3 март 2013 г.

ОСО БУКО /OSSO BUCCO





Сигурно сте чували за това ястие, а и опитвали.
Става въпрос за италианско национално ястие от топящо
се в устата задушено месо от телешки джолан и богат доматен сос.
След кратка справка в нет-а  намерих "моята рецепта", която предполагам

не ви изненадва.
Избрах едно богато съчетание на основни продукти, подправки и смесване на различни вкусове.
Резултатът е невероятен за което допринася и специфичната "поръска
",
която ми става любима като допълнение и към салати.

Продукти :

800 г телешки джолан , нарязан на парчета

в оригиналната рецепта е с кокал
и парчетата са нарязани напречно
1 глава лук

2 моркова 
1 пащърнак
2-3 скилидки нарязан чесън
60 г сушени кайсии
60 г сушени сини сливи без костилка
100 мл бяло вино, или сух вермут
400 г нарязани домати, пресни, или консерва
250 г малки лукчета

телешки бульон
щипка куркума
сол
черен пипер
6 с.л. зехтин
2 с.л. брашно






За "Гремолата"


кората на един лимон
1/2 връзка нарязан магданоз
2 скилидки счукан чесън
2 с.л. запечени кедрови ядки
малко зехтин

Приготовление:
Парчетата джолан, добре подсушени 

се овалват в брашното, изтупват се добре и се поставят
в загрятия зехтин, докато покафенеят леко от двете страни.
Изваждат се.
В същата мазнина, ако е необходимо се добавя още, се 

сотира лука за около две минути,  добавят се и останалите зеленчуци 
и се сотират още 4-5- минути.
Добавя се виното и се оставя да се редуцура на половина.
Сместа се изсипва в гювеч, добавят се
бульона, доматите и 

подправките.
Всички продукти трябва да са добре покрити.
Поставя се в загрята фурна и се "забравя" за поне час на

не много висока температура.
Когато месото поомекне се добавят лукчетата и сушените плодове
и се готви до готовност на всички   продукти.





През това време се приготвя "гремолата" като се смесват продуктите

и се овлажняват  с малко зехтин .

При сервиране се слага от сместа с месото и се поръсва с гремолата.

Сервирах с ризото по "милански".

Усещането за вкус е неустоимо и има опасност от преяждане.

Опитайте и няма да съжалявате.

Да ви е сладко !

38 коментара:

  1. Не съм опитвала, Дани, но съм чувала. Убедена съм, че е много вкусно, то си и личи и от снимките, де :) Да ми сготвиш от това на морето :))) Шегичка ;)

    Усмихната вечер, сладурано :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, с най-голямо удоволствие
      ще ти направя!
      Ела, докато е по-студеничко / тъкмо
      ще видиш пролетно море/
      Хубава седмица, Принцесо!

      Изтриване
  2. Изобщо не съм го чувала...Изглежда вкусно.
    Хубава вечер,Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, уникално вкусно, само като чета съставките и си представям вкуса, невероятно ястие! Благодаря, че сподели! Честит национален празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Въобще не ме изненадва "твоята рецепта", Дани -
    очакваното и гарантирано съчетание от много вкус, фин аромат и изкушаваща визия.
    Чудесно празнично ястие - благодаря за страхотната идея!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, свикнала си с "моите" рецепти и съчетания!
      Сърдечни поздрави и от мен и хубаво настроение!

      Изтриване
  5. Дани, изглежда толкова апетитно! Срещала съм рецептата, но никога не съм я приготвяла. А като чета, обещава нещо наистина вкусно, с което бих съгрешила с преяждане :)Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ако сте любители на такава комбинация
      със сигурност ще ви хареса!
      А можеш да направиш и по класическата рецепта.
      Преяждането е гарантирано!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване
  6. Дани, у дома Осо Буко-то е на голяма почит/моята рецепта в блога е по традиционния начин/, но виж в такъв вариант не съм опитвала, не съм и срещала...Така че, имам терен за експеримент!Спорна и слънчева седмица!
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, изчетох и твоята класика в търсене
      на комбинации!
      Ако сте любители на този съчетан вкус, опитай!
      Преяждането е гарантирано!
      Хубава седмица от мен!

      Изтриване
    2. Усещането за вкус е неповторимо дори и през екрана,Дани!
      Разкошна рецепта си открила и приготвила!
      Много ми допада джоланчето с малки лукчета и сушени плодове,идеално съчетание!Оризът също е точно като за мен.
      Фантастична порция!
      Честити отминали празници и прегръдка от мен! :)

      Изтриване
    3. Роси, остава да го опиташ :)
      Прегръдки и хубаво настроение!

      Изтриване
  7. Това задължително трябва да опитам - невероятно съчетание на аромати, вкусове и цветове - истинска наслада за всички сетива. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, ще трябва да му се насладиш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Дани, често приготвям телешки джолан, и сега ще го подобря със сигурност благодарение на теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариянка,радвам се да разнообразя менюто ти :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, много обичам продуктите за поръската!
    При удобен случай ще приготвя на фемилито!
    Хубав празничен ден утре! Много усмивки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, и аз се влюбих в поръската :)
      Хубав празник и на теб и много усмивки!

      Изтриване
  11. Честит празник,мила Дани!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси!
      Чудесни пожелания!
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  12. Честит празник,Дани!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, благодаря ти много!
      Хубав празник и на теб!

      Изтриване
  13. Честит празник, Дани!
    С пожелания за много положителни емоции и поводи за усмивки!
    Не съм опитвала това ястие, но изглежда много апетитно! Заинтригувана съм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели за чудесните пожелания!
      Ястието си струва :)
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  14. Честит празник!
    Бъди  жена благословена,
    с любов и нежност надарена,
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!

    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, чудесни пожелания!
      Благодаря ти много!
      Хубав празник!

      Изтриване
  15. Наистина богато съчетание на продукти и подправки Дани! Обичаме телешки джолан и с удоволствие ще изпробвам вкусното ти предложение!
    А сега те поздравявам с 8 март и ти желая ведро и празнично настроение Дани:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Радвам се, че ти харесва!
      Благодаря за пожеланията!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  16. Честит 8 март, Дани! Бъди винаги щастлива, обичана и обичаща!

    ОтговорИзтриване
  17. Още един мартенски поздрав, Дани -
    Честит празник,
    с пожелание за много усмивки, красота и пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  18. Мила Дани, честит осми март и пожелание за весел празник!

    Много приятно ме изненада с едно наистина вкусно и неустоимо ястие. Порцията, която си ни поднесла е така апетитна, така неустоима, че ми се иска да взема чинията през монитора, всъщност както се случва с всичко, което съм виждала при теб. :) Голяма изкусителка си, но на моменти направо ни инквизираш с предложенията си. :)

    Прегръдки и благодаря за споделеното, Дани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила приятелко, благодаря за прекрасните пожелания!
      И защо не си я отмъкна тази порция ?:)
      Прегръдки и от мен и хубава вечер!

      Изтриване
  19. Страхотно! Истинска експлозия от вкусове и аромати! Дани, не знам как, но съм пропуснала миналата година! НИкога не е късно! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  20. Соня, радвам се че ти харесва!
    Никога не е късно :)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване