30 юни 2013 г.

ЗА ЕДНИ ВКУСНИ КИФЛИ И ЕДНА ПИТАНКА





Това е една от много рецепти за кифлички със сирене.
Споделям я с вас, защото станаха меки и пухкави и от друга,

защото се наложи да прекъсна приготвянето за известно време.
Направи ми впечатление, че има разлика в кифличките - едните сякаш са

малко по-пухкави от другите.
Освен това едните ги направих по рецепта с маргарин отгоре, а другите с масло.
Изобщо не обичам маргарин, но сега купих един, заради рецептата.
Ще ви помоля да споделите според вас коя е причината в различието.

ПРОДУКТИ :


1 кг брашно

2 ч.л. сол
1 кубче прясна мая
2 ч.л. захар
500 мл прясно мляко 
150 мл олио
2 яйца


ПЛЪНКА :


1 яйце
натрошено сирене

ЗА НАМАЗВАНЕ :


1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

250 г маргарин *

От посочените продукти се омесва тесто по познатия начин.
Оставя се да удвои размера си **
След това се премесва и разделя на няколко части.
Всяка от тях се разточва на кръг, или правоъгълник /второто ми е по-лесно/
Нарязва се на триъгълници, в основата им се пославя част от плънката и се навива на кифличка.
Поставят се в тава, покрита с хартия, намазват се жълтъчната смес.
Отгоре се поставят парчета маргарин.*
Кифлите се изпичат за около 20 минути при 200 градуса.

От тази доза излизат кифлички за две тави от фурната.

* На едната тава поставих маргарин, а на другата, масло.

Технологията на приготвяне я промених в движение, защото бях на "повикване"
от пациент, но не знаех кога ще се обади.

** Затова след омесване на тестото го поставих да втасва в хладилник.

След като втаса започнах да ги правя.


Малко преди да се изпекат кифлите от първата тава, започнах да навивам другите.
Половината тесто изчака в хладилника.

По средата на второто навиване се наложи да изляза и навитите кифли, и останалото тесто 

сложих в хладилник.

След 1 1/2 часа продължих  с навиването.
Тези кифли, които изчакаха навити в хладилника, както и тестото се бяха надигнали още.
На втората тава сложих отгоре масло.

Втората партида за мен е по-хубава.
Разликата е минимална, но се усеща.

*** Това количество е много голямо!

Питанката ми е :

Дали това, че след навиване вторите кифли втасаха още, както и тестото

и това ги направи по-пухкави, или маргарина на първата партида е причината.
Защото по рецепта, навитите кифли не втасват втори път.
Според авторката, която също не е любител  на маргарин, той е причината за вкусните 

кифли :)

А вие как мислите ?

Така е, няма само да похапвате сладко, сладко, а ще помислите и отговорите :)

С пожелания за слънчева и усмихната седмица!

22 юни 2013 г.

ЗА ЕДНО ПРЕКРАСНО ТЕСТО И ОЩЕ НЕЩО ВКУСНО



Илианка е голям майстор на тестото !

И е причина да правя вкусни и красиви питки!
И сега тя е виновна :)

Скоро ме заинтригува с нейната "Чикагска пица".
И нали съм любознателна  попрелистих да науча повече.
Така си харесах това тесто, което по техника на приготвяне
прилича малко на многолистното.
Само че става по-бързо.

А ефектът е прекрасен - меко, пухкаво и вкусно!

От него направих една пица и едни пълнени гризини :)

ПРОДУКТИ :

31/4/ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 1/4 ч.л. суха мая
1 1/4 ч.ч. вода със стайна температура
3 с.л. безсолно разтопено масло
4 с.л. меко масло
1 с.л. зехтин

С посочените продукти се омесва тесто, без мекото масло и зехтина.
Оставя се да увеличи размера си в намазана със зехтин купа, за около час.
След като е втасало се поставя на плота и се разточва на правоъгълник.
Намазва се с мекото масло като се оставят по   2 см от всички страни, ненамазнени.
Навива се на стегнато руло и се разрязва по средата на две части.
Всяка част се разточва леко, за да се приплесне.
Сгъва се както е показано на снимките.
Оставя се в хладилник за 30 минути.
Тук аз повторих това "упражнение" с разточване и сгъване още два пъти с междинен престой
в хладилника.
Едната  част я прибрах във фризер, а с другата направих пица.
Плънката е по желание.
По принцип обичам "бяла"пица със сирена и сметана, но нямах в момента
толкова сирена и я направих класика :)






Тестото след изпичане е леко "многопластово" и много вкусно :)


Днес от останалото тесто направих едни вкусни гризини с моцарела.
От предната вечер извадих тестото в хладилника, а сутринта го оставих за около 2 часа на стайна температура.


Премесва се тестото и се разточва на правоъгълник.
Нарязва се на широки ленти и върху тях се нарежда нарязаната на правоъгълници, моцарела/
Двете срещуположни къси страни се срещат, покривайки сиренето и се прищипват добре.
Дългите краища се подгъват навътре и "гризината" леко се усуква.
Поставят се върху хартия в тава и се оставят да починат около 30 минути.
Намазват се с яйце и се поръсват с пармезан.



Пекат се до готовност при 180 градуса с вентилатор.
Станаха едни невероятно вкусни "залъгалки"!







Тук се изкушавам да покажа "Баклавата- чийзкейк" на Мариянка.
Имах едни последни замразени малини и реших да ги добавя.
Обработих ги първо с малко захар, балсамов оцет и вода, пасирах ги

и претрих през цедка, за да отстраня семките.
Добавих ги към медения сироп.

Стана чудесен сладкиш!


Мариянка, благодаря за чудесната рецепта.

И от останалите кори, набързо направих баница по рецептата на Мира.
Използвах тиквички, вместо спанак и сложих обикновено сирене и

пушена моцарела, която прави всяко печиво чудесно и различно на вкус!





Благодаря и на Мира за прекрасната идея!

Ако сте стигнали до края, ви казвам :
Да ви е сладко !

И  опитайте  :)


15 юни 2013 г.

КРАЛСКА МУ РАБОТА



Много е важно да се знае, че тази е любимата торта на принц Уилям :)
Но, когато я опиташ установяваш, че и на теб ти става любима!
Ами така де, и ние имаме кралски вкус :)


Това  е една много лесна, бърза, силно шоколадова торта!
И естествено води до пристрастяване :)
А и ако направите моите леки промени със сигурност ще се влюбите в нея!

И за да не преглъщате като котараци ви давам веднага продуктите :

400 г черен шоколад*
300 г чаени бисквити
150 г печени солени бадеми
150 г мед**
90 г масло

пресни череши, обезкостени, нарязани наполовина - колкото повече, толкова....и с вишни ще е чудесна
ром за черешите




Бисквитите се начукват на едро.
Бадемите се овлажняват и се напръскват с щипка сол.
Изпичат се, ако са сурови :)
Смилат се едро.
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня,или в МВ
Добавят се бисквитите и меда.
Черешите, накиснати и отцедени, а може и с рома, се добавят към сместа.
Добавят се и леко смлените бадеми.
Добре хомогенизираната смес се изсипва тортена форма, покрита с хартия /20 см/

Поставя се в хладилник за около 2 часа.

Може да се постави преди втвърдяването в индивидуални  хартиени форми за мъфини :)





И после започвате да се чувствате като част от кралското семейство :)
Гарантирано е!

Здравейте, кралици :)


* добре е шоколадът да е с високо съдържание на какао
** това количество мед за мен е много

10 юни 2013 г.

