13 април 2013 г.

КОЗУНАК СЪС ЗЕХТИН И ОЩЕ НЕЩО

Не, не си мислете, че правя репетиция за Великден!
Не обичам да репетирам за празници, защото дори и много
да ми хареса има толкова вкусни предложения, че за празника
ще направя друго :)
Правя козунаци и кифлички през цялата година.
Тази идея ми хареса, заради зехтина.
Обикновено ги правя с масло, а понякога с мнооого масло :)

За плънка си харесах една друга рецепта.
При мен много често е така :)

Получи се много вкусен козунак с кремообразна плънка към която се добавя 

леко киселия вкус на червени, сушени боровинки.
И леко хрупкаща, заради смлените орехи :)

ПРОДУКТИ :

2 1/4 ч.л. суха мая /при мен пакетче турска мая/

85 г мед
80 мл зехтин и малко за намазване на съда, в който втасва
2 големи яйца
1 1/4ч.л. сол

500 г брашно
настъргана портокалова кора


Аз използвах машината за замесване на тестото.
Не мога да си обясня защо тестото оставаше сухо

и не можеше да се оформи.
Добавих на око малко масло и прясно мляко.
Оставя се да удвои обема си.

През това време приготвих крема от :

2 пудинга - ванилия и шоколад,  на Доктора*
захар според указанията на пудинга

800 мл прясно мляко, приблизително, за да стане гъст крем

сушени червени боровинки /рецептата е със сушени смокини/
смлени орехи





Приготвя се крема, докато тестото втасва, за да има време малко да се поохлади.

Готовото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с крема, посипва се със

сушените плодове и орехите.
Завива се на руло, поставя се върху хартия и се оформя като венец.
Правят се разрези, но не докрай,  и се намазва с разбит жълтък с малко вода.
Оставя се да втаса около 30 минути.






През това време се загрява фурната до 180 градуса.
Венецът, заедно с хартията се поставя във форма с падащо дъно.
Отново се намазва с жълтъка.
Пече се до готовност.
Ако започне да покафенява по-рано го покрийте с фолио.

* Идеята за пудинга е от тук!

Изчакайте да се поохлади :)
Знам, че е трудно, но...
И не си забравяйте лигавчето!

Да ви е сладко!

34 коментара:

  1. Дани и аз не репетирам! Винаги правя друго, даже и да съм замислила репетиция! Козунака е страхотен! Апетитно предложение! :)
    Маги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, радвам се, че сме на едно мнение :)
      Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Дани страхотен козунак! Никак ме няма по засуканите неща, а умирам за козунак :))
    Взимам си едно голяяяямо парченце от твоят!
    Прегръдки и хубава и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евчик, вземи си и да ти е сладко!
      Козунакът изобщо не е засукан!
      Прегръдка и хубаво настроение!

      Изтриване
  3. Дани, винаги когато пишеш за храната буквално ме караш да фантазирам за нея :) Страхотен е козунака :) аз пък винаги правя смес от краве масло и растително олио.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, за мен е удоволствие, че ти създавам такова усещане :)
      И аз смесвам понякога двете мазнини!
      Прегръдка и хубаво настроение!

      Изтриване
  4. Моите репетиции минаха , но като гледам калко красиво изглежда козуначето ,Дани мога да мина направо на представлението :) !Хубав , чудесен , ще го опитам !
    Прегръдки и спокойна неделя ,Дани !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивче, ти направи такива козуначни вълшебства!
      Вземи си и от моя :)
      Прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване
  5. Тестото със зехтин става много вкусно, пухкаво и меко. Заинтригува ме с рецептата, Дани! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошен е, Дани! Плънката и коричката са много апетитни, с чаша топло млекце ще е екстра :)

    Слънчева и усмихната неделя ти желая, бургаска русалке :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принцесо, взимай чаша мляко и да ти е сладко!
      Усмивки и хубаво настроение!

      Изтриване
  7. Страшно апетитно е, Дани! Решението за такава плънка е повече от сполучливо! Аз правя също така оформено козуначно руло, но винаги съм пълнила с макова или орехова плънка, но твоето ще е къде, къде по-сочно и с различен вкус. Много ми допада! Поздравления и благодаря за споделената рецепта!
    Хубав неделен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ирма!
      Друго е едно кремче...
      Хубава неделя и за теб!

      Изтриване
  8. Това е козунак фантазия, Дани -
    много интересно, отново чудесно съчетание на вкусове и аромати.
    Определено ми допада идеята за пълнеж, а сушени боровинки обожавам.
    Благодаря за споделената рецепта и удоволствие,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      И се радвам за доставеното удоволствие!
      Прегръдка и усмихната седмица!

      Изтриване
  9. Дани, разкошен е! Красив, вкусен, пухкав, ароматен... Различна и интересна рецепта с отличен резултата! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбонче!
      Поздрави и от мен и много усмивки!

      Изтриване
  10. Дани,много вкусно при теб-хареса ми козунака ти!Определено ще изпробвам рецептата.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, козунаци меся само по Великден и нали можеш да си представиш сега как гледам това твое съвършенство. Не лигавниче, чаршаф ми трябва :) Страхотен е на вид и много ми хареса плънката. Усърдно си водя записки :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, аз правя козунаци и през останалото време :)
      С тези записки можем да издадем многотомни издания....
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  12. Que delicia essa receita, já anotei para fazer. Adorei seu blog cheio de preciosas dicas.
    Tenha uma ótima semana.

    ОтговорИзтриване
  13. Оооо…чудесен е Дани! И аз бих заложила на зехтина тази година :) И без друго масло рядко се купува у дома…да не кажа никога :) А с това кремче и плънката от боровинки и орехи…. направо ме спечели с тази си рецепта!
    Яла съм сладкиш от козуначено тесто и кремче и мога да кажа че е страхотен вкуса:)
    Поздравление за това блаженство което ни показа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти харесва, мила!
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  14. Дани,с пудингова плънка не съм правила козунак,брилянтна идея,особено и с червените боровинки и ядки-страхотийка!И какъв е бухнал,мммм!Поздрави и хубав вторник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ти си царица на козунаците :)
      Трябва да опиташ и от този вид!
      Прегръдка и много усмивки!

      Изтриване