко!