Не, не си мислете, че правя репетиция за Великден!
Не обичам да репетирам за празници, защото дори и много
да ми хареса има толкова вкусни предложения, че за празника
ще направя друго :)
Правя козунаци и кифлички през цялата година.
Тази идея ми хареса, заради зехтина.
Обикновено ги правя с масло, а понякога с мнооого масло :)
За плънка си харесах една друга рецепта.
При мен много често е така :)
Получи се много вкусен козунак с кремообразна плънка към която се добавя
леко киселия вкус на червени, сушени боровинки.
И леко хрупкаща, заради смлените орехи :)
ПРОДУКТИ :
2 1/4 ч.л. суха мая /при мен пакетче турска мая/
85 г мед
80 мл зехтин и малко за намазване на съда, в който втасва
2 големи яйца
1 1/4ч.л. сол
500 г брашно
настъргана портокалова кора
Аз използвах машината за замесване на тестото.
Не мога да си обясня защо тестото оставаше сухо
и не можеше да се оформи.
Добавих на око малко масло и прясно мляко.
Оставя се да удвои обема си.
През това време приготвих крема от :
2 пудинга - ванилия и шоколад, на Доктора*
захар според указанията на пудинга
800 мл прясно мляко, приблизително, за да стане гъст крем
сушени червени боровинки /рецептата е със сушени смокини/
смлени орехи
Приготвя се крема, докато тестото втасва, за да има време малко да се поохлади.
Готовото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с крема, посипва се със
сушените плодове и орехите.
Завива се на руло, поставя се върху хартия и се оформя като венец.
Правят се разрези, но не докрай, и се намазва с разбит жълтък с малко вода.
Оставя се да втаса около 30 минути.
През това време се загрява фурната до 180 градуса.
Венецът, заедно с хартията се поставя във форма с падащо дъно.
Отново се намазва с жълтъка.
Пече се до готовност.
Ако започне да покафенява по-рано го покрийте с фолио.
* Идеята за пудинга е от тук!
Изчакайте да се поохлади :)
Знам, че е трудно, но...
И не си забравяйте лигавчето!
Да ви е сладко!
Дани и аз не репетирам! Винаги правя друго, даже и да съм замислила репетиция! Козунака е страхотен! Апетитно предложение! :)
ОтговорИзтриванеМаги
Маги, радвам се, че сме на едно мнение :)
ИзтриванеХубава неделя!
Звучи много интересно!
ОтговорИзтриванеИл, :)
ИзтриванеДани страхотен козунак! Никак ме няма по засуканите неща, а умирам за козунак :))
ОтговорИзтриванеВзимам си едно голяяяямо парченце от твоят!
Прегръдки и хубава и спокойна неделя!
Евчик, вземи си и да ти е сладко!
ИзтриванеКозунакът изобщо не е засукан!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, винаги когато пишеш за храната буквално ме караш да фантазирам за нея :) Страхотен е козунака :) аз пък винаги правя смес от краве масло и растително олио.
ОтговорИзтриванеЗори, за мен е удоволствие, че ти създавам такова усещане :)
ИзтриванеИ аз смесвам понякога двете мазнини!
Прегръдка и хубаво настроение!
Моите репетиции минаха , но като гледам калко красиво изглежда козуначето ,Дани мога да мина направо на представлението :) !Хубав , чудесен , ще го опитам !
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна неделя ,Дани !
Ивче, ти направи такива козуначни вълшебства!
ИзтриванеВземи си и от моя :)
Прегръдки и хубава неделя!
Аууууууууу,Дани! Страшно е това!
ОтговорИзтриванеЙоли :)
ИзтриванеТестото със зехтин става много вкусно, пухкаво и меко. Заинтригува ме с рецептата, Дани! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеТака е,Еви!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Разкошен е, Дани! Плънката и коричката са много апетитни, с чаша топло млекце ще е екстра :)
ОтговорИзтриванеСлънчева и усмихната неделя ти желая, бургаска русалке :)
Принцесо, взимай чаша мляко и да ти е сладко!
ИзтриванеУсмивки и хубаво настроение!
Страшно апетитно е, Дани! Решението за такава плънка е повече от сполучливо! Аз правя също така оформено козуначно руло, но винаги съм пълнила с макова или орехова плънка, но твоето ще е къде, къде по-сочно и с различен вкус. Много ми допада! Поздравления и благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден, мила!
Така е, Ирма!
ИзтриванеДруго е едно кремче...
Хубава неделя и за теб!
Това е козунак фантазия, Дани -
ОтговорИзтриванемного интересно, отново чудесно съчетание на вкусове и аромати.
Определено ми допада идеята за пълнеж, а сушени боровинки обожавам.
Благодаря за споделената рецепта и удоволствие,
сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеИ се радвам за доставеното удоволствие!
Прегръдка и усмихната седмица!
Дани, разкошен е! Красив, вкусен, пухкав, ароматен... Различна и интересна рецепта с отличен резултата! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бонбонче!
ИзтриванеПоздрави и от мен и много усмивки!
Дани,много вкусно при теб-хареса ми козунака ти!Определено ще изпробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Живе, ще чакам отзиви!
ИзтриванеХубава седмица!
Дани, козунаци меся само по Великден и нали можеш да си представиш сега как гледам това твое съвършенство. Не лигавниче, чаршаф ми трябва :) Страхотен е на вид и много ми хареса плънката. Усърдно си водя записки :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, аз правя козунаци и през останалото време :)
ИзтриванеС тези записки можем да издадем многотомни издания....
Поздрави и много усмивки!
И тук да кажа - страхотен!
ОтговорИзтриванеТраянче :)
ИзтриванеQue delicia essa receita, já anotei para fazer. Adorei seu blog cheio de preciosas dicas.
ОтговорИзтриванеTenha uma ótima semana.
Minha, gracias !
ОтговорИзтриванеОооо…чудесен е Дани! И аз бих заложила на зехтина тази година :) И без друго масло рядко се купува у дома…да не кажа никога :) А с това кремче и плънката от боровинки и орехи…. направо ме спечели с тази си рецепта!
ОтговорИзтриванеЯла съм сладкиш от козуначено тесто и кремче и мога да кажа че е страхотен вкуса:)
Поздравление за това блаженство което ни показа!
Дани, радвам се, че ти харесва, мила!
ИзтриванеПоздрави и много усмивки!
Дани,с пудингова плънка не съм правила козунак,брилянтна идея,особено и с червените боровинки и ядки-страхотийка!И какъв е бухнал,мммм!Поздрави и хубав вторник,мила!
ОтговорИзтриванеРоси, ти си царица на козунаците :)
ИзтриванеТрябва да опиташ и от този вид!
Прегръдка и много усмивки!