ПИЛЕ С БАДЕМОВА ПАСТА

Мислех си дали да публикувам тази рецепта.
Но толкова ни хареса, че се изкуших.
Снимките са много нефотогенични за сметка на вкуса :)

Това е една чудесна комбинация от подправки, които знаете,
че са "черешката на тортата".
За мен са все любими подправки.
И като се добавят бадеми и стафиди...става повече от чудесно!
А присъствието  на кисело мляко, сметана и бульон са причина
за едно невероятно сосче...да си оближеш пръстите :)

И за да не се облизвате напразно ви предлагам необходимите

ПРОДУКТИ

Пилешко месо по избор

2 см пресен джинджифил

3-4 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смлян кориандър
щипка канела
4 с.л. бадеми

1 ч.ч. вода

2-3 с.л. зехтин/олио
1 с.л. масло
1 глава лук, нарязан
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. стафиди

щипка захар
сол
ч.пипер
мента, по желание


Пилето се сварява и обезкостява, ако ползвате бутчета.
Това го правя, заради необходимостта от бульон.


Джинджифилът, чесъна, бадемите и водата се слагат в блендер и се смилат под форма на паста.

В тиган се загрява мазнината и се добавят подправките-

кимиона, кориандъра и канелата.
Добавя се лука и се задушава.
Добавя се бадемовата паста  и се оставя малко да покафенее.
След това се добавят киселото мляко, сметаната и бульона.
Оставя се на котлона около 20 минути.
Добавят се на вкус сол и малко захар, ако ви е по-кисело.

При сервиране можете да добавите филирани бадеми!

Ароматът е чудесен, а сосчето е божествено с тези съставки!
Ако сте любители на индийска кухня, това е вашата рецепта :)

Започнахте ли?
Да ви е сладко!


,

1 юни 2013 г.

КИШ ОТ КИНОА С ПРЕСЕН ГРАХ И ТИКВИЧКИ








Вече сте разбрали, че се харесваме с киноа -та.
Със смесената бяла и червена.
Днес ще ви представя рецепта за един по-различен киш.
Основата му не е от тесто, а от киноа.
Плънката може да е такава,каквато ви харесва.
Ще ви предложа моята, както и на оригиналната рецепта.
Според нея трябваше да имам аспержи и артишок.
Аз явно съм напред с азбуката и от тази буква нямах продукти.
Замених ги с нещо свежо и сезонно.

ЗА ОСНОВАТА :

1/2 ч.ч. киноа, смесена
1 ч.ч. вода
1 яйце
1/4 ч.ч. пармезан настърган

Водата заедно с киноата  се слагат на котлона.
След завиране, се намаля степента на котлона и се оставя да ври около 10 минути

до абсорбиране на водата.
Оставя се малко да се поохлади.
Добавят се яйцето и пармезана, хомогенизират се добре,  и се изсипват в леко намазнена 

форма за пай с диаметър поне 26 см.
Пече се до леко покафеняване при 170 градуса за около 15 минути.

ЗА ПЛЪНКАТА :

1 тиквичка

пресен грах,или замразен
1/4 ч.ч. песто от тиквички *
куркума

скилидка чесън
малко масло и олио за задушаване на зеленчука
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко, или сметана
150 г пушена моцарела, или някакво друго пушено сирене
сол
черен пипер







В тиган се загряват малко масло и олио.
Добавя се счукана скилидка чесън, куркумата и черния пипер.
Добавят се зеленчуците и се задушават леко.
Посоляват се.

* Пестото си приготвяте предварително.
Моето този път имаше бланширана и отцедена тиквичка

магданоз, малко босилек и няколко листа мента.
Кедрови ядки и чесън.
Зехтин и пармезан.

Често си правя напоследък такова песто с повече орехи.
Ако не ви се чака да се отцеди водата от тиквичката, можете да добавите малко трохи
от средата на пресен хляб.
Добавям го на салати и мажа на филийка :)




Задушените зеленчуци се смесват с пестото, яйцата и млякото.
Изсипват се върху запечената смес от киноа.
Добавя се сиренето .
Пече се около 30-35 минути при 170 градуса.

Сигурна съм, че ще сте нетърпеливи да изчакате да изстине.
Ухае чудесно от сиренето.

Ако и вие сте любители на киноа, опитайте го :)
Плънката търпи всякакво въображение!

Да ви е сладко!